În laboratoarele din Oradea vor fi efectuate, începând de săptămâna viitoare, şi teste pentru diagnosticarea coronavirusului la persoanele din comunităţile rurale din judeţul Bihor, capacitatea de testare urmând să crească la 500 de probe biologice procesate pe zi, după punerea în funcţiune a unui al doilea aparat PCR, a anunţat dr. Gheorghe Carp, managerul spitalelor din judeţ cu subordonare locală pe perioada stării de urgenţă.
Capacitate dublă
Miercuri, cu ocazia recepţionării unei noi cantităţi de echipamente de protecţie pe care Primăria Oradea şi Spitalul Judeţean din Oradea le-au achiziţionat din China, aduse de o aeronavă Tarom, dr. Carp a declarat că „vor fi şi comunităţi rurale care vor fi testate după metoda pooling-test, pentru că de săptămâna viitoare intră (n.r. – în dotarea spitalelor municipalităţii orădene) şi al doilea aparat PCR”.
Dr. Carp a explicat că, spre deosebire de primul aparat, instalat într-un laborator al Spitalului Municipal, cel de-al doilea va fi instalat într-un laborator al Spitalului Judeţean, în incinta Maternităţii, aşa cum anunţase cu câteva ore mai devreme şi primarul Ilie Bolojan.
Al doilea aparat, achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, va avea capacitatea de a procesa 72 de probe biologice într-o şarjă, comparativ cu cel deja funcţional la Spitalul Municipal, care poate efectua 38 de teste într-o serie, dar şi acesta va fi adus la aceleaşi performanţe. „Cel de la Municipal va fi upgradat pentru a creşte de la 38 la 72, printr-o upgradare a softului”, a spus dr. Carp. „Vom ajunge cam la 500 de testări pe zi de săptămâna viitoare”, a completat el.
Al doilea laborator pentru testarea Covid va fi condus de dr. Marcela Bota, şefa laboratorului Spitalului Judeţean.
Metoda pooling-test
Pe de altă parte, managerul spitalelor locale a explicat jurnaliştilor şi cum funcţionează metoda pooling-test, adoptată din Germania, pe care Spitalul Municipal o şi aplică deja din prima zi a acestei săptămâni, pentru a mări eficienţa testărilor şi a descoperi mai rapid şi mai ieftin persoanele infectate cu coronavirus.
„Am adoptat această metodă şi am adaptat-o la cerinţele noastre, pentru că Bihorul este singurul judeţ din ţară care testează şi carantinaţii. Se iau grupe de 32 – 64 de probe biologice (n.r. – din secreţiile nazale), se amestecă şi, dacă iese pozitiv, se împarte grupul la doi, se face un nou test şi tot aşa. Până se ajunge la persoana infectată ai nevoie de 6 teste”, a explicat dr. Carp.
Managerul spitalelor locale a adăugat că prin creşterea capacităţii de testare şi prin aplicarea metodei pooling-test, vor fi testate mai repede şi mai economicos grupuri mari de persoane.
Până în prezent, în Bihor au fost testate persoanele cu simptome Covid, care au fost în contact cu acestea, persoane din centrele de carantină şi personal medico-sanitar, dar creşterea capacităţii de testare va permite şi verificarea altor categorii de cetăţeni.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.