URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Mai 2021, 12:04

După Familia, Bolojan distruge și Teatrul

După Familia, Bolojan distruge și Teatrul foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bolojan le-a spus actorilor că vor avea contracte pe durată determinată, urmând ca doar cei valoroși, în timp, să primească contracte permanente. Măsura nu are impact financiar, cam tot atât te costă un actor plătit pe perioadă determinată sau nu.

Dar așa managerul are un as în mână și poate să-l țină în șah pe actorul care nu i se pare potrivit, leneș sau pur și simplu mai puțin talentat.

De ce să ținem pe viață un absolvent al Institutului de Actoriști de la Dăbuleni, Cricova sau Jidvei, cu 1.000 euro pe lună? Ca să joace de două-trei ori pe an, în rolul de plimbă-tava și halebardier 12, așa cum s-a întâmplat ani de-a rândul?

Marea problemă a acestor schimbări este găsirea unui manager potrivit, dornic să facă performanță, nu să se transforme într-un fel de șef de sindicat. Fără așa ceva, planurile lui Bolojan sunt sortite eșecului.

Fostul director artistic al Filarmonicii atrage atenția că la instrumentiști situația este mai delicată, pentru că acolo e criză de personal calificat. Cred că părerea sa ar trebui băgată în seamă.

N-am aflat nimic de la Bolojan cu privire la Ansamblul Crișana, locul unde highidișii se odihnesc după eforturile făcute la nunțile de sâmbătă și botezurile de duminică.

Așa cum era de așteptat, spațiul virtual s-a umplut de indignați care deplâng soarta crudă a teatrului orădean, instituție care, după ce a fost lăsată fără armata de pompieri și paznici, riscă să rămână și fără mediocrități.

Sunt aceiași care au deplâns și „desființarea” revistei Familia, adoptând celebrul slogan „no culture, no future”.

Apropo, „desființarea” revistei Familia a fost un real succes, în patru numere revista a căpătat un aer proaspăt și a vândut mai multe exemplare decât înainte într-un cincinal. La cum îl știu, Bolojan nu va renunța la planurile lui...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
@nihil
Sunt de speriat fiindca au vazut ca Bolojan nu face o treaba curata si corecta. Numai populism. Nu-l intereseaza. Am prieteni (si relatii oficiale) la alte institutii si stiu de cateva chestii. Jalnic ce se intampla. Momentan nu vreau sa scriu nimic concret, ca se va sparge in capul acelor oameni. Insa vorbim de chestii cu totul aberante ce vrea sa faca sau ce a facut Bolojan. Nu intelege lucruri elementare. Nici macar nu a dorit sa vada cine cu ce se ocupa, ce face, ce rezultate are. Organigrama redusa, chiar daca ai structuri subdimensionate. Deja au fost maziliti persoane care chiar lucrau (iar ciumpalacii de "bujetari" au ramas...). Apoi te miri ca se sperie si artistii???? Si pe cine sustine bolojan? Pe *urva cetatii.... zice cam multe... Ideea este: nimic cu cartile pe masa... numai populism...
Postat 21 Mai 2021, 23:29 de sasi
NINJA - no income,no job
Tocmai aud la stiri ca fratele lui ionut dolanescu e urmarit penal.Cine? Fratele.Fratele cui? A lui Ionut. Bun.De ce? Pai cica a incasat ajutoare de la stat,necuvenit,in perioada pandemiei.Ca a masluit acte le,ca ar fi fost ceva artist cu acte in regula,inainte.Stiti cit a luat o giarsa de pfa evazionist pe luna in lockdown? Da,stiti...4000 si ceva da lei. Si au fost surprinsi la sfirsitul anului ca tre' sa dea inapoi statului 2000,taxe. Asa ca mai duceti-va "to hell". Ce sa zica unul care avea 1500 net si l-a trimis patronul in cimpul muncii, ca pe un veritabil ninja (aka no income,no job).Da un freelancer (aka somer neindemnizat,pe care beltechi nu-i mai numara...), care serveste din plin scumpirea curentului cu 15%,a gunoiului cu 50%, a tot ce misca cu o medie de 15-20% ?Ha? Egalitate de sanse? Aia nu-s cetateni romani? Poate buni contributori,la vremea lor? Asta-i echitatea viziunii liberale? Luam de la multi (prin taxe,inflatie,liberalizari) si dam la putini (fericitii care s-au nimerit intr-un loc bun). Ne k_k_m pe noi sa dam 300 lei la un copil,in timp ce nu umblam la o redeventa (subiect inchis de pe vremea lu' ponta) si lasam smecherii sa spolieze tara,tara ca tara, da populatia ce are, cu calul ce-ati avut?? Ia de-aci o lectie de capitalism: [ https://www.topfirme.com/ ]. 1.OMV PETROM SA 3,6 Miliarde lei (809,9 milioane euro) 2. " HIDROELECTRICA" S.A. 1,4 Miliarde lei (315,1 milioane euro) 3.DEDEMAN SRL 1,3 Miliarde lei (291,4 milioane euro) 4." ROMGAZ " SA 1 Miliarde lei (237,8 milioane euro) 5.KAUFLAND ROMANIA SCS 847,7 milioane lei (192,7 milioane euro) 6.AUTOMOBILE-DACIA SA 662,7 milioane lei (150,6 milioane euro)
Postat 21 Mai 2021, 12:07 de excalibur
Da
Sigur ca exista cerere pe cultura. Si ar trebui intr-adevar extins accesul. Nu e un argument impotriva lui Bolojan, sa-ti explic. Evident teatrul si filarmonica nu se pot sustine din banii pe evenimentele din stagiuni... de fapt la cheltuielile institutiilor alora banii de bilete/abonamente nici nu stiu daca au pondere. Institutiile astea sunt finantate puternic de populatie. Insa cu putine exceptii aceiasi 200 de oameni se bucura de realizarile respective. Noi nici macar apucam sa aflam daca aia acolo fac teatru sau joaca cruce. Am putut sa merg la teatru sau la filarmonica doar cand am fost invitat de prieteni actori/artisti si asta nu e corect. Nu ai cum sa faci teatru de 5000 de locuri pt toti oamenii... si nici filarmonica. Nici nu trebuie. Dar sa mai schimbam un pic garnitura de clienti nu tot aceiasi si urmasii lor. Aici spun eu ca trebuie lucrat. Iar daca aia fac piese faine si muzica buna nu cred ca vor trebui sa-si faca probleme legate de locurile de munca, i-i vom apara cu totii. Nu stiu daca asta vrea bolojan dar stiu sigur ca as vrea ca institutiile astea sa fie mai accesibile. Am avut o familie in vizita si le-a placut foarte mult cladirea teatrului, m-au intrebat daca nu putem sa cumparam bilete sa vedem o reprezentatie. M-a bufnit rasul. Au poleit cu aur holul, au renovat pe dinauntru si doar o foarte mica parte de populatie apuca sa vada cum e. Probabil la sectia maghiara e diferit ca acolo am vazut si elevi/studenti la intrare deci probabil presteaza pt public mai variat. Mie nu imi place picla in care stau ascunse institutiile astea desi cel putin teatrul e una din cele mai impozante cladiri din oras, cu totii am platit si platim mult pe ele. Adica pot sa ma duc la aproape toate institutiile publice cand doresc dar la teatru si la filarmonica doar cu invitatie speciala. Per total eu nu am absolut nici o problema cu angajatii, mie mi-au placut spectacolele cand am apucat sa le vad. Nu inteleg de ce sunt speriati, nu cred ca sunt de dat afara poate chiar de angajat mai multi. Din ce inteleg li s-a spus ca vor fi evaluati anual(cam ca in orice firma), isi renegociaza salariile anual - nu inteleg de ce e o problema. Si sunt sigur ca pt partea cu unificarea sectiilor problema e in alta parte dar sa fim seriosi daca esti profesionist vii la lucru si sufli in trombon indiferent cum e organizata institutia. Acolo clar miroase a caste si aranjamente si mie din principiu nu-mi place asta. Pot sa faca pe echipe si cu cartile pe masa.
Postat 21 Mai 2021, 10:38 de nihil
Bugetarul privat
Am și uitat de aceasta categorie urâtă. Sa fii angajat la stat și apoi să lucrezi și în privat. Alege. Cum Îți faci jobul dacă ești rupt în două???? Iar cei care fac contracte cu statul ca privati, dar sunt și ei bugetari? Că îi sunt prieteni???? Daca dictatorul ar face ordine acolo unde într-adevăr pute, nu cred că comentam că a venit și rândul institutelor de cultura. Dar nu face. Acolo prietenii au interese ... Se baga acolo unde nu are treabă, că nu-l priveste... ///// Cât despre abonamente. Înseamnă că există cerere. Adică sunt eficienți. Este un argument tocmai împotriva lui Bolojan... Lipsa locurilor libere inseamna, ca nu de reorganizare ci de extindere este nevoie... Hm....
Postat 18 Mai 2021, 22:18 de sasi
mda
vad ca aici au refulat toti artistii si neamurile lor. Sunt si din banii mei platiti si eu am incredere mai mare in Bolojan zilele astea. Multi mai jos au avut atitudin rationale si i-ati umplut de minusuri, e clar ca s-au adunat ipocritii care vor cultura doar ca asa e frumos si cei care sunt vizati. Nu a fost dat afara nimeni, cei care se stiu meseriasi corespunzatori nu au nici o teama sau problema cu re-evaluarile. Si Da, nu cred ca maghiarii sunt segregati prin uniunea sectiilor. Ceva pute aici cand se aduna atatea commenturi si pareri la o chestiune pe care apuca sa o vada foarte putina lume(niciodata nu poti gasi bilete la teatru si la filarmonica daca nu le iei dinainte cu mult iar acolo sunt aceiasi 200 de oameni cu abonamente). Pana la urma vrem cultura doar ca sa existe, ca noi oricum nu o vedem niciodata. Dar o platim si comentam ca vrem sa ne asiguram ca va fi platita din banii nostri si in continuare, fara nici un rezultat in afara de placerea celor care merg acolo cu abonament. Super tare frate. Bolojan vrea sa sparga societatea aia de 'sinecuri culturale' - un fel de crasma a unor oameni care au ales sa 'se ocupe' de cultura in viata unde tot timpul bautura e platita de administratia locala.
Postat 18 Mai 2021, 20:59 de nihil
@Roland
Nu si nu. Nu ai inteles ce am scris. Am dat un exemplu clar, ca lucrurile put in toate sectoarele, inclusiv in cel privat. Nici mie nu-mi place de sistemul public, consider ca birocratii mananca pita degeaba, insa am vazut ca lumea confunda notiuni si deja baga la un loc fucntionarii publici cu medicii si profesorii... iar acum s-a ajuns treaba si la institutii de cultura. Lumea incepe sa considere "bujetari" si pe artisiti. Hai sa fim sinceri. Cat ne costa salariile celor de la institutii de cultura? Vorbim de o mana de oameni, care au un rol important in societate. Da, ai dreptate ca la plata bugetarilor unii au sarit calul. Insa unde este problema? Cui merg acei bani? Cadrele medicale au inceput sa fie platite la nivel din vest. Oare de acolo gaura? Daca in vest iau mai mult si au personal mai mare, sigur ca nu. Atunci poate la profesori? S-a marit si lor. Hm... cadrele didactice din vest (culmea si din Turcia) castiga dublu. Deci nici acolo. Atunci la teatre, muzee, biblioteci? Nu cred. Intelegi ce vreau sa spun? Astia sunt bugetari. Insa diferenta si deficitul n-are cum sa vina de la ce salariile lor. Avem si aparate de stat de care avem nevoie. Insa avem multe birocratice INUTILE. dar Nimeni, dar NIMENI nu umbla acolo unde intr-adevar ar trebui sa intervina. De medici, de profesori, de cultura avem nevoie... dar si de BIROCRATI???? in secolul XXI? cand intr-un an de pandemie nu am invatat ce insemana eficienta sistemului online????
Postat 18 Mai 2021, 13:06 de sasi
privat vs public??
@sasi. Parerea ta ar fi corecta DACA nu ar fi vb de Romania. Probabil esti un bugetar incognito. Uite, ca sa te ajute: "Veniturile angajaților de la stat s-au majorat semnificiativ in ultimii ani. Aceasta, în condițiile în care datele oficiale spun că, în ultimii doi ani, datoria statului a tot crescut. Iar acești bani vor fi dați înapoi tot de noi, de românii care plătesc taxe. România a ajuns în fața acestui dezechilibru economic pentru că toate creşterile de salarii au fost făcute fără analize de impact pe termen mediu şi lung, iar în schimbul bunăstării din sistemul public au fost tăiate sau amânate investițiile vitale. Mai adăugăm şi faptul că fiscul nu prea colectează eficient taxele și impozitele." SURSA: www.digi24.ro/stiri/economie/romania-cel-mai-generos-stat-din-ue-cu-bugetarii-1179235 SAU "Bugetarii români "costă" mai mult decât cei polonezi sau italieni. Salariile bugetarilor vor ajunge la 12% din PIB până în 2020, România fiind pe locul 7 în UE după costurile cu angajaţii de la stat. Avem prea mulţi funcţionari cu salarii mari, iar primăriile gem de oameni care nu au ce să facă.“ (SURSA zf.ro/eveniment/avertisment-bugetarii-romani-costa-mult-cei-polonezi-italieni-salariile-bugetarilor-vor-ajunge-12-pib-pana-2020-romania-fiind-locul-7-ue-dupa-costurile-angajatii-stat-avem-prea-multi-functionari-18148960)
Postat 18 Mai 2021, 12:12 de Roland-Oradea
privat vs public
De o vreme se observa o raca intre secotrul privat si bugetari. Cei din privat urla la bugetari ca sunt "bujetari", insa daca vorbim de mesteri, astia abia platesc ceva impozit, restul banilor le baga in buzunar. Nu lucreaza numai de luni pana vineri etc (nu ca medicii, veterinarii, etc.). Daca am o firma serioasa (IMM), platesc impozite, am si controale... plus venit cu mult sub venitul unor privati, in special daca sunt si PFA. Sectorul privat pute exact ca secotrul bugetar. In plus, majoritatea serviciilor ce nu pot fi efectuate de catre altii, sunt asigurate de catre stat. Hai sa fim sinceri, munca "mesterilor" le putem face toti. V-ati gandit la "what if..." daca toate acele sectoare de baza ca sistem medical si invatamantul ar apartine exclusiv de privat? Am discutat cu un amic, constructor. Castiga cca 60ron/ora. Lui se pare ceva normal. Insa comenta cat au cerut ITistii pt o interventie la laptopul lui. Dpmdv au reparat-o chiar ieftin, la cat dureaza ca timp (ma pricep,eu ma ocup acasa, la firma). Mai ales, fiind ceva ce el, amicul in veci nu putea sa faca. Dar fac pariu, ca ochelaristul de la PC-service putea efectua gletuirea peretilor... De la IT putem sari la servicii medicale care inca sunt de stat. Cine a mai fost la cabinet medical privat, stie despre ce vorbesc. Ce vreau sa va spun, ca la stat avem servicii care daca ar fi sa le platim tot in mediul privat, ar fi inaccesibile pt majoritatea populatiei... Tot asa, statul poate asigura functionarea unor institutii de cultura. Mediul privat vede profitul (de regula pe termen cat mai scurt). Daca privatizezi biblioteci, muzee, teatre etc., te vei orienta catre profit. Unele se vor desfinta pentru ca lumea nu citeste; altele vor pune in scena boraturi in loc de Moliere, Shakespeare etc. ca sa aiba vanzari la bilete; la filarmonica vor canta versuri de la Florin Salam; muzeele se transormfa in circ. Efectul pe termen lung: populatie imbecila... adica si mai imbecila. Poporul trebuie obligat la cultura.
Postat 18 Mai 2021, 11:31 de sasi
Dezinformare
Titlul este o dezinformare. Atunci, câtă credibilitate poate avea articolul in sine!?
Postat 18 Mai 2021, 10:35 de marginan
Cum pun altii problema
Iata cum pun altii din mediul cultural problema -> NU ÎNTOARCE COPIILOR ȘI TINERILOR SERVICIILE PENTRU CARE PĂRINȚII LOR O PLĂTESC: "Acesta spune că este grav faptul că după un an de activitate Laura Corpodean Dumitrescu nu a dorit să reia munca. ”Ceea ce este și mai grav este faptul că după un an de pandemie, în care toți ceilalți actori au așteptat cu nerăbdare întâlnirea cu publicul și și-au făcut treaba foarte conștiincios, fiind conștienți că aceasta este de fapt menirea actorului, să joace în fața acestui public și prin bucuria de a juca să-l educe și să-l facă să-și imagineze lumi posibile, Laura Corpodean Dumitrescu, deși a primit în tot acest timp salariul întreg, nu întoarce copiilor și tinerilor serviciile pentru care părinții lor o plătesc. Așadar, este o sfidare a întregii echipe a Teatrului „Puck”, a regulamentelor și a legilor, dar și mai grav, o sfidare a întregii comunități a municipiului Cluj-Napoca și a județului Cluj." CITAT DIN: stiridecluj.ro/social/scandal-la-teatrul-puck-spectacolul-din-13-mai-a-fost-anulat-pentru-ca-o-actrita-a-refuzat-sa-munceasca DECI NOI, cei din mediul privat, platim pt astea toate!
Postat 18 Mai 2021, 08:26 de Roland-Oradea
confuzie
După aplauzele pe care le culege, se vede că orădenii își merită campionul mondial la beton-viteză. Dar asta fiindcă fac două confuzii grave: = încurcă stahanovismul cu eficiența - nu disting între divertisment și cultură. PS. Comasarea instituțiilor nu are vreo legătură cu eficientizarea ci este un simplu și vechi artificiu administrativ, care permite încetarea automată a contractelor de muncă odată cu dispariția unei instituții. PS 2. Și pretextul eliminării „loazelor” este tot ridicol. Inactivitatea din vina angajatului se poate rezolva simplu prin renegocierea CM și a unor clauze incluse ca anexe.
Postat 18 Mai 2021, 03:54 de cvm
Ce chestie
Teatrul e finantat de primarie sau CJ, si e corect, reparatii , publicitate etc. Actorii sa plateasca pt ca folosesc spatiul, si sa nu fie platiti din bugetul local . CULTURA inseamna cand te gestionezi , nu cand esti platit sa-ti arati CULTURA, voi Actorii daca nu stiti sa atrageti public, atunci nu sunteti de CULTURA si gasiti locuri de munca la CELESTICA etc. Uite ca FAMILIA a reusit, actorii nu se incadreaza la bugetari, pt ca asa putem include si cersetorii ca bugetari. Ce piese jucati, si in ce filme jucati e jalnic. Vocea, culorile imaginii, tupeul, priceperea si multe altele ma face sa ma uit la un film sau sa ma duc la teatru. Am fost la filarmonica doar pt RICHARD, la teatru nu am fost de mult, la cinema nici asa, cum ma convingeti voi????
Postat 17 Mai 2021, 20:03 de Sandu2100
Parerea mea
Domnule jurnalist, va pricepeti la teatru ca Bolojan. De unde stiti ca e teatrul plin de halebardieri? Ati fost in comisie cand si-au castigat locul in teatru? Sau credeti ca au fost angajati direct pe cintract nedeterminat? Nu au fost. Si haideti sa va desenez un pic ca sa pricepeti: presupunand ca un spectacol e corpul uman dvs. ati vrea ca toti actorii sa fie creiere si inimi, ca doar sunt cele mai importante organe din corp. Ce atata ficat si rinichi si mațe si vase de sange? N-ar fi mai bine sa aiba corpul 50 de creiere si 40 de inimi? Pai, ce randament am da cu totii!!! Sau sa va iau cu fotbalul, ca sa fiu sigur ca pricepeti: de ce sa nu fie 11 atacanti pe teren? Ca doar ei dau goluri, nu fundasii si portarii. Ce e diferit - si in avantajul teatrului acesta - e ca acesti actori pot fi aproape toti, pe rand, creier si inima, dar pentru asta e nevoie de un manager cu viziune. In privinta oamenilor care au fost dati afara in iarna, sunteti intr-o mare eroare. Erau oameni talentati care serveau scena si a caror lipsa teatrul o va resimti in perioada urmatoare. Dar tot managerul, omul de la care asteptati cu Bolojan sa dea actorii afara, i-a nenorocit in avantajul altora care...aveau pe cineva. Un manager bun ar sti sa foloseasca acesti actori asa cum trebuie. Stiu asta pentru ca s-a intamplat deja, in alte mandate mai fericite. Managerul cu asul in maneca e necesar la fabrica de suruburi, la banda. In teatru, toti actorii vor sa lucreze. N-ai nevoie de asi, ci de strategie. Cand nu li se da de lucru actorii isi fac spectacole prin baruri, pe bani de nimic si in conditii vitrege, doar ca sa lucreze si sa-si practice meseria pe care o iubesc. Pentru urmatoarele articole documentati-va, nu-l mai lingeți pe Bolojan.
Postat 17 Mai 2021, 19:43 de 1978
regizor vs actor
Altfel functioneaza. Atat. Este ca si cu brevetele de inventie, cu transferul tehnologic. Da, sa faca ceva pentru bani, accept. Evenimente, spectacole etc. Insa in Oradea chiar exista cerinta. Atunci ce reforma vrei sa faci? si de CE? Ca tu nu te duci la teatru si habar n-ai? Te duci ca mare bastan in BJ si stingi lumina in sala in care momentan nu citeste nimeni inaintru? DA! Asa se face economie! Ca vrei sa mazilesti MTC si sa pasezi c***ei cetatii? Dar nici macar nu te duci sa vezi pe ce au cheltuit banii europeni? Esti invitat sa vizitezi expozitia si tu refuzi ca nu te intereseaza? EU am fost, am vizitat. Arata super, bine gandit. Chiar daca este intr-un orasel ca Oradea, se prezinta comparabil cu ce vezi in capitala.
Postat 17 Mai 2021, 17:00 de sasi
Se poate
Regizorii în imensa lor majoritate(exceptându-i pe cei care sun manageri de teatre și cei angajați ca regizori tehnici) de ce pot să lucreze și creeze pe drepturi de autor și contracte de colaborare ? Mai mult actorul avînd certitudinea că el va rămâne și va fi plătit orice ar face, iar regizorul va merge mai departe e foarte tentat să facă ceva „creativ” pe creația regizorului.
Postat 17 Mai 2021, 16:41 de Iulian_Kaiel
Veronica se intoarce - 1975
Problema s-a pus din vremea copilariei noastre,in cei mai buni ani ai socialismului romanesc.Ceausescu era la apogeu,primise bani de la FMI,clonase in Neptun niste hoteluri de prin Acapulco, viata,nene ...Ruda de salam de Sibiu de juma de metru,piine aburinda de 3 kile pe Alecsandri, Pati-Bar ii zicea. Venira apoi si anii 80',mai naspa, dar am ajuns cu totii la mal. In martie 1989, s-a declarat plata integrala a datoriei 70-80.Eram liberi...Tocmai azi a anuntat Rares Bogdan,locomotiva pnl, ca vin cei 30 miliarde de €, planul marshall pentru europa post covid.La pachet cu noul viitor presedinte pnl,insusi presedintele CJ.Si chiar acuma sa dam bietii oameni de cultura afara,in ploaie,in frig? Oameni obisnuiti sa toace lunar 1000€...Mi se pare un accident al Istoriei.Ma rog,pentru mircea a fost un nou prilej de evlavie,deci nu e totul pierdut.
Postat 17 Mai 2021, 16:34 de excalibur
@Roland-Oradea
Atunci iti spun o veste proasta. Statul Roman plateste din impozite BORatura! O structura medievala, ce nu are ce cauta in secolul XXI. In schimb institutele de cultura tin de cultura. Nu conteaza daca sunt sau nu eficiente financiar. Cultura este o investitie pe termen lung.... Da, revista Familia se vinde mai bine... de cand cumpara toti PNListii cate zece exemplare din fiecare numar ;) Cat despre metoda lui Bolojan... la Primaria Oradiei functionarii au ramas tot asa de nepriceputi, lenesi, etc. Singurul lucru ce s-a schimbat, toti au carnet de partid identic...
Postat 17 Mai 2021, 16:08 de sasi
sa nu ne imbatam...cu apa rece
Deciziile luate de eficientizare au 2 surse:1. e nevoie de bani pt investitii, care nu bat pasul pe loc d.p.d.v. al preturilor; 2. Comunitatea europeana pune picioru' in prag si zice ...bine bine bani bani...dar daca voi nu eficientizati....nu ne mai jucam. Asa ca ora exacta se bate altundeva iar altii isi asuma masurile ca proprii, asa e in politica. Eu nu am lucrat nici 1 minute la stat, la privat banul e cantarit de 3 ori pana e cheltuit. ROLAND are dreptate. Masurile sa continue!
Postat 17 Mai 2021, 13:47 de Christa
Trebuie privit practic si simplu
Teatrul, ca si revista Familia sau FC Bihor sau altele asemanatoare trebuie sa fie niste insitutii care se pot AUTO-sutine financiar macar in proportie de 70%. Adica teatrul sau clubul de fotbal sau asociatia X trebuie sa se lupte pt spectatori prin evenimentele care le organizeaza si sa ia bani de la acestia. Daca eu muncesc la privat, poate NU doresc sa subventionez INDIRECT prin taxele si impozitele pe care le platesc LUNAR catre statul Roman - si indirect si catre administratiile locale si judetene - aceste institutii, ci vreau ca banul meu devenit practic public, sa fie folosit la drumuri/infrastructura de exemplu, si deci nu pt spectacole sau meciuri de fotbal. E simplu. Ce face Bolojan e perfect normal si practica inclusiv in UE.
Postat 17 Mai 2021, 12:19 de Roland-Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON