Dr. Ovidiu Laurean Pop, specialist în Anatomo-Patologie, va reveni ca medic la Spitalul Municipal din Oradea, de unde a fost dat afară în toamna anului 2018, când conducea serviciul de specialitate al unităţii, de către managerul de atunci, Dacian Foncea.
La capătul a şase procese dintr-un total de nouă declanşate pe această temă de Pop şi Foncea, actuala conducere a Municipalului trebuie să-l reprimească pe medic din 1 aprilie şi să-i achite salarii restante şi penalităţi, ba chiar şi sporul Covid neîncasat de la începerea pandemiei, în sumă totală de ordinul sutelor de mii de lei.
Anunţ pe Facebook
Persoana care a anunţat revenirea doctorului Ovidiu Pop ca angajat al Spitalului Municipal din Oradea este avocatul acestuia, Cristian Rusu, printr-o postare pe Facebook făcută în cursul amiezii de vineri.
"De săptămâna viitoare, domnul doctor Ovidiu Pop ar trebui să se întoarcă în cadrul Spitalului Municipal Gavril Curteanu Oradea, acolo unde îi este locul, de altfel. În urmă cu aproape 3 ani, conducerea de atunci a spitalului a crezut altceva. A fost nevoie de mult timp, multă muncă, şi de şase (da, 1, 2, 3, 4, 5, 6) procese pentru a reuşi. În lupta cu pandemia, cu sistemul şi cu propriul angajator, am reuşit. Felicitări domnule doctor şi spor la treabă", a scris avocatul.
6 din 9
Contactat de BIHOREANUL, avocatul Cristian Rusu a explicat că după ce a fost concediat la propunerea fostului manager Dacian Foncea, iar Serviciul de Anatomie Patologică al spitalului a fost desfiinţat, şi după ce în urma unei sesizări a aceluiaşi Foncea, Agenţia Naţională de Integritate a dat o decizie de incompatibilitate în cazul doctorului Pop, între acesta şi angajator au existat nu mai puţin de nouă procese, derulate la Tribunalul Bihor şi la Curtea de Apel Oradea, dintre care şase s-au încheiat prin soluţii definitive.
"A existat un proces pentru anularea unei decizii de anulare a contractului de muncă al dr. Pop, un proces pentru anularea unei decizii de desfacere a contractului de muncă, un proces pentru desfiinţarea funcţiei de şef al Serviciului de Anatomie Patologică, pe care o deţinea, şi un proces cu ANI pentru anularea deciziei de incompatibilitate, toate câştigate de noi anul trecut", a explicat avocatul.
Potrivit spuselor lui Rusu, Curtea de Apel Oradea a dat recent o sentinţă definitivă într-un alt proces, pentru repunerea dr. Pop în funcţia de medic la Spitalul Municipal, iar un altul vizează revenirea acestuia ca şef al Serviciului de Anatomie Patologică.
"Toate procesele au fost începute în urma unor decizii adoptate de Spitalul Municipal pe vremea când manager era dl. Dacian Foncea", a precizat avocatul, adăugând că încă mai sunt pe rol şi alte procese.
Îngrijorare pentru bani
Contactat şi el de BIHOREANUL, actualul manager al Municipalului, Laurenţiu Chiană, a afirmat că în prezent nu poate oferi detalii privind procesele dintre această unitate şi dr. Pop, dar medicul va fi repus pe funcţie din 1 aprilie, în urma hotărârilor judecătoreşti definitive şi executorii. "Doar lista proceselor pe care Spitalul Municipal le are din mandatul dlui Foncea însumează 6 pagini", a spus Chiană.
Managerul s-a declarat îngrijorat în legătură cu sumele de bani, de ordinul sutelor de mii de lei, pe care spitalul va trebui să i le achite doctorului Ovidiu Pop. "Este vorba despre salarii şi penalităţi calculate pe trei ani, inclusiv sporul de Covid pe care domnul doctor nu l-a primit de la începutul pandemiei. Sunt sume enorme. Calcularea lor va fi făcută luni, sper că domnul doctor va accepta o plată eşalonată, deoarece spitalul nu are atâţia bani disponibili, iar o poprire pe conturi ne-ar lăsa fără posibilitatea de a face faţă pandemiei", a mai spus Chiană.
Acesta a adăugat că alte procese au fost declanşate de chimişti şi biologi ai spitalului în urma unor decizii adoptate de Foncea, precum şi de asistente şefe, după ce fostul manager a decis desfiinţarea acestei funcţii pe motiv că nu se regăseşte în nomenclatorul profesiilor.
"Pelican" reabilitat
BIHOREANUL a încercat să-l contacteze şi pe dr. Ovidiu Laurean Pop, însă fără succes. Cert este că, prin câştigarea proceselor intentate spitalului, acesta îşi reabilitează profilul profesional şi moral serios zdruncinat după conflictul cu Foncea.
Dr. Pop a fost manager al Spitalului Municipal în perioada 2010-2013, fiind revocat din această funcţie în urma unei decizii a Consiliului de Administraţie deoarece era concomitent şi pe statele de plată ale spitalului privat Pelican, fapt interzis de Legea 95/2006, a sănătăţii, conform căreia managerii de spitale publice pot fi concomitent doar cadre didactice. Foncea l-a acuzat pe Pop şi că în calitate de manager al spitalului public a încheiat cu Spitalul Pelican contracte defavorabile unităţii publice (de exemplu pentru transportarea unor probe de sânge la tarife peste ale firmelor de taximetrie).
Ulterior demiterii sale din noiembrie 2013, Pop a fost acuzat, în 2018, că în calitate de şef al Serviciului de Anatomie Patologică, a cumpărat de la o firmă, fără aprobarea Consiliului de Administraţie al Spitalului Municipal, reactivi de laborator în cantităţi excesive, iar ulterior i-a vândut aceluiaşi spital privat Pelican, la acea vreme managerul Foncea afirmând că prejudiciul era de 150.000 lei. Cazul a făcut obiectul a două anchete penale pornite de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea şi ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, pentru suspiciuni de abuz în serviciu şi delapidare, ambele dosare fiind însă clasate pe considerentul că faptele reclamate nu există.
Pe de altă parte, în decembrie 2019, când Ovidiu Laurean Pop era membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal (numit de ministrul de atunci al Sănătăţii Florian Bodog), Agenţia Naţională de Integritate a constatat că a fost în conflict de interese deoarece, în această calitate, s-a pronunţat cu privire la desfiinţarea postului de şef al Serviciului de Anatomie Patologică, pe care îl ocupase. Raportul de constatare al ANI a fost contestat, însă, de Pop, la Curtea de Apel Oradea, care în final i-a dat dreptate.
Foncea avertizează
Pe de altă parte, fostul manager Dacian Foncea a declarat BIHOREANULUI că "nu se pune problema ca Spitalul Municipal să se îndrepte împotriva mea", punându-l să achite sumele ce vor fi stabilite în beneficiul dr. Ovidiu Pop, deoarece însăşi angajarea acestuia s-ar fi făcut printr-un act penal. Ba, mai mult, "Spitalul Municipal, dacă dă banul, s-ar putea să fie de vină", a atenţionat Foncea.
Acesta a afirmat că încă de anul trecut a semnalat pe propriul blog ilegalitatea prin care dr. Pop ar fi ajuns angajat al Spitalului Municipal. Conform postării de pe blog şi explicaţiilor date de Foncea, la data de 31 decembrie 2012, când era manager la Municipal, dr. Pop şi-a întocmit cu spitalul pe care îl conducea un act de cesiune al contractului individual de muncă pe care îl avusese din 2007 la Spitalul Judeţean, unde era angajat cu jumătate de normă. "Numitul Pop a fost în conflict de interese penal semnându-şi lui însuşi, ca manager, un contract de muncă prin care a devenit angajat", a evidenţiat Foncea.
"Asta se numeşte puşcărie! Dacă judecătorii din procesele civile i-au validat contractul de muncă nelegal ca să-i dea bani, e treaba lor, dar la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie există un dosar penal pe numele judecătorilor care au făcut acest lucru. De asemenea, fapta numitului Pop de a-şi semna lui însuşi, ca manager, titular al unui contract de management, un contract de muncă, prin care a devenit angajat al Spitalului Municipal, este obiectul unui dosar penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, care este pe rol, în cercetare", a precizat Dacian Foncea.
Altfel spus, încâlcita poveste ar putea să nu se încheie aici...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.