URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Februarie 2018, 11:30

Există lege! Proprietarii de terenuri care nu distrug ambrozia riscă amenzi de până la 20.000 lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Persoanele alergice la ambrozie ar putea avea viaţa mai uşoară. Legea ambroziei, promovată de deputatul liberal Florica Cherecheş, a fost adoptată marţi de Camera Deputaţilor, ca for decizional, după ce în octombrie 2017 a fost aprobată şi în Senat.

Potrivit legii, proprietarii de terenuri sunt obligaţi să desfăşoare acţiuni de stârpire a ambroziei, cea mai alergenică plantă din România, sub sancţiunea amenzii între 750 lei şi 5.000 lei în cazul persoanelor fizice şi între 5.000 lei şi 20.000 lei în cazul celor juridice.

Deţinătorii de terenuri sunt obligaţi prin lege la lucrări periodice de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere sau erbicidare.

Verificarea modului de ducere la îndeplinire a dispoziţiilor legii se va face de către o comisie mixtă formată din inspectori ai Comisariatelor judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu, Direcţiilor pentru Agricultură, Direcţiilor de Judeţene de Sănătate Publică precum şi de reprezentanţii autorităţilor locale.

Florica Cherecheș, deputat PNL"Îmi exprim speranţa ca ministerele avizate să elaboreze în cel mai scurt timp normele metodologice, astfel încât legea să fie pe deplin funcţională la debutul sezonului din această vară şi voi trimite şi eu câteva sugestii cu privire la conţinutul normelor, bazate pe propunerile venite în ultima vreme de la specialişti", a anunţat deputatul Florica Cherecheş (foto), marţi, prin intermediul unui comunicat de presă.

Ambrozia  este o buruiană invazivă care creşte pe marginea drumurilor, pe ogoare, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri, ruini şi locuri lăsate în paragina. Înfloreşte în perioada august-septembrie. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, dermatită de contact, în special la sfârşitul verii - începutul toamnei. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani.

De precizat că în Oradea există hotărâri de Consiliu din 2006 şi din 2009 (HCL 725/2006 şi HCL 429/2009) prin care se prevăd obligaţiile proprietarilor de teren de a şi le întreţine, cu referiri exprese la ambrozie. În caz de neconformare, ambele hotărâri prevăd şi amenzi contravenţionale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
5000???
Soluția tuturor aleșilor neamului timp de aproape 30 de ani a fost creșterea amenzilor. Dacă vrei să nu rezolvi o problemă și să lași loc corupției, pui amendă mare și sigur nu se alpică. Dacă vrei conformare, pui amendă suportabilă, dar care să se aplice.
Postat 08 Februarie 2018, 13:09 de TomaAlimos
Scortosul
Dat cu ierbicid in parlament
Postat 07 Februarie 2018, 23:18 de Sandu1201
Ioi!
Da o lege care sa ne apere de hoti, guvernati, parlamentari ciorditori cand? Sa ne amendeze daca mai votam hotii! Cand?
Postat 07 Februarie 2018, 15:45 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON