URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2021, 12:10

Dosarul "Librarul" la final: Controversatul afacerist Gelu Mudura, patronul firmei Master, condamnat definitiv la 11 ani şi 6 luni de detenţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Controversatul afacerist Gheorghe "Gelu" Mudura, patronul firmei Master a fost condamnat definitiv, luni, la 11 ani şi 6 luni de detenţie, în timp ce mama sa, Floare Mudura, a scăpat cu o pedeapsă de 3 ani cu suspendare, în cazul unuia dintre cele mai mari tunuri imobiliare date în Oradea. Cei doi au preluat firma care deţinea spaţiile fostei reţele a librăriilor de stat din oraş, SC Librarul SA, pe care au falimentat-o pentru a vinde imobilele, câştigând de pe urma tranzacţiilor ilicite peste 2,5 milioane euro.

Verdictul a fost dat la Curtea de Apel Oradea, care a înăsprit pedepsele dictate anul trecut la Tribunalul Bihor, unde Gheorghe Mudura a fost condamnat la 10 ani de închisoare, iar mama afaceristului a scăpat, fiind achitată. Totodată, instanţa a dispus confiscarea sumelor obţinute de cei doi din învârtelile imobiliare: 5.076.129 lei de la Gheorghe Mudura, respectiv 3.888.061 lei de la mama lui.

Decizia Curţii de Apel este definitivă, iar afaceristul a şi fost încarcerat, la scurt timp după pronunţarea verdictului, pentru a-şi ispăşi pedeapsa.

Librării la mezat

Cunoscut sub denumirea "Librarul", dosarul a fost trimis în judecată în 2014 de procurorul Alin Leucea, avându-i ca inculpaţi pe Gheorghe Mudura, acuzat de delapidare, spălare de bani şi folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţii, şi pa mama acestuia, Floare Mudura, pentru delapidare în formă continuată şi folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţii.

În esenţă, celor doi li se imputa că au preluat firma Librarul, care deţinea 21 de spaţii comerciale în Oradea, Salonta şi Ştei, pe care le-au vândut către persoane fizice şi juridice, sub preţul real. Imediat după tranzacţiile iniţiale, spaţiile au fost apoi vândute din nou, de astă dată la preţul real, diferenţele de preţ fiind introduse apoi de Gelu Mudura în propria firmă, Master SA, sub forma creditării. 

Tunul a fost reclamat în 2007 de unul dintre acţionarii minoritari ai societăţii, Dumitru Bărdaş, însă cercetările s-au tărăgănat până în 2014, când, pe 4 decembrie, procurorul Leucea a decis trimiterea în judecată a celor doi, precum şi punerea sub sechestru a tuturor bunurilor aflate în proprietatea lor.

Verdict în pandemie

Procesul a pornit la Tribunalul Bihor, însă a început să fie judecat abia în 2019, după 5 ani de amânări, ba din cauza neprezentării părţilor, ba a avocaţilor, ba pentru realizarea unor expertize, a unor completări sau opinii separate, ori pentru audierea unor martori. În final, pe 19 februarie 2020, judecătoarea Georgeta Ciungan, care în noiembrie 2018 preluase cauza "din mers", a declarat închise dezbaterile, iar după cinci săptămâni de deliberări, pe 24 martie 2020, a pronunţat verdictul.

Gelu Mudura a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru delapidare şi spălarea banilor, iar pentru folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţii judecătoarea a dispus încetarea procesului deoarece pentru fapta comisă în 2005 intervenise prescripţia răspunderii penale. Mama afaceristului a scăpat, fiind achitată pentru delapidare, din lipsă de probe, în timp ce pentru folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţii s-a decis încetarea procesului pe motiv de prescriere.

Instanţa a admis, dar numai în parte, acţiunea civilă formulată de 40 de acţionari minoritari ai SC Librarul SA, păgubiţi prin ingineriile imobiliare, cum a reţinut instanţa de judecată, cu peste 8,3 milioane lei.

Banii, confiscați de stat

Hotărârea judecătorească a fost atacată, însă, atât de procurori, cât şi de inculpaţi, iar procesul a continuat la Curtea de Apel Oradea, unde completul de judecată a pronunţat, luni, verdictul final, dispunând încarcerarea lui Mudura pe o perioadă de 11 ani şi 6 luni şi condamnarea mamei sale la o pedeapsă de 3 ani de închisoare, a cărei aplicare a fost suspendată pe un termen de supraveghere de 3 ani. Femeia este obligată, de asemenea, la 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. 

Completul de judecată a schimbat, însă, soluţia, în privinţa acţionarilor Librarul, dispunând respingerea acţiunii civile. Ca atare, întreaga sumă câştigată de cei doi de pe urma escrocheriilor, de aproape 9 milioane lei, va fi confiscată în favoarea statului. Pentru recuperarea pagubei, instanţa a dispus menţinerea sechestrului asigurator asupra bunurilor aflate în proprietatea celor doi condamnaţi. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
APARENTELE INSEALA-4
Pentru a se putea plati prejudiciul produs, parchetul a pus sechestru asupra bunurilor lui Mudura Gheorghe ( o cladire si un teren cu o valoare impozabila de aproximativ 0,9 milioane de lei ), Mudura Floare ( 2 cladiri si 4 terenuri cu o valoare impozabila de aproximativ 2 milioane de lei ) si SC Master SA ( cladiri si terenuri cu o valoare impozabila de aproximativ 20 milioane de lei ). Prin recenta Decizie a Curtii de Apel Oradea, a fost mentimut sechestrul asupra bunurilor lui Mudura Gheorghe si Mudura Floare si a fost desfiintat sechestrul asupra bunurilor SC Master SA ( principala beneficiara a infractiunilor comise de cei 2 condamnati ). Tinand seama de valoarea impozabila a bunurilo celor 2 condamnati, am mari indoieli ca statul va reusi sa intre in posesia celor aproape 9 milioane de lei.
Postat 14 Aprilie 2021, 16:54 de dumitrru
APARENTELE INSEALA-3
Prejudiciul estimat de parchet si de expertiza efectuata in cauza este de peste 9 milioane de lei, la nivelul anilor 2004 - 2005. Daca se actualizeaza acest prejudiciu cu inflatia si dobanda, la nivelul anului 2021, prejudiciul se apropie de 30 milioane de lei. Chiar presupunand ca cei 2 condamnati vor plati catre stat cei aproape 9 milioane de lei, tot le ramane un surplus de peste 20 milioane de lei.
Postat 14 Aprilie 2021, 16:11 de dumitrru
APARENTELE INSEALA-2
Decizia este de genul celei in care 1n 2014 Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare si obligat sa plateasca catre stat 60 de milioane de euro. Dupa 2 ani si 11 luni Dan Voiculescu a iesit din inchisoare, iar pana in prezent, statul a recuperat doar 8,4 milioane de euro din cei 60 de milioane de euro care trebuiau recuperati. A se vedea https://www.g4media.ro/fiscul-a-recuperat-de-la-dan-voiculescu-in-dosarul-ica-sub-jumatate-de-milion-de-lei-in-mai-mult-de-doi-ani-recuperarile-marilor-prejudicii-au-scazut-puternic-din-cauza-pandemiei.html Probabil ca se vor mai recupera inca vreo 5-10 milioane de euro, iar diferenta o sa-i ramana ,,cadou” lui Voiculescu.
Postat 14 Aprilie 2021, 16:01 de dumitrru
APARENTELE INSEALA
DOI JUDECATORI DE LA CURTEA DE APEL ORADEA, VIDICAN DENISA si OLIMPIU BERINDEI, AU DECIS CA FOSTII ACTIONARI AI SC LIBRARUL SA ORADEA SA NU FIE DESPAGUBITI DE CEI CARE AU DEVALIZAT, FALIMENTAT SI LICHIDAT SC LIBRARUL, SA !!! DE ASEMENEA, CEI 2 JUDECATORI AU DECIS CA SC MASTER SA, SOCIETATE CONTROLATA DE CEI 2 CONDAMNATI MUDURA FLOARE ( care are 98 % din actiunile SC Master SA ) si MUDURA GHEORGHE ( ( care are 1 % din actiunile SC Master SA ) SA NU PLATEASCA DESPAGUBIRE NICI UN LEU CATRE NIMENI, CU TOATE CA SC MASTER SA ESTE PRINCIPALA BENEFICIARA A INFRACTIUNILOR COMISE DE CEI 2 CONDAMNATI, CU OCAZIA DEVALIZARII, FALIMENTARII SI LICHIDARII SC LIBRARUL SA !!! DECI FOSTII ACTIONARI AI SOCIETATII AU RAMAS CU PAGUBA IAR SC MASTER SA CU FOLOASELE !!!
Postat 14 Aprilie 2021, 15:44 de dumitrru
statul a cistigat 9 milioane
Cititi pasajul din text : "Instanţa a admis, dar numai în parte, acţiunea civilă formulată de 40 de acţionari minoritari ai SC Librarul SA, păgubiţi prin ingineriile imobiliare, cum a reţinut instanţa de judecată, cu peste 8,3 milioane lei." si urmatorul pasaj : "Ca atare, întreaga sumă câştigată de cei doi de pe urma escrocheriilor, de aproape 9 milioane lei, va fi confiscată în favoarea statului. " Deci actionarii au ramas cu paguba , Mudura cu inchisoarea si statul cu banii ! Acuma intelegeti de ce judecatorii au salarii si pensii speciale ? pai ei cistiga bani pentru bugetul statului care ii recompenseaza pentru asta ! Este statul mai hot decit Mudura ? poate ! de ce statul nu da cele 9 milioane la pagubiti ?
Postat 13 Aprilie 2021, 20:13 de richard
felicitari judecatorilor corectitudinea in acest caz!
excelenta veste azi, 13 aprilie. sa tinem minte un nume: dna judecatoare Georgeta Ciungan - felicitari, doamna, pentru curaj si pentru corectitudine, intr-un dosar atat de greu si prea mult amanat.
Postat 13 Aprilie 2021, 18:47 de roger
Mudura
Sa putrezeasca in inchisoare.....Si masa trebuia condamnata cu executare......sa li se confiste tot....... Asta-s afaceristii nostri : niste hoti.....
Postat 13 Aprilie 2021, 16:48 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON