URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Octombrie 2017, 14:02

Dotare ultra pentru Urologia din Oradea: bloc operator la nivel Euro 2017, după o investiţie de peste 9,24 milioane lei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Miercuri, 11 octombrie, va rămâne un moment de cotitură în evoluţia Urologiei din Oradea. La două decenii după ce şeful Secţiei de specialitate, profesorul Gheorghe Bumbu, marca pionieratul Urologiei minim invazive la nivel naţional, şi la câţiva ani după ce, tocmai pentru a permite modernizarea, secţia a funcţionat în cadrul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu, a fost inaugurat noul bloc operator, la finalul unei investiţii de peste 9,24 milioane lei făcute din fondurile proprii ale Spitalului Judeţean. La eveniment au participat, ca reprezentanţi ai municipalităţii, şi primarul Ilie Bolojan, şi city managerul Dacian Palladi, însă niciunul nu a rostit vreun "speech".

Dotare europeană

Modernizarea blocului operator - format dintr-o sală de operaţii principală şi altele două pentru endochirurgie superioară şi respectiv inferioară - a fost făcută în baza unei licitaţii şi coordonată de reprezentanţa din România a companiei germane Karl Storz, liderul mondial în domeniu, care anterior a mai asigurat modernizarea altor săli de operaţie din România.

Toate cele trei săli au mese de operaţie, echipamente şi instrumentar, plus accesorii electronice „ultramoderne, la nivel european al anului 2017”, după cum a arătat managerul general al companiei, Cristian Turcu. De asemenea, fiecare sală are un sistem audio-video de înregistrare şi transmitere a datelor, ceea ce - după cum a explicat managerul Spitalului, dr. Gheorghe Carp - asigură atât supravegherea a tot ce se întâmplă în sală, ceea ce poate fi şi un mijloc de probă în ipoteza unor acuzaţii de malpraxis, cât şi „comunicarea” în timp real a intervenţiilor în amfiteatre, pentru studenţi, în săli de congerese, pentru dezbateri, şi „în orice alt punct din lume, inclusiv în clinici, pentru consulturi interclinice în cazul unor operaţii speciale”. În pereţii sălilor au fost montate, totodată, monitoare de mare rezoluţie încastrate şi cu sisteme de comandă de tip touch-screen.

Pe lângă dotarea Hi-Tech a celor trei săli de operaţie, blocul operator a fost dotat şi cu un aparat şi de litotriţie externă, cu ajutorul căruia medicii „sparg pietrele” din rinichi fără a face o intervenţie chirurgicală propriu-zisă, despre care reprezentanţii companiei furnizoare au spus că este de cea mai înaltă performanţă din vestul României, produs chiar anul acesta, iar utilizarea lui va permite tratarea pacienţilor în câteva ore. „Dimineaţa pot veni pentru investigaţii şi diagnosticare, sunt trataţi şi după-amiaza pot pleca acasă pentru a-şi relua activitatea obişnuită”, a mai spus reprezentantul companiei.

Bloc de performanţă                                                                                       

Potrivit informaţiilor prezentate de managerul Gheorghe Carp, întreaga investiţie, de peste 9,24 milioane lei (cu TVA inclusă) a fost suportată exclusiv din fondurile proprii ale unităţii, sumă în cea mai mare parte alocată pentru achiziţia aparaturii medicale (4,95 milioane lei), accesoriile costând 111.860 lei, la acestea adăugându-se instrumentar (47.951 lei), mobilier (21.283 lei), sistemul video (17.840 lei).

Sălile de operaţie au sistem avansat 3D pentru chirurgie endoscopică, cistoscop, rezectoscop, nefroscop, uretroscop, sistem video endoscopic, sistem multifuncţional cu sursă de litotriţie, sistem video HD pentru lampile scialitice, mese de operaţie mobile electrohidraulice, sisteme de lămpi scialitice cu leduri cu două cupole ş.a.m.d.

În ce priveşte lucrările de amenajare şi dotare a incintei, acestea au costat 3,6 milioane lei, incluzând recompartimentări, realizarea unor pereţi metalici suflaţi cu ioni de argint, a unor reţele de asigurare a gazelor medicale şi a unui flux de aer laminat (aer condiţionat steril), tablouri de comutare şi monitorizare, uşi automate, tavane metalice şi centrale de tratare a aerului cu recuperare de căldură.

Urologia revine la Judeţean

Într-o conferinţă de presă ulterioară prezentării noului bloc operator, şeful Secţiei de Urologie, profesorul Gheorghe Bumbu, a apreciat că modernizarea recent încheiată este „o realizare remarcabilă”, chiar dacă a trebuit ca personalul medico-sanitar să aştepte 5 ani pentru acest proiect.

„A meritat aşteptarea, ne-am dorit-o foarte mult şi acum putem vorbi despre un vis împlinit, ca parte a unui efort general pentru reconstrucţia spitalelor din Oradea. Vă rog să mă credeţi, 15 săli de operaţie modernizate la aceste standarde nu-i puţin lucru”, a spus Bumbu.

De altfel, secţia va fi în curând mutată din nou în spaţiul de la Judeţean, un termen optimist avansat de dr. Carp fiind de două săptămâni, interval în care va fi transferată la Municipal un compoartiment din secţia Chirurgie I Krisar Zoltan, care ar şi putea rămâne în structura acestui spital dacă Ministerul Sănătăţii va aproba solicitarea făcută în acest sens de conducerea Judeţeanului.

Avantajul ar fi că secţia de chirurgie, odată trecută în componenţa Municipalului, va putea deservi exclusiv Oncologia care, după cum se ştie, funcţionează în incinta fostului spital de copii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON