URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Mai 2014, 11:05

Există un câştigător! Primăria a atribuit construcţia noului CET pe gaz asocierii formate din Elsaco Engineering şi STC Italia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai mare licitaţie din istoria Oradiei, în cadrul căreia municipalitatea a pus la bătaie nu mai puţin de 242,9 milioane lei, are un câştigător. Potrivit alegerii făcute de comisia de licitaţie a Primăriei, noua centrală pe gaz a oraşului va fi construită de asocierea firmelor Elsaco Engineering şi STC spa (Italia).

Potrivit unui comunicat al Primăriei, "criteriul de atribuire a fost oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, cu suma de 242.588.752,40 lei, fără TVA".

"Asocierea formată din Elsaco şi STC a fost declarată câştigătoare în condiţiile în care celelalte oferte depuse nu au îndeplinit condiţiile privind experienţa similară", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, preşedintele comisiei de licitaţie.

Potrivit acestuia, oferta depusă de asocierea firmelor Romelectro şi Istroenergo Group (Slovacia) a fost descalificată pe considerentul că, prin documentele depuse, asociaţii nu au putut demonstra că au derulat lucrări de o amploare similară, drept pentru care nu îndeplinesc condiţiile de experienţă.

În schimb, oferta depusă de Construcţii Bihor şi OTF Fovallalkozo (Ungaria) a fost declarată ca inacceptabilă atât pe considerentul că preţul cerut de asociere este cu 9,8% mai mare decât cel estimat de organizatorii licitaţiei, cât şi pentru faptul că nu a putut demonstra o experienţă similară.

"Având în vedere valoarea licitaţiei, ne aşteptăm să existe măcar o contestaţie. Contractul cu asocierea câştigătoare va fi semnat cel mai probabil în circa o lună, în cazul în care Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor va găsi corectă soluţia dată de comisia de licitaţie", a declarat Mircea Mălan.

Asocierile ale căror oferte au fost respinse au la dispoziţie 10 zile pentru a depune contestaţii, iar CNSC trebuie să dea un răspuns în termen de 20 de zile.

Mega-licitaţia are ca obiect achiziţionarea unei centrale pe gaz cu o putere instalată de minim 40 MW electric, livrată la cheie. Aceasta va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 mc, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane.

Câştigătorul licitaţiei va face atât proiectarea cât şi execuţia lucrării şi se va ocupa inclusiv de insturirea angajaţilor care vor opera noua centrală. Acesta va trebui să îşi asume un termen de finalizare a lucrărilor de 18 luni, sub sancţiunea unor penalităţi de minim 0,3% din valoarea contractului pentru fiecare zi de întârziere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Iar rușii își freacă mâinile de satisfacție !?!
Că o să le intre în firma pe care o vor avea în patrimoniul lor, urmare datoriei orașului către ei și a rezultatelor ce vor fi ale insolvenței, un maldăr de euroi nemeritați !?! Noroc că experții de la CE sunt pe fază și vor stopa scurgerea de bani europeni către Moscova !?! Așa e conjunctura, doar Ilie Gavril Bolojan nu le are cu politicile externe ale orașului !?!
Postat 09 Mai 2014, 08:42 de Carp III
????????
Elsaco?Cei care au adus repartitoarele?Elasaco?Sponsorizam iar Botosaniul la fotbal????????
Postat 08 Mai 2014, 15:58 de gheorghe
opinie
Procedura prin care un ofertant de pe locul 3 la punctaj, este adus pe primul loc, este simpla: ii descalifici pe primii doi. Modul cum s-a facut descalificarea celor doi, ramane o enigma nu foarte greu de lamurit. Problema este ca daca dupa dezlegarea enigmei , cineva nu cumva va trebui sa dea cu subsemnatul si pe la alte institutii, sau doamne fereste daca este prea "gogonata", comisia europeana sa nu cumva sa suspende finantarea. Vom vedea
Postat 08 Mai 2014, 14:47 de alegator
moldoveni
de la moldoveni la moldoveni cu dedicatie :)) si oradeni platesc repartiroarele lor
Postat 08 Mai 2014, 11:07 de someone
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON