URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2012, 10:40

Eduard Hellvig, acuzat de incompatibilitate pentru că a fost directorul unei firme din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar în ziua de start a campaniei electorale, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, bihoreanul prin adopţie Eduard Hellvig, a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, care susţine că ar fi derulat tranzacţii suspecte şi este director într-o firmă.

Potrivit unui comunicat postat pe siteul ANI, Hellvig este incompatibil deoarece pe perioada în care a fost ministru a exercitat simultan atât funcţia de ministru cât şi pe cea de director al societăţii orădene Sintezis Birotica SRL, a fost angajat pe funcţia de cercetător în ştiinţe politice în cadrul SC Dib Media Consultancy SRL şi a primit şi drepturi salariale de la SC Life Line - Medical Center SRL.

ANI susţine că Hellvig a fost angajat al Sintezis în perioada 1 iulie 2004 până în 31 octombrie 2012, în vreme ce ministrul afirmă că acest fapt nu este adevărat. „În punctul de vedere transmis Agenției Naționale de Integritate, Eduard Raul Hellvig a menționat că nu deține funcția de Director al SC Sintezis Birotica SRL, şi nici nu a exercitat această funcţie în niciun moment pe parcursul ultimilor ani. Contrar celor afirmate de către Eduard Raul Hellvig în punctul de vedere depus la dosarul de evaluare, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a comunicat Agenției faptul că încetarea efectivă a contractului individual de muncă a fost operată la data de 31.10.2012., în urmă cu o săptămână", arată comunicatul.

ANI arată că, urmare a acestui fapt, Hellvig este incompatibil deoarece potrivit Legii 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, "Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu: (...) funcţia de (...) director (...) la societăţile comerciale (...). Persoana care exercită una dintre funcţiile publice de autoritate prevăzute la art. 84 şi 85 din Legea 161/2003 este obligată, la data depunerii jurământului sau, după caz, la data numirii în funcţie, să declare că nu se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege"", se arată în comunicat.

Documentul mai reţine şi că Hellvig, care e ministru din data de 7 mai 2012, a încasat drepturi salariale de la SC Life Line - Medical Center SRL, în cuantum de 26.703, "în condiţiile în care acesta nu figurează, ca şi angajat al societăţii, în baza de date centrală a Inspecţiei Muncii". De atlfel ANI arată că a şi dispus sesizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, "în vederea stabilirii obligaţiilor fiscale referitoare la veniturile realizate în perioada august - octombrie 2012".

Astfel, ministrul şi-ar putea pierde locul în Guvern deoarece dacă instanţa va da dreptate ANI, "persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani".

Pe de altă parte, alături de Hellvig, alţi doi miniştri au fost declaraţi incompatibili. ANI susţine că ministrul Transporturilor Ovidiu Silaghi nu poate justifica o avere de 45.955 de euro, iar ca urmare a sesizat Comisia de Cercetare a Averilor din cadrul Curţii de Apel Oradea.

Totodată ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, este acuzat de conflict de interese şi de abuz în serviciu, iar secretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache, care ocupă această funcţie din mai 2012, a fost declarat incompatibil deoarece pe lângă funcţia publică ar fi şi administrator al unei firme.

De altfel, în afară de Liviu Pop, în cazul căruia a fost sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, deoarece inspectorii au indicii privind săvârşirea unei infracţiuni, rapoartele întocmite în cazul celorlalţi membri ai Guvernului, inclusiv al lui Hellvig, pot fi contestate în termen de 15 zile în contenciosul administrativ. Dosarele se vor judeca la nivelul curţilor de apel care vor decide dacă rapoartele ANI sunt întemeiate.

Citiţi şi articolul "Eduard Hellvig va fi şeful SRI"!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
A.R.S.
@cacarau: e COOL! totusi nu inteleg o chestie: aparent esti din tabara ARS(a)! Si-atunci, care e "baiul" ca scriu despre parinte? Chiar gresit, cum zici tu?
Postat 10 Noiembrie 2012, 14:27 de TDS
m-am procopsit cu toti prostii ca consilieri
Apetenta celor care se exprima in aceste forumuri, asemeni celor care apar public la TV pe post de "specialist" in orice, pentru inventii gramaticale este nemasurata. Avem un exemplu mai devreme, in care un personaj omniprezent pe forum lanseaza un nou cuvand : "pleonastic"! Si asta nu e totul, omul nostru foloseste "inventia" gramaticala cu totul gresit! Asta deoarece daca l-ar folosi corect, cuvantul pleonasm ar sublinia calitatea celui la care se refera, in vreme ce autorul tocmai ce contesta capacitatile intelectuale ale acestuia! Cuvantul pe care-l cauta comentatorul ar putea fi "redundant". Ce zici suna destul de "trendy"?
Postat 10 Noiembrie 2012, 13:19 de cacarau
facatura
asta este sigur FACATURA! Tocmai de-aceea eu sper ca duetul HELVIG-BOLOS nu va pune bot-ul si nu va semna contracte finantate cu fonduri europene in favoarea MILLENIUM2000(firma controlata de IMPACT DEVELOPER&CONTRACTOR SA Voluntari)! Cei doi stiu despre ce vorbesc, cel de-al doilea stie sigur ca este cunoscuta apetenta sa sporita cand vine vorba despre IMPACT! Ar fi cea mai grava eroare daca ar face un pas gresit in aceasta directie! Tot parintele stie ca este monitorizata la greu legatura sa cu IMPACT si inca o data sper ca va fi suficient de inteligent sa nu faca greseli care l-ar putea costa mai ales pe Helvig dar chiar si USL-ul in ansamblul sau. Sa spui despre parinte ca este extrem de inteligent este cam pleonastic, tocmai de-aceea am scris acest comentariu care sper sa-l trezeasca!
Postat 10 Noiembrie 2012, 10:38 de TDS
Nu-i uitati si pe ceilalti incompatibili ai lui pontone !
Inca trei membri ai celui mai cinstit guvern - ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, şi secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mahalache, sunt acuzaţi de Agenţia Naţională de Integritate de incompatibilitate, conflict de interese sau averi nejustificate. Bine-nteles toti sunt nevinovati, inclusiv acest hellvig,vorba aia, nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase !
Postat 10 Noiembrie 2012, 06:46 de pinonel
replica la articol
Romanii simpli bihoreni adevarul si dreptatea faptelor aduce mai multa suferinta si durere decit impacare , si daca gindim logic ratatul asta de Eduard Hellvig alui Cacarau Antonescu Crin protejat mai tre sa de-a o explicatie de ce a facut cerere si acceptat indemnizatia de somer de 130 milioane lei vechi pe 6 luni dupa ce nu amai fost europarlamentar la Bruxelles in perioada ianuarie -iulie daca a fost angajat la Sinteziis in tot acest timp ?Numai raspunsuri concrete sa aflam ca de miciuni si baliverne de campanie electorala suntem satui. Sa imi raspunda cineva la intrebare ,daca NU sa anunte ANI sa-i mai bagam un proces la de marturie falsa in acte la protejatul lu KAKARAU asa zis !:))=)) Nimic dar chiar nimic personal numai ca in perioada cind era europarlamentar tare datare increzut era de nu-i ajungeai cu prajina la nas si am avut cu el conflicte `virtuale pe in peruioada aceea Degeaba are la Bruxelles prieteni asta duard Hellvig nu o sa-l scape ca sa nu-si pericliteze functiile si credibilitatea ,binenteles europarlamentari USL din PSD si PNL preteni ca si preteni dar cind este la rau si la necaz astia nu-0l vor ajuta !:))=))Aceasta este opinia lui Romanul Simplu .
Postat 09 Noiembrie 2012, 19:24 de Romanul Simplu
chiar
Chiar asa bre Carp, da tu n-ai alta treaba?
Postat 09 Noiembrie 2012, 17:22 de pro
bre Carp da tu esti postac
In fapt firma Sintezis e a lui Bondor nu a lui Kiss si Hellwig a luat malaiul pana saptamana trecuta. Asa ca nu o da la intors..
Postat 09 Noiembrie 2012, 15:18 de jan
Unde dai şi unde crapă !?!
Este de departe, evident chiar, că Hellvig face obiectul unei făcături şi este nevinovat. Dar ... în 2008, colegi de partid ai lui Hellvig urlau ca din gură de şarpe despre incompatibilităţile unor \"opozanţi\" care ocupau diverse funcţii, la care râvneau PNL-iştii. Ulterior s-a dovedit că toată mascarada făcută de haita lui Tarzan a fost o penibilă, dar credibilă mediatic, făcătură politică. Aşa ca acum, cu ministrul care a fost director la o firmă ca şi inexistentă în prezent (firma lui Kiss şi Biro pentru cunoscătorii perioadei de după 1990). Hellvig plăteşte, nevinovat fiind, vinovăţia hoardei PNL din Bihor, care a invadat tot ce se putea ocupa, începând cu 2008 prin schimări invocate tocmai pentru aşa zise incompatibilităţi. În viaţa asta de plăteşte tot, nicidecum în alta care este doar visul efemer al neterminaţilor. La cotitură se văd destui, de la toate partidele.
Postat 09 Noiembrie 2012, 14:34 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON