URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 August 2015, 14:50

Eficienţă japoneză: Reţelele de canalizare din oraş, modernizate fără spargerea carosabilului (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Firma Gavella lucrează de câteva zile pe Calea Aradului la reabilitarea şi modernizarea reţelelor de canalizare menajeră, însă fără a sparge carosabilul şi a crea deranj.

În premieră pentru Oradea, compania foloseşte metoda cămăşuirii, care presupune construirea unei noi ţevi în interiorul celei vechi. Tehnologia este una japoneză, adusă în România de firma Sekisui, care oferă 50 de ani de garanţie pentru lucrări.

De 5 ori mai eficientă

Într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, viceprimarul Mircea Mălan, alături de directorul Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra, a prezentat stadiul lucrărilor de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare aferente municipiului Oradea din cadrul proiectului Aparegio.

Cu această ocazie, viceprimarul a prezentat, în oglindă, două lucrări de modernizare a reţelelor de canalizare: una efectuată după metoda clasică, adică prin săparea până chiar şi la şase metri adâncime şi apoi înlocuirea conductelor avariate (strada Constantin Brâncoveanu), şi una efectuată cu ajutorul unei tehnologii moderne, patentate în Japonia, care nu presupune spargerea carosabilului (Calea Aradului)

"Este o diferenţă foarte mare între cele două metode. În primul rând vorbim de o eficienţă de cinci ori mai mare. Cu această metodă, firma Gavella a efectuat 60 de metri liniari pe zi, în timp ce prin săpăturile clasice se execută între 12 şi 14 metri pe zi. Ca să nu mai vorbim de deranjul enorm care se face cu aceste săpături, cum ar fi zgomotul, praful şi închiderea traficului", a declarat, în teren, Mircea Mălan.

Conducte "căptuşite"

Metoda cămăşuirii va fi aplicată în perioada următoare pe 2,5 kilometri de conducte aflate pe 9 străzi din municipiu, în cadrul proiectului Aparegio: de la Calea Aradului (unde lucrările sunt în plină desfăşurare), Moscovei, Bariţiu, Postăvarului şi Teatrului până la Enescu, Parcul Traian, Andrei Şaguna, George Coşbuc şi Pârâului. "Am reuşit să obţinem aprobarea finanţatorului pentru a folosi această metodă, chiar dacă în proiectul iniţial sunt prevăzute lucrări după metoda clasică. Prin săpăturile clasice, multe străzi din zona centrală, prevăzute pentru reabilitare, ar fi trebuit sparte şi închise traficului", a afirmat viceprimarul.

În schimb, metoda cămăşuirii se poate aplica şi "sub trafic", fiind închise doar mici porţiuni ale străzii pe care se lucrează. Concret, prin metoda aplicată de compania Sekisui din Japonia, care are o filială şi în Germania, în căminul de vizitare al reţelei de conducte se fixează un robot care construieşte o ţeavă nouă în interiorul celei vechi, prin căptuşirea acesteia cu un material PVC special.

Muncă de roboţi

Cum funcţionează? "Mai întâi, tot cu ajutorul unor roboţi se curăţă şi se spală conducta deja existentă. Apoi, se face o inspecţie video pentru a se constata starea acesteia. Cu acest prilej, robotul identifică şi memorează unde sunt racordurile şi căminele", a precizat Mircea Mălan. Ulterior, pe vechea conductă se introduce un material plastic spiralat, patentat de compania japoneză. "Când se introduce, conducta este ţinută la dimensiune mică de nişte fire, care ulterior se taie, iar conducta se expandează pe pereţii celei existente, construindu-se practic o conductă nouă în interiorul celei vechi", a explicat viceprimarul, adăugând că sub conducta nouă se introduce şi un beton special care să o susţină. Tot un robot face apoi şi decupajele, acolo unde este necesar, pentru efectuarea racordurilor către locuinţe.

Toate etapele sunt filmate de roboţii care intră în reţele şi supravegheate de la suprafaţă de specialiştii în cămăşuirea conductelor. "E o soluţie la cheie. Tehnologia este un patent japonez cu garanţie de 50 de ani", a declarat Corina Durlescu, directorul general al Sekisui România, firma subcontractată de Gavella pentru efectuarea acestor lucrări.

Gata până în noiembrie

Potrivit reprezentantului firmei Gavella, managerul de proiect Radu Bogdan, costurile înlocuirii unui metru liniar de reţea de canalizare prin metoda clasică ar costa între 120 şi 150 de lei, în timp ce costurile în cazul aplicării acestei tehnologii sunt aproximativ cu 20% mai mari. "Trebuie, însă, ţinut cont de faptul că metoda este mult mai eficientă şi nu produce niciun deranj", a arătat acesta.

Lucrările de cămăşuire a celor 9 străzi sunt cuprinse în contractul numărul 10 din proiectul Aparegio, care prevede lucrări de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare în valoare totală de 19,2 milioane lei. "Contractual, lucrările de reabilitare a celor 15,9 kilometri de canalizare şi 25,6 kilometri de reţele de apă trebuie finalizate până la finalul anului, însă firma Gavella ne-a anunţat că va termina lucrările mai repede, la finalul lunii octombrie", a mai spus Mircea Mălan.

Pe viitor, municipalitatea şi Compania de Apă Oradea îşi propun să folosească metoda cămăşuirii conductelor de canalizare şi în alte contracte din Aparegio şi nu numai. În prezent, se află în licitare un contract pentru reabilitarea canalizării fără săpătură deschisă, care include lucrări pe mai multe stărzi din zona centrală precum Traian Moşoiu, George Enescu şi Aurel Lazăr.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cam tarziu
Dupa ce tot orasul este un santier, cu strazi sparte si gropi te miri pe unde, cam tarziu ati ales o metoda eficienta. Probabil Selina nu mai face fata la asa un volum de lucru. De ce nu ati adoptat de la inceput aceasta metoda? O groapa sau un santier in plus nu ne mai deranjeaza, cand tot orasul este un moloz, la propriu.
Postat 28 August 2015, 11:50 de Bubu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON