URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Martie 2021, 16:35

Dumitru Ţiplea şi noii subprefecţi de Bihor, Daniel Palaghianu şi Botházy Nándor, au depus jurământul. Şeful UDMR: "Şi noi vrem o ţară mai bună!" (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ceremonie restrânsă la Prefectura Bihor, unde prefectul Dumitru Ţiplea şi noii subprefecţi USR-PLUS şi UDMR au depus miercuri jurământul, în sală fiind doar reprezentanţi ai UDMR şi deputatul USR Silviu Dehelean.

Vicepremierul Kelemen Hunor le-a cerut noilor demnitari să nu aibă "prejudecăţi", ci "încredere unii în alţii", făcând referire la lipsa acesteia în judeţele unde au fost numiţi prefecţi UDMR şi afirmând că "şi noi (n.r. – UDMR) vrem o ţară mai bună!". Omologul USR-ist, Dan Barna, le-a transmis "voie bună tuturor!".

Nu funcţionari, ci demnitari

Ceremonia pentru depunerea jurământului a avut loc în sala de reuniuni a Consiliului Judeţean la o zi după ce, aplicându-se noua formă a Codului Administrativ, reprezentanţii Guvernului în judeţe au fost transformaţi din înalţi funcţionari publici, teoretic apolitici, în demnitari numiţi politic la propunerea partidelor ce formează coaliţia de guvernare.

După cum se ştie, prefectul Dumitru Ţiplea a fost menţinut în funcţie cu toate că atât UDMR, cât şi USR şi-au dorit această poziţie. El a ocupat locul central la masa prezidiului, flancat, sugestiv, la dreapta de noul subprefect numit la propunerea USR, Daniel Palaghianu, şi de cel căruia acesta îi succede, Horia Carţiş (care îşi va relua postul de director economic al CJ Bihor).

La stânga prefectului au fost noul subprefect al UDMR, Botházy Nándor (38 ani, fost şef al Monitorului Oficial al Judeţului Bihor şi apoi director al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor Bihor în vremea când CJ era condus de tandemul Pásztor – Mang, funcţia fiindu-i desfiinţată prin reorganizarea iniţiată de actualul preşedinte Ilie Bolojan) şi de predecesorul său, Fenesi Tibor (care va fi promovat secretar general al Ministerului Dezvoltării, condus de preşedintele UDMR Bihorc, Cseke Attila).

Niciun PNL-ist, UDMR ciopor

Ceremonia de depunere a jurământului s-a desfăşurat fără ca vreun reprezentant al PNL Bihor să fie de faţă, în schimb în sală, pe lângă cei câţiva funcţionari ai Prefecturii, şi-a făcut prezenţa o delegaţie consistentă a UDMR, condusă de preşedintele executiv al organizaţiei judeţene, Szabó Ödön. Din aceasta au mai făcut parte şi mai mulţi primari, precum edilul Salontei, Török László, cel al comunei Borş, Bátori Géza, cel al comunei Sălard, Nagy Miklós, dar şi şeful grupului de consilieri judeţeni ai UDMR Bihor, Borsi Imre Lóránd.

Cu o întârziere de crica o jumătate de oră a ajuns şi deputatul USR Silviu Dehelean, înainte, totuşi, ca prefectul şi noii subprefecţi să depună jurământul, în condiţiile în care ceremonia a avut loc online, cu participarea tuturor celor 42 de prefecţi şi a aproximativ 100 de subprefecţi din toate judeţele, Bihorul fiind – conform ordinii cronologice care a urmat-o pe cea alfabetică – al 5-lea la rând, după Alba, Arad, Argeş şi Bacău.

Barna: "Contăm pe dvs"

Prezenţi la "ritual", la fel ca ministrul Afacerilor Interne, PNL-istul Lucian Bode, cei doi vicepremieri, USR-istul Dan Barna şi UDMR-istul Kelemen Hunor, au avut propriile mesaje către noii demnitari.

Exprimându-şi satisfacţia că partidul său are pentru prima oară prefecţi şi subprefecţi, Barna le-a transmis că la nivel central "contăm pe dvs. pentru ca la nivelul ţării să avem cât mai puţine incidente, iar când acestea se întâmplă să reacţionăm cât mai repede şi eficient", şi şi-a încheiat scurta alocuţiune urând "Voie bună tuturor!".

Kelemen: "Fără prejudecăţi"

Mult mai lung şi cu tâlc a fost discursul lui Kelemen Hunor, care, referindu-se la opoziţia PNL din judeţele unde au fost numiţi prefecţi UDMR, a lansat o pledoarie la încredere reciprocă şi la solidaritate între reprezentanţii formaţiunilor din coaliţia de guvernare, afirmând că şi partidul său îşi doreşte să fie bine în România.

"Astfel de abordări (n.r. – precum cea a PNL Cluj, de pildă) sunt greu de evitat, dar prefecţii şi subprefecţii propuşi de UDMR, ca şi cei propuşi de PNL, ca şi cei propuşi de USR-PLUS, vor fi în serviciul public. (...) Dacă noi, care suntem la guvernare, vom arăta respect, respectul se va întoarce către noi. Depinde de noi, depinde de dvs. cum vom fi înţeleşi, cum deciziile noastre vor fi percepute. Nu toate deciziile (n.r. – Guvernului) vor fi simpatice, dar toate vor servi cetăţenilor. (...) Vă rog să vă uitaţi unii la alţii (n.r. – prefecţii şi subprefecţii celor trei partide) fără prejudecăţi şi vom fi cu toţii după acest mandat mult mai aproape unii de alţii. Şi noi (n.r. – UDMR) vrem o ţară mai bună!", a spus şeful Kelemen Hunor.

Şi fără "marote"

Mai sobru, ministrul de Interne, Lucian Bode, le-a mulţumit acelor prefecţi şi subprefecţi care nu au mai fost reconfirmaţi în funcţii ca demnitari după negocierile dintre PNL, USR-PLUS şi UDMR, subliniind că le-a apreciat munca în contextul pandemiei, atenţionându-i totodată pe cei numiţi miercuri că aceasta nu s-a încheiat, dar şi că întregul lor mandat "trebuie să fie caracterizat prin responsabilitate, integritate şi profesionalism".

După ce noii prefecţi şi subprefecţi ai judeţelor Alba, Arad, Argeş şi Bacău au depus jurământul, le-a venit rândul şi celor din Bihor, primul fiind prefectul Dumitru Ţiplea. "Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac cu bună credinţă tot ce stă în puterile mele pentru locuitorii judeţului Bihor!", a rostit acesta, urmat apoi de subprefecții Botházy Nándor și Daniel Palaghianu.

S-a remarcat că subprefectul UDMR nu a adăugat jurământului prevăzut de Constituţie şi de legi nicio formulă şi în limba maghiară, iar cel al USR nu doar că a spus răspicat "Aşa să-mi ajute Dumnezeu!", ci şi-a făcut şi semnul crucii, larg, pe piept.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Legea 55, nu se aplică?
Păcat că nu se respectă Legea. În articolul redactat se poate vedea clar strângeriile de mână între funcționarii publici. În această perioadă ar trebui respectate regulile impuse mai ales că ei lucrează la stat și ar trebui să fie un exemplu pentru cetățenii. Ar trebui sesizat inspectoratul în vederea indentificării persoanelor de către poliția competentă în a lua măsurile legale. O zi plăcută !
Postat 05 Martie 2021, 21:21 de Mikiba-Apa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON