URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 August 2020, 16:31

DSP Bihor avertizează: Înmulţirea îmbolnăvirilor cu Covid va impune plasarea în carantină a unor comunități. Fiţi sinceri la anchetele epidemiologice!

DSP Bihor avertizează: Înmulţirea îmbolnăvirilor cu Covid va impune plasarea în carantină a unor comunități. Fiţi sinceri la anchetele epidemiologice! Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o zi după ce ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a făcut o vizită inopinată în Oradea, spunând că Direcţia de Sănătate Publică Bihor "lucrează mult", instituţia face un apel neobişnuit la bihoreni, să fie sinceri atunci când epidemiologii îi întreabă pe cei confirmaţi cu Covid despre persoanele cu care au fost în contact.

De asemenea, DSP Bihor atenţionează că având în vedere creşterea continuă a infectărilor, ar putea impune carantinarea unor comunităţi şi localităţi.

Cu consecinţe... 

Printr-un comunicat dat publicităţii miercuri sub semnătura şefei instituţiei, dr. Daniela Rahotă, şi a şefului Departamentului pentru Supravegherea Sănătăţii Publice, dr. Nicolae Soanea, DSP Bihor cere locuitorilor judeţului să colaboreze cu epidemiologii care cercetează lanţul îmbolnăvirilor cu Covid.

Solicitarea, prima de acest fel făcută publică de DSP Bihor de la începutul pandemiei, este motivată prin numărul crescut al persoanelor confirmate cu Covid, menţinut constant în ultime 14 zile, prin capacitatea limitată a Spitalului Municipal din Oradea, unitate exclusiv anti-Covid, şi prin "consecinţele pe care le implică depistarea unei persoane confirmate cu Covid, respectiv impunerea izolării/carantinării tuturor contacţilor apropiaţi împreună cu cei care locuiesc la aceeaşi adresă de domiciliu/izolare, neprezentarea la muncă şi/sau crearea unor disfuncţionalităţi majore legate de locul de muncă etc."

În acest context, DSP "atrage atenţia cetăţenilor din judeţul Bihor cu privire la colaborarea/cooperarea în realizarea anchetei epidemiologice a cazului confirmat Covid pozitiv prin identificarea/declararea tuturor contacţilor direcţi", oferind totodată definiţia acestui termen, de "contacţi direcţi".

Amânaţi evenimentele!

De asemenea, DSP Bihor cere respectarea recomandării de izolare/carantinare şi rămânerea în izolare pe perioada stabilită de persoanele competente care calculează această perioadă.

Persoanelor testate Covid, DSP le cere să solicite telefonic rezultatele, "pentru a nu ajunge în situaţia în care, pozitiv fiind, să circulaţi prin oraş, în mijloacele de transport în comun, şi să contaminaţi/infectaţi alte persoane".

Specialiştii în sănătate publică le cer bihorenilor cu Covid şi să adopte "un comportament, o conduită corespunzătoare a persoanelor confirmate cu Covid şi interacţiunea cu aceştia", precum şi să respecte regulile specifice impuse de acest context epidemiologic, adică: cele de distanţare socială, privind purtarea corectă a măştii, curăţenia şi dezinfecţia în special pentru spaţiile închise, igiena personală.

Nu în ultimul rând, DSP solicită bihorenilor "amânarea organizării de evenimente la care să participe persoane care nu locuiesc sau nu lucrează împreună" şi anularea sau limitarea participării la evenimente de acest fel.

"Creşterea în continuare a numărului de persoane confirmate cu Covid, depăşirea pragului de 3 la mia de locuitori într-o localitate/comunitate va impune carantinatea acelei localităţi/comunităţi şi/sau alte restricţii", informează DSP Bihor.

Până în prezent, după încetarea stării de urgenţă, în judeţul Bihor a fost plasată sub carantină o singură comunitate, şi anume centrul pentru vârstnici din Băiţa, Nucet, unde au fost depistate cu Covid 26 de persoane, atât locatari, cât şi angajaţi ai Asociaţiei Episcop Nicolae Popovici, care îi supraveghează.

Ce înseamnă contact direct

Pentru ca bihorenii să înţeleagă ce înseamnă "contact direct" al unei persoane confirmate cu Covid, DSP Bihor reia şi aşa-numita definiţie de caz actualizată pe 10 august de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Potrivit acesteia, contact direct este orice persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient Covid, orice persoană care a avut contact fizic direct cu un caz Covid (de exemplu strângerea de mână fără igiena ulterioară a mâinilor); orice persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz Covid (de exemplu în timpul tusei sau atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuşă), orice persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz Covid la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute.

De asemenea, este "contact direct" orice persoană care s-a aflat în aceeaşi încăpere cu un caz Covid timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m (de exemplu într-o sală de aşteptare, de şedinţe, de clasă) şi orice persoană din rândul personalului medico-sanitar sau care acordă îngrijire directă unui pacient cu Covid sau din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu Covid fără să fi purtat corect echipamentul de protecţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON