URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iulie 2015, 09:28

După 15 ani de stat în chirie, Consiliul Judeţean cumpără Castelul de la Cighid

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii judeţeni au aprobat marţi, prin vot unanim, demararea procedurilor de cumpărare a Castelului de la Cighid şi a unei suprafeţe de teren aferente, în condiţiile în care pentru Centrul pentru Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap (CRRPH) din localitate ce funcţionează aici se plăteşte din anul 2011 o chirie lunară de 1.000 euro către urmaşii contelui Tisza, Tisza Gheorghe şi Tisza Coloman, cei care au obţinut retrocedarea proprietăţii la sfârşitul anilor ’90.

Pentru a determina preţul de la care va porni negocierea, CJ a comandat un raport de evaluare efectuat de expertul Calamar Francisc, pe care însă nu şi l-a însuşit, deoarece acesta a stabilit preţul castelului la 450.000 euro, iar al terenului la 6,4 euro/metrul pătrat, în condiţiile în care în aceeaşi zonă pe piaţa liberă un metru pătrat de teren se vinde în prezent cu aproximativ un euro. Ca atare, CJ a cerut un al doilea raport de evaluare, întocmit de o societate specializată, a cărei concluzie a fost că preţul castelului este ceva mai mic, de 421.300 euro, iar cel al terenului drastic mai mic, de numai 1,38 euro/metrul pătrat.

Conform votului dat de aleşii bihorenilor, de la acest nivel urmează să înceapă negocierea cu proprietarii, aceasta urmând să fie purtată de o comise formată din trei consilieri judeţeni, aleşi prin vot (Traian Costa – PSD, Ioan Sala – PNL şi Lakatos Peter – UDMR), doi funcţionari ai instituţiei desemnaţi de preşedintele Cornel Popa, şi alţi doi ai Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Conducerea Direcţiei a motivat necesitatea cumpărării imobilului în care funcţionează CRRPH Cighid prin faptul că acesta oferă un mediu adecvat activităţii de recuperare a personalor cu handicap benefic din punct de vedere psihologic, educativ şi social, asigură continuitatea programelor de recuperare, pe când mutarea persoanelor cu handicap de aici într-un alt loc ar accentua problemele mintale grave ale acestora.

De asemenea, în referatele de necesitate se mai arată că CRRPH de la Cighid are spaţii adecvate inclusiv pentru creşterea animalelor şi grădină de legume propice metodelor de recuperare prin ergoterapie, că Centrul de aici este unul dintre cele mai bine dotate din întregul judeţ, că tinerii sunt cunoscuţi şi acceptaţi de localnici, că personalul ce deserveşte Centrul este 100% calificat şi provine din zonă, de existenţa instituţiei depinzând 50 de familii din Ghiorac care, în eventualitatea mutării, şi-ar pierde locurile de muncă şi ar avea şanse infime de a-şi găsi altele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Afacerile oneroase a baciului KISS , h-UDMR-istul !
upa ce a fosr reabilitat cu bani de la CJ acu tot CJ il cumpara gata reparat!! Asta da afacere pentru hungur , hungaria si alta minoritatae conlocuitoara! Din pret se v-a scadea valoarea lucrarilor de reabilitare?? Intrebare pentru DNA !
Postat 29 Iulie 2015, 14:13 de scortosul
?????
Pfffff! Expertul Calamar Francisc! Bine ca C.J. nu ales un ''iecspert'' extraterestru de pe Pluto, acolo pretul pamantului datorita gravitatiei e...urias! Consiliul din ce mama cucului e format? Din ''intelijenti''?! Tulvai Doamne!
Postat 29 Iulie 2015, 10:40 de Maricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON