URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Noiembrie 2015, 10:39

Eu sunt Szabó Ödön! (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru organizarea Galei Premiilor lui Bihorel de anul acesta am avut câteva idei din care au supravieţuit două: să trucăm nişte convorbiri telefonice cu premianţii care nu vor fi în sală, în timp ce pentru alţii să facem măşti cu feţele lor, care să fie purtate pe scenă de figuranţi. Ideile s-au întors ca nişte bumeranguri împotriva mea: eu am editat pseudo-conversaţia telefonică cu dl Kiss de la UDMR, respectiv Consiliul Judeţean, şi tot eu a trebuit să-l joc pe dl Szabó Ödön (de la acelaşi partid), redutabilul tată a cinci (în curând şase) copii.

Dacă prima treabă a fost floare la ureche, a doua n-a mai fost aşa uşoară. În primul rând din cauză că aproape jumătate din spectacol am alergat prin teatru, pe coridoare şi prin culise, în căutarea unor încălţări comode pentru o mai tânără colegă ce nu putea sta pe scaun cu tocurile cu care venise de acasă. O întreagă operaţiune în care au fost implicaţi un actor, regizoarea tehnică a spectacolului şi două cabiniere (le mulţumesc tuturor). Până la urmă, colega a primit o pereche de balerini aurii pe care, fireşte, nu i-a folosit deloc.

Când i-a venit rândul la premiu lui Szabó Ödön, absent de la ceremonie, mi-am pus masca cu faţa lui pe figură şi am intrat în scenă. Râsetele spectatorilor mi-au provocat un flashback: o serbare şcolară din clasa I, unde eu jucam rolul lui Marinică, un elev care traversase neatent şi fusese lovit de o maşină. Traversasem scena ca un veteran de război, bandajat la cap, cu o mână şi un picior în "ghips", şchiopătând şi ajutându-mă cu o cârjă, în timp ce colegii îmi cântau ceva de genul "Fraiere, ai grijă pe unde umbli!". Spectatorii s-au distrat copios! Râsetele lor mi s-au părut atât de umilitoare încât, după serbare, printre hohote de plâns, i-am jurat mamei că nu mai calc pe scenă niciodată. Promisiunea m-a ţinut până în clasa a patra, când am revenit triumfător în lumea teatrului infantil în rolul unui alt elev-problemă, domnul Goe.

În rolul lui Szabó Ödön n-a fost simplu. A trebuit să păşesc pe scenă cu capul sucit spre public, pentru a expune masca şi pentru a nu fi recunoscut, fără să văd pe unde calc. Câmpul vizual îmi era dramatic redus prin cele două găuri de la ochi. Plus că nu ştiam dacă Mircea Chirilă, moderatorul galei, va avea vreo improvizaţie de ultim moment care să mă pună într-o situaţie insurmontabilă. Şi, de parcă toate astea nu ar fi fost de ajuns, mi-a atârnat la gât un lanţ auriu de manelist şi o ditamai crucea de lemn cu care aş putea deveni idolul babelor de la orice coadă la moaşte.

Deşi operaţiunea a fost un succes, scurta mea experienţă de maghiar n-a fost tocmai fericită: am refuzat orice dialog cu românul Mircea Chirilă, am avut un orizont foarte îngust (ştiţi, din cauza găurilor) şi am plecat ducând o cruce care nici măcar nu era a mea. Sper că dl Szabó Ödön nu s-a simţit ofensat de interpretarea mută, dar memorabilă, a rolului său. Ar fi fost mult mai rău dacă ar fi trebuit să şi vorbesc ceva în limba maghiară.

Boldog születésnapot, BIHOREANUL!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON