Cu două săptămâni în urmă, când BIHOREANUL îl prezenta pe Ovidiu Drobotă, student la o facultate de inginerie, iniţiatorul protestelor desfăşurate în întreaga ţară pe 9 mai împotriva defrişărilor ilegale, nu puteam ghici ce amploare va lua mişcarea.
Fără să-l cunosc decât din portretul creionat în suplimentul Oradea Noastră, am apreciat un detaliu important, zic eu, şi anume că, fără a se împăuna cu apartenenţa la vreuna din ONG-urile ecologiste care au proliferat în ultimii ani, tânărul nostru a pus degetul pe rană: nu boscheţii sacrificaţi în centrul unui oraş din raţiuni edilitare pun în pericol plămânii verzi ai ţării, ci despădurirea unor munţi întregi de către adevăraţii dăunători - membrii Guvernelor şi marii exportatori de lemn.
Întâmplarea sau, mai ştii, faptul că o tot mai însemnată parte a concetăţenilor au ajuns la aceeaşi concluzie a făcut nu doar ca în pieţele marilor oraşe să se adune suficienţi oameni pentru ca protestul să devină semnificativ, ci şi să capete relevanţă politică. V-aţi fi imaginat, de pildă, că "nimicul" ăsta va face ca preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta să iasă din coabitarea de care primul era bănuit şi celălalt de-a dreptul se fălea?
Nesătul, ca totdeauna, PSD a încercat să profite de protestele anti-defrişări aşa cum a parazitat şi în vremea USL mişcarea "Uniţi salvăm" şi "Frack you". Exploatând germanitatea fostului primar al Sibiului, comuniunea de limbă cu patronii celei mai privilegiate companii din industria forestieră românească, austriecii de la Holzindustrie Schweighofer, pesediştii s-au grăbit să-l lege pe Iohannis de aceştia pentru a-l prezenta ca pe vechi şi atotputernic protector ai "vânzătorilor de codri".
Au avut, din fericire, ghinion, cum ar zice fostul profesor de fizică. Jurnaliştii şi-au amintit că austriecii s-au implantat în România tocmai pe vremea când Guvernul era condus de Adrian Năstase, Ministerul Agriculturii de tata-socru Ilie Sîrbu, departamentul Păduri de actualul director Romsilva Adam Crăciunescu, iar Corpul de Control al Guvernului de cel care conduce acum întregul executiv, Victor Ponta. Şi, aş adăuga eu, afacerile politico-forestiere erau reciproc avantajos gestionate de frăţiile de tipul Hrebenciuc-Verestoy.
Încă şi mai sănătos, sper că pe termen lung, poate fi un alt efect al protestelor din 9 mai: problema defrişărilor va ajunge, în sfârşit, pe masa Consiliului Superior de Apărare a Ţării, astfel încât serviciile de informaţii, care par să nu fi tratat suficient de serios fenomenul, vor fi obligate să identifice responsabilii acestui atentat la siguranţa naţională.
Deşi sunt sigur că tânărul orădean nu se aştepta la aşa urmări, tăvălugul declanşat e de bun augur. Poate din lecţia oferită de Ovidiu învaţă ceva şi ecologiştii de salon, mari maeştri ai necroloagelor zgomotoase pentru câte o păpădie de cartier, dar lemn Tănase la spectacolul jafului ca-n codru.
Citiţi pe această temă şi articolele:
Ponta o indică pe Lucia Varga: Ea a promovat interesele exploatatorilor de lemne pentru Codul Silvic
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.