URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Aprilie 2020, 12:45

EXCLUSIV BIHOREANUL: Avocatul Poporului îi consideră „în detenţie” pe carantinaţi şi cere prefecturilor să-i înveţe cum să reclame dacă li se încalcă „drepturile şi libertăţile” (DOCUMENT)

EXCLUSIV BIHOREANUL: Avocatul Poporului îi consideră „în detenţie” pe carantinaţi şi cere prefecturilor să-i înveţe cum să reclame dacă li se încalcă „drepturile şi libertăţile” (DOCUMENT) (sursa foto: pandurul.ro)

În plină criză sanitară, când repatriaţii sosiţi din Occident sunt plasaţi în carantină de autorităţile române pe cheltuiala statului, Avocatul Poporului a iniţiat un demers halucinant. Printr-o adresă trimisă prefecturilor, această instituţie anunţă reprezentanţii Guvernului din judeţe că persoanele plasate în carantină sunt considerate "în detenţie" şi, mai mult, le cere să le distribuie broşuri prin care să le instruiască asupra modului în care pot sesiza Avocatului Poporului dacă li se încalcă "drepturile şi libertăţile fundamentale" şi sunt "torturate".

BIHOREANUL vă prezintă în exclusivitate documentul emis de Avocatul Poporului în acest sens şi transmis Prefecturii Bihor încă de săptămâna trecută.

Carantină egal "detenţie"

Printr-o adresă oficială întinsă pe trei pagini, semnată de Raluca Ecaterina Alexandru, adjuncta Avocatului Poporului, Renate Weber, şi transmisă Prefecturii Bihor pe 10 aprilie, Instituţia Prefectului şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sunt informaţi că Avocatul Poporului "îndeplineşte atribuţii specifice Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii în locurile de detenţie" (MNPT), în baza Convenţiei de la New York din 1948 şi a unui Protocol din 2002, astfel că cere prefecturilor ca "toate persoanele aflate în carantină să fie informate cu privire la atribuţiile MNPT şi Avocatului Poporului, precum şi de faptul că pot sesiza oricând Instituţia Avocatului Poporului în cazul în care le sunt încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale".

În adresa Avocatului Poporului se vorbeşte apoi despre "locurile de detenţie" şi asimilează centrele de carantină amenajate de autorităţile din judeţe cu acestea, pe motiv că sunt "private de libertate".

Invocând definiţia locurilor de detenţie ca fiind "orice loc în care persoanele sunt private de libertate în baza unei decizii a unei autorităţi, la cererea acesteia sau cu acordul expres ori tacit al acesteia", precum şi definiţia privării de libertate ca fiind "orice formă de detenţie sau închisoare ori plasarea unei persoane într-un loc public sau privat de reţinere pe care nu îl poate părăsi după voia sa", reprezentanta Avocatului Poporului conchide că "rezultă indubitabil că şi locurile de carantină instituţionalizată sunt locuri de detenţie, în care MNPT îşi exercită mandatul preventiv".

Să le dea pentru jalbe

Având în vedere interpretarea de mai sus, Avocatul Poporului le pune în vedere prefecţilor că "autorităţile sunt obligate să pună la dispoziţia persoanelor (n.r. – plasate în carantină) instrumentele necesare sesizării instituţiei noastre (telefon, hârtie, pix, comunicare on-line etc)".

Aceeaşi adresă a Avocatului Poporului le cere prefecturilor să multiplice "o broşură cu rolul, atribuţiile şi datele de contact ale MNPT", pe care reprezentanţii Guvernului din judeţe sunt obligate să o afişeze "într-un loc vizibil tuturor persoanelor în carantină", aşa încât acestea să ştie cum pot face reclamaţii către instituţia condusă de Renate Weber.

Amintim că în România, la această oră, sunt în carantină 23.353 persoane, din care în judeţul Bihor 1.678. Pentru cazarea, hrana şi paza acestora, autorităţile locale au cheltuit, numai în Bihor, până săptămâna aceasta peste 1,4 milioane euro, 230 lei pe zi costând cazarea fiecărei persoane din centrele de carantină şi alţi 70 lei cele trei mese pe zi.

Până la această oră, Prefectura Bihor nu a comentat demersul Avocatului Poporului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON