URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2019, 08:38

Edili în „beznă”: Primarii din Bihor nu sunt interesaţi să ia banii Fondului de Mediu, pentru a lumina gospodăriile fără electricitate

Edili în „beznă”: Primarii din Bihor nu sunt interesaţi să ia banii Fondului de Mediu, pentru a lumina gospodăriile fără electricitate ENERGIE DE LA SOARE. Folosite în toată lumea, tocmai pentru că sunt eficiente şi nepoluante, panourile fotovoltaice mai au un avantaj: odată montate, asigură energie electrică fără niciun cost
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Bihor, 301 familii nu primesc niciodată factură de electricitate. Asta pentru că, în plin secol XXI, nici măcar nu sunt racordate la reţea!

Din banii colectaţi de la primăriile din ţară prin diverse taxe, Administraţia Fondului de Mediu a lansat un program prin care decontează montarea de panouri fotovoltaice pentru asemenea gospodării. Practic, primarii din 14 comune bihorene ar putea aduce „acasă” banii daţi AFM, făcându-le un bine concetăţenilor aflaţi în întuneric. Şi, totuşi, în două luni de zile, niciun edil nu şi-a găsit timpul necesar pentru a întocmi dosarele necesare...

Case în beznă

Lansat de Administraţia Fondului de Mediu la începutul lunii aprilie, programul pentru instalarea de sisteme fotovoltaice în gospodăriile izolate şi neracordate la reţeaua naţională de energie electrică vizează peste 7.100 gospodării din întreaga ţară, din care 301 în Bihor, răspândite în 14 comune.

Acestea au rămas în beznă pentru că reţelele de distribuţie sunt la distanţe de cel puţin 2 kilometri depărtare şi, în lipsa unui program de extindere al societăţii Electrica, nu-i cine să plătească pentru lungirea reţelei. Inventarierea lor a fost făcută înainte ca AFM să lanseze programul, tocmai pentru a se cunoaşte exact de câte gospodării este vorba şi, implicit, câţi bani sunt necesari pentru investiţii. Pentru Bihor, AFM a alocat o finanţare de 7,5 milioane lei.

Soluţie „verde”

Conform ghidului proiectului, AFM acordă o finanţare nerambursabilă de cel mult 25.000 lei pe gospodărie, sumă ce acoperă costul de montare a unui sistem fotovoltaic compus din patru panouri solare cu tot atâtea baterii, un încărcător, un invertor pentru stocarea datelor şi un tablou electric. Practic, panourile transformă energia solară, o resursă infinită, în energie electrică, aşa încât proprietarii caselor să nu mai stea cu lumânarea pe masă ori să folosească generatoare de curent.

Totuşi, banii nu pot fi accesaţi direct de cetăţeni, ci doar primăriile pot depune dosarele de finanţare, cu acordul beneficiarilor finali, şi tot primăriile vor fi cele care vor angaja firmele care să monteze sistemele.

AMR o lună

Dorin Corcheș, vicepreședinte AFMBanii „gratis” nu sunt însă atractivi pentru edilii bihoreni. În cele două luni trecute de la lansarea programului, Administraţia Fondului de Mediu n-a primit niciun dosar din Bihor. „M-au sunat vreo doi primari să mă întrebe de program, dar deocamdată niciunul n-a trimis actele. Mai au timp până în iulie”, zice vicepreşedintele AFM, orădeanul Dorin Corcheş (foto).

Câţi dintre cei 14 edili bihoreni se vor mobiliza în următoarele patru săptămâni rămâne de văzut, mai ales că unii s-au şi hotărât deja că nu vor aplica. „Noi figurăm cu zece case, care de fapt au curent, dar de la o reţea veche, minieră. Când s-a făcut inventarul, le-am notat la gospodării fără curent, că am crezut că se extinde reţeaua naţională, dar nu ca să le punem panouri solare, că nu vor fi oamenii mulţumiţi”, zice primarul din Dobreşti, Nicolae Neag.

„N-am apucat”

Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin, BihorEdilul din Sânmartin, Cristian Laza (foto), comună bogată, vecină cu Oradea, dar în care, surprinzător, există 95 de case fără curent, va zice şi el pas. „Într-adevăr, avem multe gospodării neracordate, inclusiv un cartier din Rontău unde tinerii au primit teren pentru case, dar nu vom aplica la AFM, pentru că între timp Electrica ne-a inclus în programul de extindere”, zice primarul.

În schimb, alţi edili bihoreni recunosc că au nevoie de program şi promit că vor întocmi hârtiile necesare. „Facem dosarul, doar că n-am apucat încă”, zice primarul din Boianu Mare, Ioan Bandula. La fel şi viceprimarul din Finiş, Gabriel Boroş: „Acum am dat o Hotărâre de Consiliu Local, aşa că o să depunem dosarul”.

Numai să nu se ia cu altele şi să uite că, prin asemenea soluţii aflate la îndemână, le pot asigura concetăţenilor condiţii normale de vieţuit...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ce poveste frumoasa...
"banii nu pot fi accesaţi direct de cetăţeni, ci doar primăriile pot depune dosarele de finanţare...Banii „gratis” nu sunt însă atractivi pentru edilii bihoreni"...pe scurt,tara lucrului bine facut
Postat 10 Iunie 2019, 00:00 de excalibur
Electrica si anrm sunt alte ciume
Eu am panouri fotovoltaice cu optimizatoare ca sa le pot opri. Am energie mai multa decat consum in mod regulat, depaseste capacitatea acumulatorilor si trebuie sa le opresc. Daca anrm ar avea 6 neuroni ar cumpăra de la mine si de la altii ori ar face un deal intre ce bag eu la retea si reduceri pt cei ce baga in retea pe timpul iernii cand productia scade. Dar nuu. Eh, atunci 8 luni pe an de la mine nu prea vad bani
Postat 08 Iunie 2019, 06:23 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON