URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2017, 10:52

Dreptate pentru Patricia: Acuzată de malpraxis, doctoriţa Călinescu a fost achitată pe motiv că micuţa... ar fi murit oricum

Dreptate pentru Patricia: Acuzată de malpraxis, doctoriţa Călinescu a fost achitată pe motiv că micuţa... ar fi murit oricum PROTEST CU LACRIMI. Solidari cu mama Patriciei, peste 150 de orădeni au pichetat Palatul de Justiţie pe 24 mai, imediat după achitarea doctoriţei Georgeta Călinescu de către Judecătorie, considerând decizia drept scandaloasă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Început vara trecută, la şase ani după moartea micuţei Patricia Aktaa, procesul doctoriţei Georgeta Călinescu de la Spitalul de Boli Infecţioase, acuzată de ucidere din culpă, continuă la Curtea de Apel, după ce în primăvară Judecătoria Oradea a achitat-o pe motiv că fapta ce-i fusese imputată nu există.

Nemângâiaţi, părinţii susţin că doctoriţa nu a monitorizat starea pacientei, internată pentru o intoxicaţie cu Salmonella, nici măcar după ce copila a intrat în comă, cu o febră de 42 de grade, ba a mai şi întârziat transferarea ei la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal, unde ar fi avut şanse de supravieţuire.

BIHOREANUL vă prezintă, în exclusivitate, argumentele judecătorilor pentru achitarea doctoriţei, dar şi motivele pentru care, spune familia Patriciei, magistraţii celei mai înalte instanţe locale ar trebui să pronunţe o sentinţă de condamnare.

Cremeş ucigaş

Cazul Patriciei Aktaa a făcut înconjurul ţării. Fetiţa de 5 ani s-a prăpădit în primăvara lui 2010, în urma unei intoxicaţii cu Salmonella, după ce mâncase cremeş la o aniversare, la fel ca alţi 11 participanţi. Dintre toţi, doar ea n-a supravieţuit. Internată pe 22 mai la Spitalul de Boli Infecţioase, a murit în noaptea de 23/24 mai.

Mama Patriciei a susţinut de la început că moartea s-a datorat superficialităţii doctoriţelor Lenard Ildiko şi Georgeta Călinescu. Prima ar fi ezitat să interneze copila, deşi avea dureri mari, iar cealaltă ar fi lăsat-o ore în şir în comă, cu febră de 42 °C, prescriindu-i doar antifebrile şi comprese cu apă rece.

Delia Scorțe, mama Patriciei Aktaa"În ultima noapte, între orele 22 şi 1.30, în timp ce Patricia delira, doctoriţa a fost plecată de pe secţie, luând şi asistentele. A vizitat-o de trei ori în salon, dar nici n-a atins-o. Ne-a certat să nu-i mai luăm temperatura şi să nu ne isterizăm, pentru că starea ei n-ar fi fost gravă. Fetiţa gemea şi ne-a zis s-o facem să tacă, pentru că deranja ceilalţi pacienţi", susţine Delia Scorţe (foto).

Abia după ora 1.35 doctoriţa a constatat că Patriciei îi apăruseră pete caracteristice comei şi a chemat o ambulanţă pentru a o transfera la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal. Prea târziu, însă...

Alba, neagra cu experţi

Familia s-a adresat Colegiului Medicilor Bihor, care a respins ipoteza unei culpe medicale, opinând că toxiinfecţia a declanşat o aşa numită coagulare intravasculară diseminată (CID), adică o serie de cheaguri care i-au invadat fetiţei organele, şansele de supravieţuire devenind, astfel, aproape nule.

Totuşi, părinţii au reclamat cazul procurorilor, care nu s-au grăbit cu ancheta. În prima fază, dosarul a zăcut un an la Parchetul Bihor, după care, pe motiv că infracţiunile cercetate nu erau de competenţa procurorilor de aici, a fost pasat Parchetului Oradea. Aici, anchetatorii au cerut opiniile mai multor specialişti şi expertize ale Serviciului Judeţean de Medicină Legală, iar ulterior şi de la Institutul Mina Minovici din Capitală.

Legiştii orădeni au explicat că în situaţia Patriciei, medicul trebuia ca în momentul instalării febrei ridicate "să monitorizeze repetitiv, la 5-10 minute, toate funcţiile vitale, temperatura, pulsul, funcţia renală şi cea respiratorie". De asemenea, au subliniat că, în ciuda complicaţiilor, "bolnava nu era obligatoriu condamnată" şi că "la apariţia unei complicaţii grave s-ar fi impus un transfer mai rapid", iar întârzierea acestuia "a putut influenţa negativ" evoluţia cazului.

Transfer obligatoriu

Potrivit legiştilor, într-o secţie de terapie intensivă fetiţa "ar fi avut o şansă de supravieţuire dacă ar fi fost transferată la ora 22", adică în timp util. "Terapia CID se face doar în secţii de urgenţă dotate cu posibilitatea administrării de plasmă", au evidenţiat, limpede, specialiştii locali.

Expertiza de la Bucureşti a fost, în schimb, mai nuanţată. Comisia care a analizat actele nu a găsit "greşeli de tehnică şi de conduită medicală care să fi impactat evoluţia cazului", iar concluzia a fost că "nu reţine culpă medicală" în sarcina doctoriţei Călinescu.

Totuşi, Comisia a răspuns scurt - "Nu" - la întrebarea dacă a fost corect tratamentul administrat între orele 22 şi 1, adică până în momentul declanşării comei, arătând că "schema a fost acoperitoare până în momentul agravării stării de sănătate a pacientei".

Închis, redeschis...

Pe 14 septembrie 2015, în ciuda experţilor care întăreau suspiciunile de culpă medicală, procurorii au clasat dosarul.

La solicitarea familiei, anul trecut, pe 6 iulie, decizia a fost "întoarsă" de instanţele de judecată, dar numai în privinţa Georgetei Călinescu, faţă de care s-a dispus începerea judecăţii, pentru ucidere din culpă. În cazul doctoriţei Lenard Ildiko, instanţa a stabilit că ordonanţa de clasare a fost întemeiată, detaliu pe care familia nu l-a mai contestat.

Procesul a fost judecat de vicepreşedinta Judecătoriei Oradea, Crenguţa Crăciun, care pe 28 aprilie 2017 şi-a pronunţat verdictul, dispunând achitarea doctoriţei Călinescu, pe considerentul că fapta imputată acesteia nu există.

Salvare, doar în teorie

Ce a atârnat balanţa în favoarea doctoriţei? Hotărârea judecătorească a respins reproşurile că aceasta nu şi-a monitorizat pacienta şi n-a transferat-o la timp într-un spital cu dotări care să-i ofere şanse de supravieţuire. De fapt, în opinia judecătoarei, fetiţa avea şanse minime de supravieţuire, teza fiind argumentată cu opiniile Comisiei Superioare Medico-Legale şi cu depoziţia managerului Institutului Naţional de Boli Infecţioase, Adrian Streinu Cercel, ambele favorabile doctoriţei.

"Doar 5% din cazurile în care s-a declanşat CID au şanse de supravieţuire, supravieţuirea fiind determinată de fapt de capacitatea organismului de a stopa singur mecanismul", a afirmat Streinu Cercel. Pe româneşte, orice ar fi făcut medicul şi oriunde ar fi transferat fetiţa, complicaţiile puteau fi învinse doar de organismul acesteia. "Chiar dacă se sugerează că într-o secţie dotată pacientul ar fi avut şanse, acestea existau doar teoretic. Nu există studii în acest sens. Doar teoretic şansele de supravieţuire cresc într-o secţie dotată, practic nu", a mai consemnat doctorul.

Se înlătură!

O altă opinie medicală prezentată pe o pagină întreagă în hotărârea judecătorească, şi tot favorabilă inculpatei, aparţine prof. Doina Ţăţulescu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj. Deşi judecată era doctoriţa, universitara a mutat accentul spre persoana care a folosit ouă infestate cu Salmonella pentru cremeşul din care mâncase Patricia, susţinând că nu înţelege de ce familia a acuzat personalul medical "şi nu pe acea doamnă care a preparat prăjitura", care prin lipsa de igienă "e responsabilă pentru declanşarea toxinfecţiei". "Consider că medicii şi-au făcut competent datoria", a concluzionat Ţăţulescu.

Opiniile contrare din raportul SML Bihor şi declaraţia legistului Camelia Buhaş au fost înlăturate de judecătoare. "Concluziile raportului nu se coroborează cu opiniile medicale, care au precizat că la ora 22 (n.r. - când fetiţa a intrat în şoc termic) nu se putea intui evoluţia fulminantă a cazului", a motivat magistratul.

Verdict: nevinovat

În final, judecătoarea a stabilit că doctoriţa Georgeta Călinescu nu poate fi considerată vinovată deoarece pacienta n-a murit din cauza diagnosticării greşite sau a tratării necorespunzătoare a toxiinfecţiei, ci ca urmare a unei complicaţii "care nu poate fi, din păcate, anticipată şi tratată".

Cum era de aşteptat, soluţia de achitare a fost atacată de părinţii fetiţei, verdictul urmând să fie pronunţat de Curtea de Apel. "Să spui acum că fapta medicului nu există e ca şi cum ar fi natural ca o fetiţă de 5 ani să moară", a reacţionat avocatul Răzvan Doseanu (foto), care respinge categoric raţionamentul cum că doctoriţa n-a greşit pentru că fetiţa ar fi murit oricum. "Inculpata nu a făcut nimic pentru ca pacienta să aibă o şansă la viaţă şi trebuie să răspundă", susţine avocatul.

Până să afle ultimul cuvânt al judecătorilor, părinţii sunt decişi să meargă până în pânzele albe pentru a-i face dreptate, convinşi că doar aşa alţi medici, în alte situaţii, vor fi mai responsabili...


BOALĂ DIN BOALĂ
Doctoriţa se consideră nevinovată

Atât în timpul anchetei penale, cât şi la proces, doctoriţa Georgeta Călinescu a declarat că febra şi frisoanele care au debutat în noaptea morţii Patriciei Aktaa sunt simptome specifice în bolile infecţioase, acesta fiind motivul pentru care, în prima fază, nu a cerut transferarea fetiţei la alt spital. Doctoriţa a respins categoric acuzaţiile de malpraxis, susţinând că a făcut tot ce putea pentru a-i salva viaţa pacientei.

La ultimul termen al procesului de la Judecătorie, susţine mama Patriciei, medicul i-a repetat că n-a greşit şi i-a reproşat că demersurile ei au îmbolnăvit-o. "Mi-a spus că nu are pentru ce să-şi ceară iertare şi că ştia că Patricia va muri, asta după ce a ascultat declaraţiile experţilor şi colegilor ei medici, care o contraziceau. Ba ne-a şi acuzat că din cauza noastră s-a îmbolnăvit de cancer", a povestit Delia Scorţe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON