URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Septembrie 2020, 21:20

Două grădiniţe și creșe din cartierele Nufărul şi Rogerius au fost extinse pe fonduri europene (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Grădiniţele 28 şi 53, precum şi creşele cu numerele 4 şi 7 din cartierele orădene Nufărul şi Rogerius au fost extinse pe fonduri europene prin Programul Operaţional Regional.

Pentru cei mai tineri orădeni

Municipalitatea a investit în extinderea spaţiilor, pentru a putea oferi locuri în plus în grădiniţe şi creşe, precum şi condiţii mai bune pentru preşcolarii orădeni.

"Dezvoltarea unui oraş presupune şi dezvoltarea unui sistem de educaţie calitativ, accesibil tuturor, care porneşte încă de la creşe şi grădiniţe. În ultimii ani au fost reabilitate mai multe grădiniţe şi şcoli, cu scopul de a creşte nivelul de calitate a învăţământului local", a declarat viceprimarul Florin Birta.

Potrivit edilului, municipalitatea s-a preocupat constant să deschidă noi creşe, cum sunt cele din strada Iuliu Maniu şi din Parcul Industrial, ale căror lucrări de amenajare se apropie de final, şi să extindă mai multe imobile care găzduiesc grădiniţe.

Cu încălzire în pardoseală

Spre exemplu, lucrările de extindere a Grădiniţei 28 şi a Creşei 4, din strada Onisifor Ghibu nr. 16, urmează să fie recepţionate săptămâna viitoare.

Noul corp de clădire, cu un etaj, cu şapte săli de grupă organizate după standardele impuse de măsurile de combatere a pandemiei de Covid-19, oferă 80 de locuri la grădiniţă şi 60 locuri în creşă.

Cele trei grupe de creşă au fost amenajate la parterul imobilului, iar cele patru grupe de grădiniţă la etaj.

Imobilul este prevăzut, printre altele, cu sistem de încălzire prin pardoseală, grupuri sanitare pentru copii la fiecare nivel, izolator pentru copiii bolnavi, cabinet medical, vestiare, oficiu alimentar complet echipat şi zone de depozitare.

Zona din exteriorul clădirii a fost amenajată cu echipamente de joacă şi pardoseală din tartan cu jocuri interactive pentru copii.

Lucrările, în valoare de 3,7 milioane lei, au fost realizate de o asociere de firme reprezentată de Drum Asfalt, din care au mai făcut parte constructorul Trameco şi proiectantul Novartis.

Două locuri de joacă distincte

La fel, construcţia noului corp de clădire pentru Grădiniţa 53 şi Creşa 7 – Albă ca Zăpada, din strada Călugăreni 4A, au început în august, anul trecut. Amenajarea celor trei săli de grupă cu 40 de locuri la grădiniţă şi 20 de locuri la creşă a fost realizată în 13 luni.

Printre altele, noile săli sunt prevăzute cu grupuri sanitare la fiecare nivel, izolator pentru copiii bolnavi, cabinet medical, vestiare, spaţiu pentru servit masa şi zone de depozitare.

Conform contractului, în curtea imobilului vor fi amenajate două spaţii de joacă distincte pentru copiii de creşă şi cei de grădiniţă de aici.

Lucrările, în valoare de 1,8 milioane lei, au fost realizate de asocierea constructorului Compila cu proiectantul Atamora.

Articol comandat de PNL Bihor, cod mandatar financiar 21200012

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON