URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Octombrie 2017, 10:48

Două profesoare care vindeau examene la Facultatea de Medicină Oradea au interdicţia de a profesa timp de 5 ani!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor s-a pronunţat, miercuri, în procesele de corupţie declanşate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pe numele profesoarelor Adriana Pirte şi Camelia Dalai de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea.

Cele două profesoare au fost trimise în judecată în luna martie a acestui an, în două dosare distincte. Prima a fost Pirte, pe 3 martie, acuzată de 15 infracţiuni de luare de mită, constând în "sume cuprinse între 50 şi 400 euro, precum şi diverse bunuri", cerute de la mai mulţi studenţi, "pentru promovarea examenelor la disciplinele la care inculpata este titular al cursurilor de învăţământ".

A urmat, două săptămâni mai târziu şi Camelia Dalai, căreia i s-au imputat 5 infracţiuni de luare de mită şi o infracţiune de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, comise în perioada mai - septembrie 2016, când "ar fi primit sume între 300 lei şi 100 euro, dar şi cosmetice, cafea şi un stilou, de la 6 studenţi, pentru a-i promova la examenul de la disciplina "Protetică dentară".

Deşi începute separat, cele două procese au ajuns la acelaşi complet şi s-au finalizat la Tribunalul Bihor deodată, miercuri, când instanţa a dispus condamnarea în cazul amândurora: Pirte a primit 3 ani de închisoare, iar Dalai la 2 ani şi 4 luni. Ambele pedepse au fost însă suspendate sub supraveghere pe un termen de 3 ani.

Completul de judecată a dispus şi o pedeapsă complementară, constând în interzicerea dreptului de a exercita profesia de cadru didactic în orice sistem de învăţământ, pe o durată de 5 ani, începând de la data rămânerii definitive a sentinţei.

Totodată, în cei 3 ani de probă, atât Pirte cât şi Dalai vor trebui să urmeze un program de reintegrare socială, derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate şi să presteze muncă în folosul comunităţii pentru o perioadă de 60 de zile. 

Instanţa a dispus, de asemenea, ca cele două femei să returneze studenţilor toate atenţiile primite. În cazul lui Pirte, e vorba despre 1250 euro, 600 lei, o pereche de cercei de argint în valoare de 240 lei şi un set de parfum în valoare de 170 lei, iar în cel al lui Dalai despre 300 lei, 100 euro, un parfum marca Avon, două creme de corp, trei pachete de cafea marca Lavazza şi două kilograme de iepure.

Verdictul Tribunalului BIhor nu este, însă, definitiv, existând posibilitatea ca cele două profesoare universitare să îl atace la Curtea de Apel Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
rusinea universitatii
Ar fi foarte frumos sa facă un grup de lucru cu fratii Maghiar si cu Bodog. Sunt de o teapa. Rusine! Bungau, chiar nu intri in pamint de rusine la ce se intimplă in institutia asta?
Postat 19 Octombrie 2017, 14:10 de andreimagheru
halal pedepse
deci, peste 5 ani, punct si de la capat de fapt si judecatorii "e oameni"
Postat 19 Octombrie 2017, 11:10 de saruman
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON