Consilierii judeţeni au aprobat marţi, prin vot unanim, demararea procedurilor de cumpărare a Castelului de la Cighid şi a unei suprafeţe de teren aferente, în condiţiile în care pentru Centrul pentru Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap (CRRPH) din localitate ce funcţionează aici se plăteşte din anul 2011 o chirie lunară de 1.000 euro către urmaşii contelui Tisza, Tisza Gheorghe şi Tisza Coloman, cei care au obţinut retrocedarea proprietăţii la sfârşitul anilor ’90.
Pentru a determina preţul de la care va porni negocierea, CJ a comandat un raport de evaluare efectuat de expertul Calamar Francisc, pe care însă nu şi l-a însuşit, deoarece acesta a stabilit preţul castelului la 450.000 euro, iar al terenului la 6,4 euro/metrul pătrat, în condiţiile în care în aceeaşi zonă pe piaţa liberă un metru pătrat de teren se vinde în prezent cu aproximativ un euro. Ca atare, CJ a cerut un al doilea raport de evaluare, întocmit de o societate specializată, a cărei concluzie a fost că preţul castelului este ceva mai mic, de 421.300 euro, iar cel al terenului drastic mai mic, de numai 1,38 euro/metrul pătrat.
Conform votului dat de aleşii bihorenilor, de la acest nivel urmează să înceapă negocierea cu proprietarii, aceasta urmând să fie purtată de o comise formată din trei consilieri judeţeni, aleşi prin vot (Traian Costa – PSD, Ioan Sala – PNL şi Lakatos Peter – UDMR), doi funcţionari ai instituţiei desemnaţi de preşedintele Cornel Popa, şi alţi doi ai Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Conducerea Direcţiei a motivat necesitatea cumpărării imobilului în care funcţionează CRRPH Cighid prin faptul că acesta oferă un mediu adecvat activităţii de recuperare a personalor cu handicap benefic din punct de vedere psihologic, educativ şi social, asigură continuitatea programelor de recuperare, pe când mutarea persoanelor cu handicap de aici într-un alt loc ar accentua problemele mintale grave ale acestora.
De asemenea, în referatele de necesitate se mai arată că CRRPH de la Cighid are spaţii adecvate inclusiv pentru creşterea animalelor şi grădină de legume propice metodelor de recuperare prin ergoterapie, că Centrul de aici este unul dintre cele mai bine dotate din întregul judeţ, că tinerii sunt cunoscuţi şi acceptaţi de localnici, că personalul ce deserveşte Centrul este 100% calificat şi provine din zonă, de existenţa instituţiei depinzând 50 de familii din Ghiorac care, în eventualitatea mutării, şi-ar pierde locurile de muncă şi ar avea şanse infime de a-şi găsi altele.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.