URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Martie 2021, 19:02

Dr. Ovidiu Laurean Pop revine la Spitalul Municipal Oradea, de unde fusese concediat de Dacian Foncea. Spitalul trebuie să-i achite o căruță de bani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dr. Ovidiu Laurean Pop, specialist în Anatomo-Patologie, va reveni ca medic la Spitalul Municipal din Oradea, de unde a fost dat afară în toamna anului 2018, când conducea serviciul de specialitate al unităţii, de către managerul de atunci, Dacian Foncea.

La capătul a şase procese dintr-un total de nouă declanşate pe această temă de Pop şi Foncea, actuala conducere a Municipalului trebuie să-l reprimească pe medic din 1 aprilie şi să-i achite salarii restante şi penalităţi, ba chiar şi sporul Covid neîncasat de la începerea pandemiei, în sumă totală de ordinul sutelor de mii de lei.

Anunţ pe Facebook

Persoana care a anunţat revenirea doctorului Ovidiu Pop ca angajat al Spitalului Municipal din Oradea este avocatul acestuia, Cristian Rusu, printr-o postare pe Facebook făcută în cursul amiezii de vineri.

"De săptămâna viitoare, domnul doctor Ovidiu Pop ar trebui să se întoarcă în cadrul Spitalului Municipal Gavril Curteanu Oradea, acolo unde îi este locul, de altfel. În urmă cu aproape 3 ani, conducerea de atunci a spitalului a crezut altceva. A fost nevoie de mult timp, multă muncă, şi de şase (da, 1, 2, 3, 4, 5, 6) procese pentru a reuşi. În lupta cu pandemia, cu sistemul şi cu propriul angajator, am reuşit. Felicitări domnule doctor şi spor la treabă", a scris avocatul.

6 din 9

Contactat de BIHOREANUL, avocatul Cristian Rusu a explicat că după ce a fost concediat la propunerea fostului manager Dacian Foncea, iar Serviciul de Anatomie Patologică al spitalului a fost desfiinţat, şi după ce în urma unei sesizări a aceluiaşi Foncea, Agenţia Naţională de Integritate a dat o decizie de incompatibilitate în cazul doctorului Pop, între acesta şi angajator au existat nu mai puţin de nouă procese, derulate la Tribunalul Bihor şi la Curtea de Apel Oradea, dintre care şase s-au încheiat prin soluţii definitive.

"A existat un proces pentru anularea unei decizii de anulare a contractului de muncă al dr. Pop, un proces pentru anularea unei decizii de desfacere a contractului de muncă, un proces pentru desfiinţarea funcţiei de şef al Serviciului de Anatomie Patologică, pe care o deţinea, şi un proces cu ANI pentru anularea deciziei de incompatibilitate, toate câştigate de noi anul trecut", a explicat avocatul.

Potrivit spuselor lui Rusu, Curtea de Apel Oradea a dat recent o sentinţă definitivă într-un alt proces, pentru repunerea dr. Pop în funcţia de medic la Spitalul Municipal, iar un altul vizează revenirea acestuia ca şef al Serviciului de Anatomie Patologică.

"Toate procesele au fost începute în urma unor decizii adoptate de Spitalul Municipal pe vremea când manager era dl. Dacian Foncea", a precizat avocatul, adăugând că încă mai sunt pe rol şi alte procese.

Îngrijorare pentru bani

Contactat şi el de BIHOREANUL, actualul manager al Municipalului, Laurenţiu Chiană, a afirmat că în prezent nu poate oferi detalii privind procesele dintre această unitate şi dr. Pop, dar medicul va fi repus pe funcţie din 1 aprilie, în urma hotărârilor judecătoreşti definitive şi executorii. "Doar lista proceselor pe care Spitalul Municipal le are din mandatul dlui Foncea însumează 6 pagini", a spus Chiană.

Managerul s-a declarat îngrijorat în legătură cu sumele de bani, de ordinul sutelor de mii de lei, pe care spitalul va trebui să i le achite doctorului Ovidiu Pop. "Este vorba despre salarii şi penalităţi calculate pe trei ani, inclusiv sporul de Covid pe care domnul doctor nu l-a primit de la începutul pandemiei. Sunt sume enorme. Calcularea lor va fi făcută luni, sper că domnul doctor va accepta o plată eşalonată, deoarece spitalul nu are atâţia bani disponibili, iar o poprire pe conturi ne-ar lăsa fără posibilitatea de a face faţă pandemiei", a mai spus Chiană.

Acesta a adăugat că alte procese au fost declanşate de chimişti şi biologi ai spitalului în urma unor decizii adoptate de Foncea, precum şi de asistente şefe, după ce fostul manager a decis desfiinţarea acestei funcţii pe motiv că nu se regăseşte în nomenclatorul profesiilor.

"Pelican" reabilitat

BIHOREANUL a încercat să-l contacteze şi pe dr. Ovidiu Laurean Pop, însă fără succes. Cert este că, prin câştigarea proceselor intentate spitalului, acesta îşi reabilitează profilul profesional şi moral serios zdruncinat după conflictul cu Foncea.

Dr. Pop a fost manager al Spitalului Municipal în perioada 2010-2013, fiind revocat din această funcţie în urma unei decizii a Consiliului de Administraţie deoarece era concomitent şi pe statele de plată ale spitalului privat Pelican, fapt interzis de Legea 95/2006, a sănătăţii, conform căreia managerii de spitale publice pot fi concomitent doar cadre didactice. Foncea l-a acuzat pe Pop şi că în calitate de manager al spitalului public a încheiat cu Spitalul Pelican contracte defavorabile unităţii publice (de exemplu pentru transportarea unor probe de sânge la tarife peste ale firmelor de taximetrie).

Ulterior demiterii sale din noiembrie 2013, Pop a fost acuzat, în 2018, că în calitate de şef al Serviciului de Anatomie Patologică, a cumpărat de la o firmă, fără aprobarea Consiliului de Administraţie al Spitalului Municipal, reactivi de laborator în cantităţi excesive, iar ulterior i-a vândut aceluiaşi spital privat Pelican, la acea vreme managerul Foncea afirmând că prejudiciul era de 150.000 lei. Cazul a făcut obiectul a două anchete penale pornite de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea şi ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, pentru suspiciuni de abuz în serviciu şi delapidare, ambele dosare fiind însă clasate pe considerentul că faptele reclamate nu există. 

Pe de altă parte, în decembrie 2019, când Ovidiu Laurean Pop era membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal (numit de ministrul de atunci al Sănătăţii Florian Bodog), Agenţia Naţională de Integritate a constatat că a fost în conflict de interese deoarece, în această calitate, s-a pronunţat cu privire la desfiinţarea postului de şef al Serviciului de Anatomie Patologică, pe care îl ocupase. Raportul de constatare al ANI a fost contestat, însă, de Pop, la Curtea de Apel Oradea, care în final i-a dat dreptate.

Foncea avertizează

Pe de altă parte, fostul manager Dacian Foncea a declarat BIHOREANULUI că "nu se pune problema ca Spitalul Municipal să se îndrepte împotriva mea", punându-l să achite sumele ce vor fi stabilite în beneficiul dr. Ovidiu Pop, deoarece însăşi angajarea acestuia s-ar fi făcut printr-un act penal. Ba, mai mult, "Spitalul Municipal, dacă dă banul, s-ar putea să fie de vină", a atenţionat Foncea.

Acesta a afirmat că încă de anul trecut a semnalat pe propriul blog ilegalitatea prin care dr. Pop ar fi ajuns angajat al Spitalului Municipal. Conform postării de pe blog şi explicaţiilor date de Foncea, la data de 31 decembrie 2012, când era manager la Municipal, dr. Pop şi-a întocmit cu spitalul pe care îl conducea un act de cesiune al contractului individual de muncă pe care îl avusese din 2007 la Spitalul Judeţean, unde era angajat cu jumătate de normă. "Numitul Pop a fost în conflict de interese penal semnându-şi lui însuşi, ca manager, un contract de muncă prin care a devenit angajat", a evidenţiat Foncea.

"Asta se numeşte puşcărie! Dacă judecătorii din procesele civile i-au validat contractul de muncă nelegal ca să-i dea bani, e treaba lor, dar la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie există un dosar penal pe numele judecătorilor care au făcut acest lucru. De asemenea, fapta numitului Pop de a-şi semna lui însuşi, ca manager, titular al unui contract de management, un contract de muncă, prin care a devenit angajat al Spitalului Municipal, este obiectul unui dosar penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, care este pe rol, în cercetare", a precizat Dacian Foncea.

Altfel spus, încâlcita poveste ar putea să nu se încheie aici...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Urlatorul șef
Normal ca nu se pune problema sa dai tu bani, pai cum altfel, nene tu nu ai înțeles nici acum ca nu contează ce zici tu contează decizia instanței, iar daca la final îi dă dreptate nu vad dece spitalul nu s-ar intoarce împotriva ta sa recupereze suma, apoi nu înțeleg dece noi cetățeni plătitori de taxe și impozite amenzi etc trebui sa plătim pentru rafuiala voastră politica și mai ales dece voi nu puteți plati pentru greșelile voastre din bani voștri și nu din bani nostri asumați-va lucrurile pe care le faceți inclusiv material atât voi cât și cei care v-au susținut și numit în funcție altfel totul e în zadar.
Postat 27 Martie 2021, 12:50 de sss
Să plătească vinovații, nu să se ia din banii orădenilor.
Buni de plată sunt Bolojan, Foncea și toți consilierii locali care au votat schimbarea managerului spitalului, fără respectarea procedurilor legale. În solidar. Municipiul Oradea care "păstorește" spitalul acesta trebuie să se îndrepte împitriva vinovaților, pentru recuperarea banilor. În caz contrar, să vină DNA și să-i ia, inclusiv pe actualul primar Birta care trebuie să inițieze demersul ca atare.
Postat 27 Martie 2021, 07:57 de KP
Ce risipă de bani
Încep să cred că un bugetar nu poate fi dat afară. Undeva există și un sâmbure de adevăr privind angajarea lui, sesizarea ANI, concedierea lui. Toate acestea nu pot fi fără un sâmbure de adevăr. Nu poți fi manager de spital public și angajat la stat în același timp! Partea proastă îi că toate aceste lucruri ne costă pe noi bani. Bani din impozitele mele și a tale, și a angajaților acestui ziar.
Postat 27 Martie 2021, 07:55 de Vio_427
Concret.
Roncea, al lui Bolojan, să se știe.
Postat 26 Martie 2021, 20:58 de User anonimizat
Tipic României
Numai in Romania trebuie să câștigi 6 procese ca sa iti reprimești drepturile tale furate prin abuz de un politician
Postat 26 Martie 2021, 20:54 de BlackDot
Sper ca cine a gresit sa fie bun de plata!
Abia astept decizia curtii de conturi referitor la recuperarea prejudiciului de la cel care a gresit! Tremura chilotii cand vine si poprirea de rangul 2 pe avere!
Postat 26 Martie 2021, 20:50 de QpqDornq
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON