URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Aprilie 2020, 12:45

EXCLUSIV BIHOREANUL: Avocatul Poporului îi consideră „în detenţie” pe carantinaţi şi cere prefecturilor să-i înveţe cum să reclame dacă li se încalcă „drepturile şi libertăţile” (DOCUMENT)

EXCLUSIV BIHOREANUL: Avocatul Poporului îi consideră „în detenţie” pe carantinaţi şi cere prefecturilor să-i înveţe cum să reclame dacă li se încalcă „drepturile şi libertăţile” (DOCUMENT) (sursa foto: pandurul.ro)

În plină criză sanitară, când repatriaţii sosiţi din Occident sunt plasaţi în carantină de autorităţile române pe cheltuiala statului, Avocatul Poporului a iniţiat un demers halucinant. Printr-o adresă trimisă prefecturilor, această instituţie anunţă reprezentanţii Guvernului din judeţe că persoanele plasate în carantină sunt considerate "în detenţie" şi, mai mult, le cere să le distribuie broşuri prin care să le instruiască asupra modului în care pot sesiza Avocatului Poporului dacă li se încalcă "drepturile şi libertăţile fundamentale" şi sunt "torturate".

BIHOREANUL vă prezintă în exclusivitate documentul emis de Avocatul Poporului în acest sens şi transmis Prefecturii Bihor încă de săptămâna trecută.

Carantină egal "detenţie"

Printr-o adresă oficială întinsă pe trei pagini, semnată de Raluca Ecaterina Alexandru, adjuncta Avocatului Poporului, Renate Weber, şi transmisă Prefecturii Bihor pe 10 aprilie, Instituţia Prefectului şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sunt informaţi că Avocatul Poporului "îndeplineşte atribuţii specifice Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii în locurile de detenţie" (MNPT), în baza Convenţiei de la New York din 1948 şi a unui Protocol din 2002, astfel că cere prefecturilor ca "toate persoanele aflate în carantină să fie informate cu privire la atribuţiile MNPT şi Avocatului Poporului, precum şi de faptul că pot sesiza oricând Instituţia Avocatului Poporului în cazul în care le sunt încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale".

În adresa Avocatului Poporului se vorbeşte apoi despre "locurile de detenţie" şi asimilează centrele de carantină amenajate de autorităţile din judeţe cu acestea, pe motiv că sunt "private de libertate".

Invocând definiţia locurilor de detenţie ca fiind "orice loc în care persoanele sunt private de libertate în baza unei decizii a unei autorităţi, la cererea acesteia sau cu acordul expres ori tacit al acesteia", precum şi definiţia privării de libertate ca fiind "orice formă de detenţie sau închisoare ori plasarea unei persoane într-un loc public sau privat de reţinere pe care nu îl poate părăsi după voia sa", reprezentanta Avocatului Poporului conchide că "rezultă indubitabil că şi locurile de carantină instituţionalizată sunt locuri de detenţie, în care MNPT îşi exercită mandatul preventiv".

Să le dea pentru jalbe

Având în vedere interpretarea de mai sus, Avocatul Poporului le pune în vedere prefecţilor că "autorităţile sunt obligate să pună la dispoziţia persoanelor (n.r. – plasate în carantină) instrumentele necesare sesizării instituţiei noastre (telefon, hârtie, pix, comunicare on-line etc)".

Aceeaşi adresă a Avocatului Poporului le cere prefecturilor să multiplice "o broşură cu rolul, atribuţiile şi datele de contact ale MNPT", pe care reprezentanţii Guvernului din judeţe sunt obligate să o afişeze "într-un loc vizibil tuturor persoanelor în carantină", aşa încât acestea să ştie cum pot face reclamaţii către instituţia condusă de Renate Weber.

Amintim că în România, la această oră, sunt în carantină 23.353 persoane, din care în judeţul Bihor 1.678. Pentru cazarea, hrana şi paza acestora, autorităţile locale au cheltuit, numai în Bihor, până săptămâna aceasta peste 1,4 milioane euro, 230 lei pe zi costând cazarea fiecărei persoane din centrele de carantină şi alţi 70 lei cele trei mese pe zi.

Până la această oră, Prefectura Bihor nu a comentat demersul Avocatului Poporului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON