URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 31 IULIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când cu Pasajul Magheru, s-a constatat că cei care vin de pe Ady Endre, trec prin centru pe Iosif Vulcan, ajung în Piaţa Libertăţii şi nu mai pot intra în pasaj, ci trebuie să facă obligatoriu dreapta, pe podul Dacia. Acesta este şi motivul pentru care strada Andrei Şaguna, de lângă Parchet, a devenit cu două sensuri. Acum, primarul Florin Birta propune ca aici să se dea mai multă atenţie pietonilor şi bicicliştilor, ceea ce înseamnă, practic, că traficul ar avea loc în principal prin Piaţa Libertăţii.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu-i prima oară când Bolojan vrea să rezolve probleme gingașe cu metode... inginerești. Ideea trecerii actorilor și instrumentiștilor pe contracte de muncă pe durată determinată, pentru „eficientizarea” actului cultural, reflectă un reflex al stilului managerial cu iz dictatorial care l-a făcut celebru - dar, fără îndoială, și eficient - pe fostul edil al Oradiei.
Zic şi eu
Adrian Cris
Veste proastă pentru orădeni: Termoficare, care abia a înlocuit producția de energie termică pe bază de cărbuni cu cea pe gaz, mult mai puțin poluantă și mai eficientă, va trebui să plătească o sumă enormă pentru a-și cumpăra așa numitele certificate verzi, care îi dau dreptul să polueze. În cazul în care cele 60 de milioane lei necesare nu vor fi date de Guvern (din banii tuturor românilor), nota de plată o vor achita orădenii fie direct, prin inevitabila scumpire a gigacaloriei, fie indirect, prin subvenționarea de către Primărie (ceea ce înseamnă că o suportă toți locuitorii orașului, indiferent că sunt sau nu clienți ai Termoficare).
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Creatorii de filme şi cărţi de anticipaţie care au lansat scenarii cu epidemii globale ce loveau omenirea (un exemplu recent este "Contagion", din 2011, pe care multă lume l-a descoperit după izbucnirea crizei Covid) nu şi-au putut imagina că, într-o situaţie reală, oamenii vor refuza în număr mare leacul descoperit de cercetători. Dar viaţa bate filmul!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Zborurile externe au fost reluate pe Aeroportul din Oradea. Ce părere aveţi despre destinaţiile operate de Ryanair (Milano, Bologna, Londra, Dusseldorf)?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
După 2 ani în care nu s-au organizat concursuri de admitere în magistratură, recent situaţia a fost deblocată şi se aşteaptă anunţurile oficiale pentru reluarea acestora. În concret, în urmă cu aproximativ 2 ani, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile legale care reglementau concursurile de intrare în magistratură, pe motiv că toate condiţiile de accedere erau prevăzute în regulamentele Consiliului Superior al Magistraturii, şi nu în lege.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Meningita West Nile este o boală infecţioasă transmisă la om prin înţepăturile de ţânţari, transmiterea directă de la om la om nefiind posibilă. Rezervorul de virus este reprezentat de păsările migratoare care sunt înţepate de ţânţari.
16 Iunie 2021, 20:36

e-Bibliotecă la Universitatea din Oradea: Studenţii, cercetătorii şi profesorii au acces la resurse electronice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Studenţii, masteranzii, doctoranzii şi cadrele didactice din Universitatea din Oradea primesc de-acum îndrumare pentru a accesa resurse electronice de cercetare.

Biblioteca din campus are un birou nou, cu angajaţi specializaţi în accesarea de documente, reviste, studii şi alte informaţii disponibile pe internet.

„În cadrul Bibliotecii Universității din Oradea a fost creat un nou birou, e-biblioteca, structură care oferă studenților, masteranzilor, doctoranzilor și cadrelor didactice din universitate acces la diverse resurse electronice, la diferite categorii de publicații cu caracter științific, educațional sau la alte surse de documentare, accesibile în format electronic”, a anunțat, miercuri, rectorul Constantin Bungău, citat într-un comunicat de presă.

E-bibliotecarii îi îndrumă pe cititori spre biblioteci din ţară şi din străinătate care pun la dispoziția studenților sau cercetătorilor publicații în format electronic, fie că e vorba de o carte sau o lucrare științifică sau alte tipuri de resurse bibliografice, precum normative, standarde, brevete, colecții de artă ș.a.

„Așadar, colegii care lucrează în Biroul e-biblioteca facilitează accesul studenților, masteranzilor, doctoranzilor și profesorilor Universității din Oradea la o uriașă gamă de resurse electronice care există, nu numai în România, ci și la nivel mondial", a precizat rectorul.

E-Biblioteca va oferi acces şi la cărţile universitarilor orădeni, care vor fi disponibile în format digital, primte Bungău.

„Eu nu știu să mai existe în altă universitate un birou e-biblioteca. Sută la sută, este inovația noastră, nu am luat-o de la nimeni. Chiar eu am propus Senatului Universității să înființăm acest birou. În curând, vor fi disponibile, în format digital, și propriile noastre cărți, mai ales cele care se publică la editura universitară", a mai declarat Bungău.

Conducătorul Biroului e-biblioteca, Titus Bădic, a declarat, potrivit aceluiaşi comunicat, că noua structură a fost gândită pentru a oferi „sprijin și consultanță celor care vor să acceseze literatură științifică din cele mai variate domenii”.

Toate site-urile, bibliotecile digitale, editurile, care oferă acces liber la conținuturile lor urmează să fie accesibile de pe pagina de internet a Bibliotecii Universității din Oradea.

„Încercăm astfel să facilităm accesul utilizatorilor la cărți, articole științifice sau baze de date privind cercetarea academică. Universitatea din Oradea este abonată la o bază de date dedicată cercetării, bază de date ce poate fi accesată cu ajutorul unui cont și a unei adrese de tipul uoradea.ro”, a explicat Titus Bădic.

Angajații bibliotecii electronice a Universității din Oradea pot fi găsiţi telefonic, la numărul 0259-408.620 sau 0259-408.622 sau, prin e-mail, la adresa info.resurseonline@uoradea.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Management de "Sorbonica". Good morning UO!
I. ”„În cadrul Bibliotecii Universității din Oradea a fost creat un nou birou, e-biblioteca, structură care oferă studenților, masteranzilor, doctoranzilor și cadrelor didactice din universitate acces la diverse resurse electronice, la diferite categorii de publicații cu caracter științific, educațional sau la alte surse de documentare, accesibile în format electronic”, a anunțat, miercuri, rectorul Constantin Bungău, citat într-un comunicat de presă.” 1. Bună dimineața UO. 2. Biroul putea fi creat încă de acum cca. 20 ani, parțial, sau chiar integral, (și) cu fonduri din venituri proprii. Poate mă contrazic ”George” de ”Sorbonica” şi păpușarii lui! 3. Oare câte generații de absolvenți UO au fost private de o asemenea facilitate? 4. Şi studentul orădean, de la UO, știe că obturarea/îngreunarea accesului la informație nu este apanajul unui management conform de instituție de învățământ superior. Ca și dona (”sub acoperire”?) Doina, Z., de la IETI, de exemplu. II. ”„Eu nu știu să mai existe în altă universitate un birou e-biblioteca. Sută la sută, este inovația noastră, nu am luat-o de la nimeni. Chiar eu am propus Senatului Universității să înființăm acest birou. În curând, vor fi disponibile, în format digital, și propriile noastre cărți, mai ales cele care se publică la editura universitară", a mai declarat Bungău.” 1. Domnul rector se referea, probabil, la instituțiile de învățământ superior din România. M-aș bucura să fiu contrazis. În mod pertinent (şi bine documentat). III. ”Încercăm astfel să facilităm accesul utilizatorilor la cărți, articole științifice sau baze de date privind cercetarea academică. Universitatea din Oradea este abonată la o bază de date dedicată cercetării, bază de date ce poate fi accesată cu ajutorul unui cont și a unei adrese de tipul uoradea.ro”, a explicat Titus Bădic.” 1. Nu știu cât de vastă este baza de date dedicată cercetării, literaturii de specialitate ş.a., la care are acces/este abonată BUO. Sper ca într-un viitor cât mai apropiat, să se aproprie de cea a celor de la: Sorbona, Imperial College London, Oxford, Cambridge, MTI, Stanford ş.a. 2. Acest lucru presupune si manageri dedicați, model: Demetrios din Phalera, Eratostenes, Cassiodorus, Naude, Leibniz, Panizzi, Dewey, Mihai Eminescu, Ioan C. Bianu, Hodoş, Rubachin, Al. Sadi-Ionescu, Ranganathan, Georgescu-Tistu, sau Simionescu, nicidecum ”martori mincinoși” ca actualul responsabil de la BUO! IV. În loc de concluzii: 1. Good luck Mr. Titus Bădic! 2. Bibliotecarul profesionist, dedicat şi fără ”fumuri” de ţaţă: un ”Semis servorum scientie” - Paul Otlet; 3. E-biblioteca universitară, un (viitor) criteriu de evaluare pentru cei de la: ARACIS, CEMU, ME...
Postat 20 Iunie 2021, 20:06 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1443 RON
  • 1 EUR = 4.9209 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON