URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Octombrie 2020, 15:34

Ediția a VII-a a Expoziției naționale de artă naivă, deschisă în Muzeul Țării Crișurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Artişti şi pasionaţi de frumos s-au întâlnit joi seară în sediul Muzeului Ţării Crişurilor pentru a marca o nouă ediţie, cea cu numărul şapte, a Expoziţiei naţionale de artă naivă din România. Manifestarea este parte a Festivalului Naţional de Artă Naivă, organizat de Asociaţia Artiştilor Naivi din România împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.

Vernisajul expoziţiei a avut loc în prezenţa reprezentanţilor instituţiilor partenere, ea adunând circa o sută de lucrări, majoritatea de pictură în ulei şi acrilic, dar şi grafică, sculptură şi, în premieră, tapiserii, toate reprezentative stilului "spontan" şi viu colorat al artei naive.

Cuvintele de deschidere ale vernisajului au fost rostite de directorul MŢC, Aurel Chiriac, apreciind rolul unor astfel de lucrări pentru artă în general. "Arta naivă a generat un fenomen artistic imporant la nivel european. Artiştii naivi se exprimă sincer, într-o simfonie de culori şi ne prezintă astfel viaţa cotidiană", a declarat acesta.

Preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, Mircea Stroe, a adresat mulţumiri atât partenerilor Festivalului, cât şi artiştilor, mai cu seamă acelora care au făcut efortul de a se deplasa până în Oradea cu această ocazie. Acesta a arătat că o astfel de artă, "ca să fie legitimă, trebuie să fie expusă în muzee şi în galerii", astfel încât să impacteze.

La eveniment a participat şi criticul de artă Ruxandra Dreptu, expert al Ministerului Culturii, ea apreciind tehnica, stilul şi conţinutul lucrărilor. Fiecare pânză sau sculptură prezintă o scenă din natură sau din viaţa cotidiană, îndeosebi rurală şi este populată de personaje umane, animale sau fantastice. "Veţi găsi ţărani îmbrăcaţi în costume populare, lucru rar în satele de acum", a spus reprezentanta Ministerului.

Expoziţia cuprinde lucrări ale unor artişti naivi cunoscuţi la nivel naţional, precum Camelia Constantin, Nicolae Pătru, Genoveva Popa, Gheorghe Ciobanu, ale unora demult dispăruţi, precum Elisabeta Arhip, Maria Caciora-Taşnicu şi Viorel Cristea, precum şi ale debutantei Maria Ghercă.

Festivalul mai are în program lansarea a două volume de poezii ale pictoriţei Maria Lupu, precum şi workshop-uri. Expoziţia găzduită de Muzeul Ţării Crişurilor va rămâne la dispoziţia publicului vizitator timp de două săptămâni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
picturi frumoase, vesele, optimiste - o expozitie reusita!
lucrarile sunt minunate si binevenite pentru a colora orasul si a creste calitatea culturala (expozitiile) din oras. felicitari celor promoveaza si organizeaza acest eveniment in Oradea!
Postat 17 Octombrie 2020, 17:36 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON