URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2021, 16:01

DSP Bihor a cumpărat un aparat RT-PCR, pentru testarea bihorenilor din zona Beiuş-Ştei

DSP Bihor a cumpărat un aparat RT-PCR, pentru testarea bihorenilor din zona Beiuş-Ştei Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în Bihor sunt şase linii de testare RT-PCR, din care trei la spitale publice din Oradea, una în Spitalul Marghita şi două în clinici private din municipiul reşedinţă de judeţ (sursa foto: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De săptămâna viitoare, bihorenii care locuiesc în zona Beiuş-Ştei nu vor mai trebui să vină la Oradea, pentru a face la "stat" testul de Covid-19, cu un aparat Real Time (RT) PCR.

Direcţia de Sănătate Publică instalează în laboratorul din Beiuş o asemenea linie, care va folosi la testarea vârstnicilor din aziluri, dar şi a bihorenilor care suspectează că s-au infectat cu Sars-Cov-2. 

"Am achiziţionat acum această linie de testare, pentru compartimentul nostru teritorial din Beiuş. Luni vom face în continuare încercări, aşteptăm avizele de la Minister şi sperăm că miercuri, joi vom începe să îl folosim", a declarat, vineri, şefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, pentru BIHOREANUL. Acesta este primul echipament RT-PCR al Direcţiei. 

Potrivit dr. Rahotă, aparatul RT-PCR din Beiuş va fi folosit pentru testarea cadrelor medicale şi a pacienţilor din spitalele din zonă, a angajaţilor şi vârstnicilor din aziluri, dar şi a cetăţenilor care suspectează că ar putea fi infectaţi şi care, astfel, nu vor mai trebui să vină la Oradea, pentru a face această analiză la o unitate medicală publică. La Beiuş, nu se fac teste Covid-19, ci doar recoltări, şi acelea la laboratoare private.

Deocamdată, DSP Bihor nu a stabilit costurile pe care le vor plăti bihorenii pentru un asemenea test. Noul echipament a costat 334.000 de lei, sumă plătită de DSP Bihor din fonduri proprii.

Radonul, inamicul nevăzut

O altă noutate a DSP Bihor este că, de acum înainte, va putea măsura concentraţia de radon din apă, aer şi sol.

Instituţia a cumpărat un echipament cu care poate face asemenea măsurători, util pentru zona Ştei - Băiţa, unde aceste gaz radioactiv este prezent în concentraţii periculoase, conform unor studii făcute de Universitatea Babeş-Bolyai.

"Este primul asemenea aparat din dotarea noastră, iar echipamente de igiena radiaţiei sunt doar în 18 judeţe. Aşadar, noi vom putea face măsurători şi în judeţele vecine", a explicat dr. Rahotă.

Aparatul a costat 37.650 de lei şi a fost cumpărat tot din fondurile proprii ale Direcţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
L-a cumpărat ca să ce ?!?
Fostul vicepreședinte al Pfeizer pe partea de imunologie a arătat public că aparatele PCR oferă rezultate pozitive la orice tip de virus gripal !?! Că-i o gripă comună sau un Covid de orice tip ... iese același rezultat, pozitiv !?!
Postat 12 Februarie 2021, 20:19 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON