Între supravieţuitorii care au primit aceste distincţii se numără şi două orădence, Gabriela Bone, în vârstă de 87 de ani, şi Vioara Braun, în vârstă de 88 de ani. Cele două supravieţuitoare s-au aflat marţi, la Palatul Cotroceni. "Vă rog să acceptaţi această modestă recunoaştere a suferinţelor pe care le-aţi îndurat alături de familiile dumneavoastră", le-a spus preşedintele Klaus Iohannis.
"Aducem un pios omagiu tuturor victimelor Holocaustului din cel de-al doilea Război Mondial (...) Momentul de astăzi mai înseamnă un lucru, acela că noi ca naţiune ne opunem ignorării deliberate a trecutului. Nu ne ferim să vorbim deschis despre culpabilitate şi responsabilitate", a adăugat preşedintele României.
Totodată, Klaus Iohannis i-a menţionat şi pe românii care "în acele vremuri de derută şi disperare şi-au riscat liberatea şi viaţa pentru a salva de la moarte semeni evrei sau romi". În încheierea ceremoniei, cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor Holocaustului.
Membră a comunităţii evreieşti din Oradea, Vioara Braun, în vârstă de 88 de ani, este originară din Marghita şi, înainte de a fi eliberată de armata americană, a trecut prin patru lagăre naziste, inclusiv Auschwitz-Birkenau.
În vârstă de 87 de ani, Gabriela Bone a fost deportată la Auschwitz cu întreaga familie, unde, de altfel, majoritatea membrilor acesteia au şi pierit. Gabriela Bone este, totodată, şi întemeietoarea teatrului de păpuşi orădean.
Citiţi pe larg povestea Gabrielei Bone în articolul: Mama păpuşilor: Întemeietoarea teatrului de păpuşi din Oradea este o supravieţuitoare de la Auschwitz
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.