URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Septembrie 2019, 16:41

Două oferte pentru salubrizarea şi deszăpezirea Oradiei: RER Vest şi Polaris

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria se apropie de desemnarea viitorului operator de salubrizare al Oradiei, care va colecta deşeurile orădenilor, dar va asigura şi salubrizarea stradală şi deszăpezirea din municipiu.

Luni, comisia de licitaţii a municipalităţii a deschis cele două oferte depuse. Mai precis, concurează actualul operator de salubritate al Oradiei, RER Vest, şi firma constănţeană Polaris M Holding.

"În perioada următoare, vom verifica documentaţiile tehnice şi financiare, apoi vom stabili câştigătorul", a declarat viceprimarul Florin Birta, luni, pentru BIHOREANUL.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, pentru acest contract, Primăria a pus la bătaie 481 de milioane de lei, pentru o perioadă de 8 ani.

RER Vest, cu vechime

Parte a grupului german RRR GmbH Remmert Recycling, firma RER Vest - până anul trecut, denumită RER Ecologic Service - este operator de salubritate în Oradea din ianuarie 2008, după ce a câştigat o licitaţie organizată de Primărie în acest sens. Din acţionariatul companiei mai fac parte şi Primăria Oradea (15%) şi Administraţia Domeniului Public Oradea (25%).

În 2015, municipalitatea orădeană a prelungit contractul societăţii cu o perioadă de patru ani, până în ianuarie 2020, iar în schimb compania şi-a asumat investiţii de 850.000 euro fără TVA, în sistemul local de salubrizare.

Printre altele, lista investiţiilor a cuprins amenajarea a două puncte de colectare a deşeurilor, unde orădenii pot arunca gratuit 12 tipuri de deşeuri. Unul dintre aceste puncte este amenajat pe strada Thurzo Sandor, iar altul este în lucru, pe strada Uzinelor.

Contestaţie cu folos

Firma constănţeană Polaris este patronată de fostul deputat PSD Constanţa Eduard Martin şi deţine contracte de salubritate în mai multe oraşe din ţară, dar nu şi în Bihor. 

În plus, societatea este implicată într-un proces penal de amploare, alături de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre. Potrivit rechizitoriului DNA, Eduard Martin l-a şpăguit pe Radu Mazăre cu 7 milioane euro, pentru ca Polaris să câştige licitaţia de salubritate în Constanţa, rechizitoriul fiind confirmat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de către un complet format din 3 judecători, care l-au condamnat pe fostul edil la 9 ani şi 10 luni de închisoare, pe Martin la 5 ani şi 6 luni, iar firma la o amendă penală de 1 milion lei. Sentinţa definitivă urmează s-o dea completul de 5 judecători al ÎCCJ.

De altfel, tocmai aceste probleme penale a determinat Polaris să conteste caietul de sarcini întocmit de Primăria Oradea pentru licitaţia de salubrizare, arătând că este discriminatoriu, deoarece excludea "orice operator economic care a comis o abatere profesională gravă care îi pune în discuţie integritatea". Municipalitatea s-a apărat, arătând că această condiţie este prevăzută în Legea 100/2016 privind concesiunile de lucrări.

Totuşi, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a dat dreptate firmei Polaris, obligând Primăria Oradea să elimine această prevedere din caietul de sarcini.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON