URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2021, 20:36

e-Bibliotecă la Universitatea din Oradea: Studenţii, cercetătorii şi profesorii au acces la resurse electronice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Studenţii, masteranzii, doctoranzii şi cadrele didactice din Universitatea din Oradea primesc de-acum îndrumare pentru a accesa resurse electronice de cercetare.

Biblioteca din campus are un birou nou, cu angajaţi specializaţi în accesarea de documente, reviste, studii şi alte informaţii disponibile pe internet.

„În cadrul Bibliotecii Universității din Oradea a fost creat un nou birou, e-biblioteca, structură care oferă studenților, masteranzilor, doctoranzilor și cadrelor didactice din universitate acces la diverse resurse electronice, la diferite categorii de publicații cu caracter științific, educațional sau la alte surse de documentare, accesibile în format electronic”, a anunțat, miercuri, rectorul Constantin Bungău, citat într-un comunicat de presă.

E-bibliotecarii îi îndrumă pe cititori spre biblioteci din ţară şi din străinătate care pun la dispoziția studenților sau cercetătorilor publicații în format electronic, fie că e vorba de o carte sau o lucrare științifică sau alte tipuri de resurse bibliografice, precum normative, standarde, brevete, colecții de artă ș.a.

„Așadar, colegii care lucrează în Biroul e-biblioteca facilitează accesul studenților, masteranzilor, doctoranzilor și profesorilor Universității din Oradea la o uriașă gamă de resurse electronice care există, nu numai în România, ci și la nivel mondial", a precizat rectorul.

E-Biblioteca va oferi acces şi la cărţile universitarilor orădeni, care vor fi disponibile în format digital, primte Bungău.

„Eu nu știu să mai existe în altă universitate un birou e-biblioteca. Sută la sută, este inovația noastră, nu am luat-o de la nimeni. Chiar eu am propus Senatului Universității să înființăm acest birou. În curând, vor fi disponibile, în format digital, și propriile noastre cărți, mai ales cele care se publică la editura universitară", a mai declarat Bungău.

Conducătorul Biroului e-biblioteca, Titus Bădic, a declarat, potrivit aceluiaşi comunicat, că noua structură a fost gândită pentru a oferi „sprijin și consultanță celor care vor să acceseze literatură științifică din cele mai variate domenii”.

Toate site-urile, bibliotecile digitale, editurile, care oferă acces liber la conținuturile lor urmează să fie accesibile de pe pagina de internet a Bibliotecii Universității din Oradea.

„Încercăm astfel să facilităm accesul utilizatorilor la cărți, articole științifice sau baze de date privind cercetarea academică. Universitatea din Oradea este abonată la o bază de date dedicată cercetării, bază de date ce poate fi accesată cu ajutorul unui cont și a unei adrese de tipul uoradea.ro”, a explicat Titus Bădic.

Angajații bibliotecii electronice a Universității din Oradea pot fi găsiţi telefonic, la numărul 0259-408.620 sau 0259-408.622 sau, prin e-mail, la adresa info.resurseonline@uoradea.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Management de "Sorbonica". Good morning UO!
I. ”„În cadrul Bibliotecii Universității din Oradea a fost creat un nou birou, e-biblioteca, structură care oferă studenților, masteranzilor, doctoranzilor și cadrelor didactice din universitate acces la diverse resurse electronice, la diferite categorii de publicații cu caracter științific, educațional sau la alte surse de documentare, accesibile în format electronic”, a anunțat, miercuri, rectorul Constantin Bungău, citat într-un comunicat de presă.” 1. Bună dimineața UO. 2. Biroul putea fi creat încă de acum cca. 20 ani, parțial, sau chiar integral, (și) cu fonduri din venituri proprii. Poate mă contrazic ”George” de ”Sorbonica” şi păpușarii lui! 3. Oare câte generații de absolvenți UO au fost private de o asemenea facilitate? 4. Şi studentul orădean, de la UO, știe că obturarea/îngreunarea accesului la informație nu este apanajul unui management conform de instituție de învățământ superior. Ca și dona (”sub acoperire”?) Doina, Z., de la IETI, de exemplu. II. ”„Eu nu știu să mai existe în altă universitate un birou e-biblioteca. Sută la sută, este inovația noastră, nu am luat-o de la nimeni. Chiar eu am propus Senatului Universității să înființăm acest birou. În curând, vor fi disponibile, în format digital, și propriile noastre cărți, mai ales cele care se publică la editura universitară", a mai declarat Bungău.” 1. Domnul rector se referea, probabil, la instituțiile de învățământ superior din România. M-aș bucura să fiu contrazis. În mod pertinent (şi bine documentat). III. ”Încercăm astfel să facilităm accesul utilizatorilor la cărți, articole științifice sau baze de date privind cercetarea academică. Universitatea din Oradea este abonată la o bază de date dedicată cercetării, bază de date ce poate fi accesată cu ajutorul unui cont și a unei adrese de tipul uoradea.ro”, a explicat Titus Bădic.” 1. Nu știu cât de vastă este baza de date dedicată cercetării, literaturii de specialitate ş.a., la care are acces/este abonată BUO. Sper ca într-un viitor cât mai apropiat, să se aproprie de cea a celor de la: Sorbona, Imperial College London, Oxford, Cambridge, MTI, Stanford ş.a. 2. Acest lucru presupune si manageri dedicați, model: Demetrios din Phalera, Eratostenes, Cassiodorus, Naude, Leibniz, Panizzi, Dewey, Mihai Eminescu, Ioan C. Bianu, Hodoş, Rubachin, Al. Sadi-Ionescu, Ranganathan, Georgescu-Tistu, sau Simionescu, nicidecum ”martori mincinoși” ca actualul responsabil de la BUO! IV. În loc de concluzii: 1. Good luck Mr. Titus Bădic! 2. Bibliotecarul profesionist, dedicat şi fără ”fumuri” de ţaţă: un ”Semis servorum scientie” - Paul Otlet; 3. E-biblioteca universitară, un (viitor) criteriu de evaluare pentru cei de la: ARACIS, CEMU, ME...
Postat 20 Iunie 2021, 20:06 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON