URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Octombrie 2014, 11:07

Escrocii care au înşelat sute de oameni la Exchange, condamnaţi cu blândeţe: Curtea de Apel le-a redus pedepsele la greu!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, miercuri, în cazul celor opt opt escroci de la casele de schimb valutar Exchange - doi cetăţeni bulgari şi şase români - trimişi în judecată în august 2011 de procurorii DIICOT Oradea pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi iniţierea, constituirea sau aderarea la un grup de crimă organizată în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Este vorba despre administratorii şi angajaţii caselor de schimb valutar Exchange, acuzaţi că au înşelat  232 de persoane cu aproape 300.000 lei, determinându-le să îşi vândă valuta la preţuri mai mici decât cele practicate pe piaţă.

Cazul, prezentat pe larg în trecut de BIHOREANUL, a fost anchetat de procurori şi de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO), care au stabilit că reprezentanţii firmei afişau panouri ce conţineau un volum mare de informaţii referitoare la cursul de schimb pentru cecuri de călătorie, comisionul practicat, cursul BNR, cursul de schimb pentru bancnote, iar informaţia principală, respectiv cursul la care urma să fie cumpărată valuta, era afişată în partea dreaptă jos, cu corpuri mici de litere, greu vizibile.

În acest fel, clienţii erau înşelaţi cu 0,5 - 0,6 lei la fiecare euro schimbat, deoarece, odată predată, valuta nu mai era returnată de către repezentanţii casei de schimb valutar.

Anul trecut, Tribunalul Bihor a dispus pedepse aspre pentru cei implicaţi în escrocherie. Cei doi cetăţeni bulgari, Todor Filipov Filev şi Pavel Dimitrov Nicolov, care erau "creierii" afacerii, au fost condamnaţi la câte 13 ani de închisoare, iar după executarea pedepsei urmau să fie expulzaţi din România.

Totodată, instanţa a decis ca administratorul firmei, Raluca Adina Pantea, să execute 11 ani de închisoare cu executare în penitenciar, la fel ca şi patru dintre casieriţe: Geanina Gabriela Pantea, care a încasat 5 ani de închisoare, Monica Gladis Iaroş şi Angela Oros, condamnate la câte 4 ani şi 6 luni de închisoare, respectiv Anita Dărăban, care a încasat 3 ani de închisoare. Mai ieftin a scăpat Corina Boicu, condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe 5 ani.

Tribunalul Bihor a dispus, de asemenea, ca cei opt inculpaţi să plătească solidar paguba creată clienţilor, în sumă de 292.677 lei.

Sentinţa nu a fost, însă, definitivă, iar procesul a continuat la Curtea de Apel Oradea, unde, după un an de dezbateri, judecătorii au menţinut pedepsele cu închisoare doar pentru cei doi cetăţeni bulgari şi pentru administratorul firmei. Însă şi acestea au fost mult reduse.

Astfel, în loc de 13 ani de închisoare, Todor Filipov Filev şi Pavel Dimitrov Nicolov au de executat doar câte 4 ani, Curtea de Apel înlăturând şi dispoziţia Tribunalului privitoare la expulzarea lor după executarea pedepselor.

În cazul administratorului Raluca Adina Pantea, pedeapsa a fost redusă de la 11 ani la 3 ani de închisoare cu executare.

Ceilalţi inculpaţi au scăpat de închisoare. Casieriţa Geanina Gabriela Pantea, condamnată iniţial la 5 ani după gratii, acum a primit o pedeapsă de 3 ani cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 8 ani.

La fel şi celelalte casieriţe - Monica Gladis Iaroş, Angela Oros respectiv Anita Dărăban - au primit acum câte 3 ani închisoare, pedepse suspendate sub supraveghere pe un termen de încercare de 6 ani (Iaroş) şi 7 ani (Oros) şi 5 ani (Dărăban).

În cazul Corinei Boicu, Curtea de Apel a menţinut pedeapsa iniţială, de 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de încercare de 5 ani.

Instanţa a constatat, totodată, că victimele escrocilor au renunţat la pretenţiile civile, motiv pentru care a înlăturat, dispoziţia Tribunalului potrivit căreia cei opt inculpaţi erau obligaţi să achite paguba creată clienţilor, în sumă de 292.677 lei.

Hotărârea Curţii de Apel Oradea este definitivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Au luat mult, foarte mult!
Astia au pagubit pe romani cu 300.000 de lei si au luat cat nascase, care i-a pagubit pe romani cu miliarde de euro! Vezi doar tunul dat de nascase la priatizarea petromului pe care l-a dat de pomana. Pai nu-i pomana sa dai petromul cu retea de distributie, cu zacaminte, cu... pt. 670 de mil. de euro, cand ungurii n-au vandut mol-ul cu 22 de miliarde de eoro!!!??? Omv-ul a scos in noua ani peste 5miliarde de euro profit!!! Asa ca daca nascase a fost judecat corect, baietii cu exchange-ul nici nu trebuiau chemati in fata instantei! In fond fraierii sunt aceeasi care si-au dat banii la caritas, genul de prosti pe care-i iubesc escrocii!
Postat 05 Octombrie 2014, 14:20 de ionel
corupție
o fi plătit de restu de ani
Postat 03 Octombrie 2014, 22:46 de hans
Oameni de bine
ma bucur pentru voi, leprelor. mi-ati luat si mie cativa lei in plus mintinu-ma in fata! pacat ca si politia romana se misca lent, plangerile catre teparii astia erau de peste 10 ani si ei tronau bine merci in buricul targului [daca as fi rautacios, as spune ca mergeau mana`n`a mana cu niste capate iluminate de prin birourile administratiei]
Postat 03 Octombrie 2014, 15:18 de Garcea 2
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON