După-amiaza mohorâtă de joi nu i-a oprit pe maghiarii bihoreni să ia parte la festivităţile de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.
Peste 1.000 de persoane s-au adunat la ceremoniile care, la fel ca în anii trecuţi, au fost organizate separat de reprezentanţii maghiarimii, întâi de PPMT, iar apoi şi de UDMR, dar în aceleaşi locuri: la monumentul din Episcopia Bihor, la mormintele revoluționarilor din 1848-1849 din turnul Bisericii Reformate Rogerius şi la mormântul eroului martir polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal Oradea, la bustul revoluţionarului român Nicolae Bălcescu, la statuia lui Szacsvay Imre din P-ţa Libertăţii şi, în final, la bustul poetului revoluționar Petőfi Sándor.
În jurul orei 15.30, în Piața Unirii, reprezentanții PPMT au oferit mai multe momente de dans tradițional, atrăgând privirile curioșilor. Apoi, festivitățile s-au mutat în parcul Libertății.
Astfel, invitaţii care pregătiseră discursuri şi aveau de depus coroane la monumentele eroilor maghiari au făcut-o de două ori în acelaşi loc. Până şi UDMR-iştii au depus coroane la manifestările PPMT, ai cărui reprezentați au „întors” vizita.
La manifestări au participat consulul Ungariei la Cluj Napoca, Demeter Katalin, care a citit mesajul primului ministru al Ungriei, şi subprefectul Iulius Delorean, care a citit mesajul premierului Viorica Dăncilă. De asemenea, au fost prezenți liderii organizaţiilor politice maghiare, dar şi reprezentanți ai partidelor româneşti: deputatul Florica Cherecheş şi viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta din partea PNL, un grup de politicieni din PSD condus chiar de preşedintele Ioan Mang, dar și reprezentanți ALDE, precum Ciprian Blejan (președinte ALDE Bihor), Dorin Corcheş (liderul organizaţiei orădene), consilierul judeţean Julien Mateaş, omul de afaceri Ioan Mintaş şi Ioan Oprean.
„Să construim împreună”
Alocuţiunile, puţine la număr, s-au ţinut la statuia Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii, care s-a umplut de la un capăt la altul de copii, tineri, adulţi şi foarte mulţi pensionari, veniţi din toate colţurile judeţului, unii chiar în straie populare.
Din partea UDMR a vorbit preşedintele organizației județene, Cseke Attila. Acesta a subliniat că, la o distanţă de aproape 200 de ani de la Revoluţia din 15 martie 1848, maghiarii trebuie încă să lupte pentru a-şi păstra identitatea, cultura, drepturile şi chiar plăcuţele bilingve.
„Noi nu trebuie să arătăm ceea ce putem acţionând unii împotriva altora, ci trebuie să construim împreună. Căci viitorul nostru nu poate fi imaginat ca fiind unii fără ceilalţi. Nici la Oradea. Măcar de-ar auzi asta, în sfârşit, cel care trebuie să audă. Suntem pregătiţi să ajutăm, dar nu ca slugi, ci ca orădeni maghiari dornici de a face ceva constructiv”, a spus Cseke, făcând aluzie la primarul liberal Ilie Bolojan.
Gornistul Odon
Spre deosebire de alţi ani, la manifestările de joi au participat grupuri de cercetaşi, dar şi de elevi şi profesori, români şi maghiari, de la mai toate şcolile orădene, precum Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Liceul pedagogic Iosif Vulcan, Liceul de Artă, Traian Vuia, care au depus jerbe în memoria revoluţionarilor din 1848.
Îmbrăcat în uniformă de huszar, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, nu a urcat la tribună decât ca să sufle în goarnă, anunţând începutul festivităţilor din Parcul Libertăţii, iar apoi, pornirea în marşul cu torţe spre statuia lui Petofi Sandor din parcul ce-i poartă numele.
Festivitățile s-au încheiat cu marșul spre Parcul Petofi, spre bucuria copiiilor şi tinerilor care au pornit primii în cel mai aşteptat şi spectaculos moment al zilei…
Vom reveni cu imagini de la eveniment.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.