URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2020, 13:22

Explozie de cazuri în Bihor după extinderea testărilor: 176 de bolnavi confirmaţi cu coronavirus! 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numărul cazurilor confirmate de bolnavi de coronavirus în Bihor s-a dublat de la o zi la alta, după ce autorităţile locale au extins testările, ţintind în special persoanele din centrele de carantină.

Dacă duminică, la ora 13, Grupul de comunicare strategică raporta 83 de îmbolnăviri în Bihor, luni, la aceeaşi oră, existau nu mai puţin de 176 de cazuri confirmate. Din totalul bolnavilor au fost declaraţi vindecaţi 13.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, această creştere se explică prin faptul că testarea a fost ţintită spre persoanele din centrele de carantină, unde întâi s-a făcut un pool-test (pe probele biologice, amestecate, ale mai multor persoane) care a avut rezultat pozitiv, iar apoi s-a trecut la testarea individuală.

Această metodă a fost adoptată pentru ca persoanele din centrele de carantină Covid pozitive să fie descoperite cât mai repede şi separate de cele care nu au coronavirus.

Toți, asimptomatici

De altfel un comunicat transmis ulterior de Direcția de Sănătate Publică Bihor confirmă informația, precizând că în județ au fost carantinați toți cetățenii cu domiciliul în Bihor care au sosit din zone cu grad ridicat de risc (roșu), „în ultimele săptămâni numărul acestora fiind foarte mare”.

„Creșterea numărului de cazuri confirmate se datorează testărilor efectuate, conform avizului Direcției de Sănătate Publică Bihor, la persoanele din centrele de carantină, acestea nefiind cazuri de transmitere intra-comunitară. Menționăm și faptul că probele au fost prelevate încă din cursul zilei de joi, dar au fost analizate unitar, iar rezultatele au fost comunicate către autoritățile centrale în aceeași zi”, arată comunicatul.

DSP mai susține și că toate persoanele nou confirmate sunt asimptomatice și că a dispus dezinfecția spațiilor de carantină.

Pe de altă parte, DSP Bihor mai arată că majoritatea carantinaților sunt cetățeni care au luat târziu decizia de a reveni în România, după ce țările de rezidență au înregistrat un număr crescut de persoane confirmate pozitiv, „creând în Bihor o situație excepțională față de restul țării”. „De asemenea, vă reamintim că în județul Bihor s-a procedat la testarea persoanelor carantinate înainte de a li se permite părăsirea carantinei”, mai amintește instituția.

10 centre de carantină

În Bihor funcţionează în prezent 10 centre de carantină, în hoteluri situate pe Şoseaua Borşului și Șoseaua de centură, în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, precum şi internatul Brâncuşi din Oradea.

De asemenea, sursele BIHOREANULUI afirmă că în prezent se fac pregătiri pentru amenajarea unui al 11-lea centru de carantină, la hotelul Mureşul din Băile Felix, dat fiind faptul că numărul bihorenilor care se întorc din Occident continuă să crească în fiecare zi, în ciuda recomandărilor autorităților de a nu veni în țară.

Luni dimineaţă, numărul persoanelor aflate în centrele de carantină din Bihor se ridica la 1.517.

Până pe 13 aprilie, la ora 13, în România fuseseră confirmate 6.633 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19. Dintre acestea, 914 au fost declarate vindecate şi externate. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON