URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2020, 15:34

Ediția a VII-a a Expoziției naționale de artă naivă, deschisă în Muzeul Țării Crișurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Artişti şi pasionaţi de frumos s-au întâlnit joi seară în sediul Muzeului Ţării Crişurilor pentru a marca o nouă ediţie, cea cu numărul şapte, a Expoziţiei naţionale de artă naivă din România. Manifestarea este parte a Festivalului Naţional de Artă Naivă, organizat de Asociaţia Artiştilor Naivi din România împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.

Vernisajul expoziţiei a avut loc în prezenţa reprezentanţilor instituţiilor partenere, ea adunând circa o sută de lucrări, majoritatea de pictură în ulei şi acrilic, dar şi grafică, sculptură şi, în premieră, tapiserii, toate reprezentative stilului "spontan" şi viu colorat al artei naive.

Cuvintele de deschidere ale vernisajului au fost rostite de directorul MŢC, Aurel Chiriac, apreciind rolul unor astfel de lucrări pentru artă în general. "Arta naivă a generat un fenomen artistic imporant la nivel european. Artiştii naivi se exprimă sincer, într-o simfonie de culori şi ne prezintă astfel viaţa cotidiană", a declarat acesta.

Preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, Mircea Stroe, a adresat mulţumiri atât partenerilor Festivalului, cât şi artiştilor, mai cu seamă acelora care au făcut efortul de a se deplasa până în Oradea cu această ocazie. Acesta a arătat că o astfel de artă, "ca să fie legitimă, trebuie să fie expusă în muzee şi în galerii", astfel încât să impacteze.

La eveniment a participat şi criticul de artă Ruxandra Dreptu, expert al Ministerului Culturii, ea apreciind tehnica, stilul şi conţinutul lucrărilor. Fiecare pânză sau sculptură prezintă o scenă din natură sau din viaţa cotidiană, îndeosebi rurală şi este populată de personaje umane, animale sau fantastice. "Veţi găsi ţărani îmbrăcaţi în costume populare, lucru rar în satele de acum", a spus reprezentanta Ministerului.

Expoziţia cuprinde lucrări ale unor artişti naivi cunoscuţi la nivel naţional, precum Camelia Constantin, Nicolae Pătru, Genoveva Popa, Gheorghe Ciobanu, ale unora demult dispăruţi, precum Elisabeta Arhip, Maria Caciora-Taşnicu şi Viorel Cristea, precum şi ale debutantei Maria Ghercă.

Festivalul mai are în program lansarea a două volume de poezii ale pictoriţei Maria Lupu, precum şi workshop-uri. Expoziţia găzduită de Muzeul Ţării Crişurilor va rămâne la dispoziţia publicului vizitator timp de două săptămâni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
picturi frumoase, vesele, optimiste - o expozitie reusita!
lucrarile sunt minunate si binevenite pentru a colora orasul si a creste calitatea culturala (expozitiile) din oras. felicitari celor promoveaza si organizeaza acest eveniment in Oradea!
Postat 17 Octombrie 2020, 17:36 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON