URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 IANUARIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Recent, PSD-iştii bihoreni au repus pe tapet, şi bine au făcut, situaţia corecţiilor financiare aplicate de autoritatea de management din Ministerul Dezvoltării pentru două proiecte ale Oradiei pe fonduri europene. Numai pentru noua linie de tramvai riscăm să dăm din buzunarul nostru 58,7 milioane lei. Lecţia e cam scumpă, chit că aşa avem ocazia să simţim pe propria piele ce ar fi însemnat ca toate investiţiile să le fi plătit din bugetul local.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Pentru cei care sperau asta, o veste tristă: PSD-ul nu este un partid pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, e asemenea lui Iliescu, un bătrân care se încăpăţânează să rămână verde (a se citi roşu). Are electoratul său solid, format din nostalgicii, socialiştii, comuniştii şi stângiştii de stil nou, din pomanagiii şi dependenţii de ajutoarele sociale, din sudiştii şi tuciuriii patriei, uşor de cumpărat cu mărunţiş, din bugetari şi lefegii plantaţi şi lăsaţi să sporească şi să rodească prin pleiada de instituţii publice susţinute din greu de pălmaşii şi "liberalii" naţiei...
Zic şi eu
Adrian Cris
De ani de zile, tot felul de lideri sindicali, "dascăli" şi politicieni (aceştia, nota bene, doar când se află în opoziţie) repetă ca pe o mantră că marea problemă a învăţământului românesc este "subfinanţarea" (la fel sunt prezentate lucrurile şi în ce priveşte sistemul sanitar) şi că n-o să avem o societate educată până când guvernele nu vor aloca 6% din PIB acestui sector. 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Avem un nume nou de stradă în Oradea - strada Sucevei a devenit Strada Evreilor Deportați. Nu e o denumire prea fericită, însă nici una care să poată fi combătută cu prea multă tărie, fiindcă, la aproape 80 de ani de la acele evenimente oribile, sentimentul generalizat de vină încă există... Dar, rememorând la nesfârșit oribilitățile trecutului, ne facem oare un viitor mai frumos? Putem spera că viața copiilor noștri va fi mai liniștită și lipsită de pericole dacă le picurăm întruna în creiere amintiri despre felurile îngrozitoare în care au murit părinții și bunicii lor?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre noul vaccin anti-Covid și despre campania de vaccinare gratuită declanșată de autorități?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sub denumirea de hepatită cronică sunt cuprinse o serie de afecţiuni ale ficatului cu cauze şi grade de severitate diferite, care au ca punct comun faptul că procesul inflamator şi necrotic durează cel puţin 6 luni. Formele uşoare nu progresează sau pot progresa lent, iar formele severe sunt asociate cu cicatrizări ale ţesutului hepatic, cu formarea altui tip de structură a acestuia care pot evolua spre ciroză hepatică.
01 Aprilie 2020, 08:03

Ţepar de 10: Controversatul afacerist Gelu Mudura a încasat 10 ani de pușcărie pentru ”tunul” cu librăriile din Oradea

Ţepar de 10: Controversatul afacerist Gelu Mudura a încasat 10 ani de pușcărie pentru ”tunul” cu librăriile din Oradea CINE-MPARTE... În urma învârtelilor patronate de Gheorghe Mudura (medalion) a dispărut şi cunoscuta librărie Luceafărul din Pasajul Vulturul Negru (foto). În martie 2005, imobilul de 208 mp a fost vândut cu 44.673 euro firmei Euromobex MC, pentru ca, după doar 6 luni, specialiştii chemaţi să-i stabilească preţul pentru un contract de împrumut bancar să-l evalueze la 400.000 euro. În martie 2012, spaţiul a fost închiriat firmei Marcosi pentru 1.000 euro/lună şi transformat într-un local, Green Pub
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În spatele uşilor închise de coronavirus, Tribunalul Bihor a pronunţat marţea trecută sentinţa într-un proces aflat de peste 6 ani în judecată.

Dosarul se referă la unul dintre cele mai mari tunuri imobiliare date în Oradea în urmă cu peste 15 ani de controversatul Gheorghe "Gelu" Mudura, evazionist notoriu, şi de mama sa, Floare Mudura, patronii firmei Master, acuzaţi că au pus mâna pe firma care deţinea spaţiile fostei reţele a librăriilor de stat din oraş, SC Librarul SA, pe care au falimentat-o pentru a vinde imobilele, câştigând de pe urma tranzacţiilor ilicite peste 2,5 milioane euro.

Master în librării

Cunoscut sub denumirea generică "Librarul", dosarul de 10 volume a fost trimis în judecată de actualul şef al Parchetului Bihor, Alin Leucea, cu un rechizitoriu întins pe 66 pagini ce descrie în detaliu ingineriile penale care au dus la dispariţia celor mai vechi şi cunoscute librării din Oradea.

"Ca să afli care este potenţialul intelectual al unui popor, trebuie să vezi cât preţ pune pe educaţie. Ancheta desfăşurată în această cauză a evidenţiat însă că "preţul" pe "carte" a fost unul mic, în vădită disproporţie cu beneficiile realizate de inculpaţi din tranzacţiile oneroase cu cele 18 librării din municipiu", susţinea procurorul în preambulul rechizitoriului prin care Gheorghe Mudura a fost inculpat pentru delapidare, spălare de bani şi folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţii, iar mama sa, Floare Mudura, pentru delapidare în formă continuată şi folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţii.

Firma Librarul, arăta anchetatorul, a fost înfiinţată în 1951 şi reorganizată în societate pe acţiuni în 1991, având 21 de spaţii comerciale - 19 în Oradea şi câte unul în Salonta şi Ştei - în care funcţionau librării. Vreme de 60 ani societatea a fost profitabilă, înregistrând câştiguri atât din comerţ, cât şi din închirierea spaţiilor. Până în 2004, când 92,83% din acţiuni au fost preluate de SC Master SA, care a decis vânzarea spaţiilor.

"Un număr de 18 imobile au fost înstrăinate la preţuri subevaluate", consemnează rechizitoriul. Unele vânzări s-au făcut către persoane fizice şi juridice, iar imediat după tranzacţii spaţiile au fost din nou vândute, de astă dată la preţ real. "Sumele încasate cu titlu de diferenţă de preţ de către inculpatul Gheorghe Mudura au fost introduse în circuitul financiar prin creditarea Master SA".

Librării la mezat

Spaţiul fostei librării Mihai Eminescu din strada Republicii nr. 5 (azi Librăria Humanitas Mircea Eliade), întins pe 730 mp, cu subsol, parter şi etaj, a fost preluat de Master contra sumei de 87.500 euro, pentru ca două săptămâni mai târziu să fie evaluat la 712.840 euro şi pus de Mudura gaj pentru un credit bancar.

Pentru Librăria Tineretului, de la parterul blocului situat pe Republicii nr. 27 (împărţit acum de OTP Bank şi mai multe magazine), Master a achitat 37.500 euro, deşi valoarea imobilului fusese stabilită la 140.000 euro.

Librăria Unirea din Bulevardul Magheru nr. 44, evaluată la 171.589 euro, a fost vândută pe 25 martie 2005 cu 26.527 euro, în timp ce Colectura Bibliotecilor, un spaţiu din Piaţa 1 Decembrie nr. 2, a fost transferată de Mudura unui amic de-al său, Florin Chiş, pentru 21.000 euro, şi revândută în aceeaşi zi cu 120.000 euro.

"Preţuri absolut derizorii, caracteristice mai degrabă unor dughene decât unor clădiri din zona ultracentrală a municipiului", arată rechizitoriul, care precizează că în urma vânzării spaţiilor, a căror valoare reală în perioada 2004-2005 era de 2,9 milioane euro, în contul Librarul SA au intrat puţin peste 400.000 euro.

Lupta lui David...

Tunul a fost reclamat în 2007 de unul dintre acţionarii minoritari ai societăţii, Dumitru Bărdaş, care a predat procurorilor şi dovezile: CF-urile spaţiilor, hotărârile AGA în baza cărora s-a realizat escrocheria, precum şi contractele de vânzare încheiate. În ciuda probelor evidente, cercetările s-au tărăgănat, ba chiar au fost oprite în 2011, când procurorul Mihaela Bulzan, acum la DIICOT Oradea, a dispus clasarea dosarului pe motiv că "nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii", iar "în sarcina numiţilor Mudura Gheorghe şi Mudura Floare nu se poate reţine săvârşirea acestor infracţiuni".

Supărat, Bărdaş a atacat soluţia şi, în acelaşi an, a obţinut reluarea anchetei. Dar până să se dea un verdict, au mai trecut alţi trei ani, timp în care dosarul a fost mutat la Parchetul Bihor. Pe 4 decembrie 2014, acesta a decis trimiterea în judecată a celor doi, precum şi punerea sub sechestru a tuturor bunurilor aflate în proprietatea lor.

Amânare după amânare

Deşi primul termen al procesului a fost în ianuarie 2015, cazul a început să fie judecat abia anul trecut, după 5 ani de amânări ba din cauza neprezentării părţilor, ba a avocaţilor, ba pentru realizarea unor expertize, a unor completări sau opinii separate, ori pentru audierea unor martori. În final, pe 19 februarie 2020, judecătoarea Georgeta Ciungan, care în noiembrie 2018 preluase cauza "din mers", a declarat închise dezbaterile, iar după cinci săptămâni de deliberări, pe 24 martie, a pronunţat verdictul.

Gheorghe Mudura a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru delapidare şi spălarea banilor, pentru folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţii judecătoarea dispunând încetarea procesului deoarece pentru fapta comisă în 2005 a intervenit prescripţia răspunderii penale. Mama afaceristului a scăpat, fiind achitată pentru delapidare, din lipsă de probe, în timp ce pentru folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţii s-a decis încetarea procesului pe motiv de prescriere.

Să plătească!

Instanţa a admis, dar numai în parte, acţiunea civilă formulată de 40 de acţionari minoritari ai SC Librarul SA, păgubiţi prin ingineriile imobiliare, cum a reţinut instanţa de judecată, cu peste 8,3 milioane lei.

Cum sentinţa Tribunalului nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel, judecătoarea a dispus menţinerea sechestrelor pe bunurile celor doi inculpaţi şi pe cele ale Master SA, pentru ca acţionarii să-şi poată recupera paguba. Numai să fie de unde, căci majoritatea proprietăţilor clanului Mudura sunt puse sub sechestru şi pentru alte combinaţii, la fel de penale...


AFACERI DIN ŢEPE
Evazionist notoriu, puşcăriaş model

Prieten, pe vremuri, cu VIP-urile Oradiei, Gelu Mudura deţine una dintre cele mai vechi firme locale, Master, dar şi numeroase probleme penale. Arestat pentru ţepe cu produse petroliere la finele anilor 90, afaceristul a fost cercetat împreună cu ex-directorul PECO Bihor, defunctul Octavian Abrudan, pentru o fraudă de 1,46 milioane lei produsă companiei de stat, fiind scăpat de acuzaţii după un deceniu de plimbări ale dosarului de la un parchet la altul.

În 2011, Mudura a fost condamnat definitiv la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare fiindcă a folosit o filă cec în alb emisă de o firmă din Bucureşti pentru a încasa o datorie fictivă. Doi ani mai târziu, în 2013, a ajuns şi după gratii, fiind condamnat definitiv la 7 ani de detenţie pentru fraudă fiscală, într-un dosar al DNA. Procurorii anticorupţie l-au acuzat că, împreună cu Papp Sandor, administratorul Steel Petrol SRL, a înregistrat în contabilitate facturi pentru achiziţii fictive de fier vechi, pentru care a recuperat TVA şi şi-a diminuat ilegal taxele şi impozitele datorate statului, pe care l-a păgubit cu 12 milioane lei. Întreaga cantitate de fier vechi achiziţionată doar în acte a fost direcţionată, tot fictiv, spre export, cu complicitatea unui consilier ministerial, Niculae Dinculeasa, care facilita obţinerea de licenţe de export, contra unor şpăgi, fapt care l-a dus şi pe el în închisoare.

Din cei 7 ani de închisoare, Mudura a executat doar 3, fiind eliberat condiţionat în 2016, prin bunăvoinţa Judecătoriei Oradea şi a Tribunalului Bihor, şi în ciuda opoziţiei conducerii Penitenciarului Oradea, care a cerut instanţelor să-i respingă cererea. Din paguba de 12 milioane lei care i-a fost imputată, Mudura a plătit doar 200.000 lei. Restul, poate, îl va plăti la următorul "sejur" în penitenciar...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: România furată. Alte episoade
I. ”Dosarul se referă la unul dintre cele mai mari tunuri imobiliare date în Oradea în urmă cu peste 15 ani de controversatul Gheorghe "Gelu" Mudura, evazionist notoriu, şi de mama sa, Floare Mudura, patronii firmei Master, acuzați că au pus mâna pe firma care deţinea spaţiile fostei reţele a librăriilor de stat din oraș, SC Librarul SA, pe care au falimentat-o pentru a vinde imobilele, câștigând de pe urma tranzacțiilor ilicite peste 2,5 milioane euro.” 1. Din păcate, asemenea tunuri imobiliare și mobiliare nu deloc sunt singulare. Dar făptuitori dovediți și pedepsiți, da; 2. Un singur exemplu: fosta I.I.C. Bihor. Oare ce o mai fi pe la fosta Cominca SA Oradea? Dar pe la fostul Prodaliment SA Salonta? Poate ne spun ceva, unii ca: ”creştinul” Sandu Duca Nicolae, mare admirator al tovei Lenuța Ceaușescu și fin al secretarului cu organizatoricul PCR Bihor (Cabinet nr. 2). Somn ușor DIICOT/DNA ş.a.
Postat 01 Aprilie 2020, 15:53 de stefan
PSD, nu era PSD?
De ce ati pus articolul daca nu putem da vina pe PSD? Doar ei au condus tara asta 30 de ani, manipuland pe Constantinescu, Basescu, Iohanis si cine mai vine dupa.
Postat 01 Aprilie 2020, 11:26 de testtest
Justiție oarbă
Deci, după ce păgubești statul cu sime importante nu poți fi tras la răspundere pentru că după 10 ani s-a prescris fapta. Apoi, la următoarea faptă primești cu suspendare iar la următoarea faptă, exidtând starea de recidivă și fiindcă nu s-a recuperat prejudiciul a ieșit pentru bună purtare executând cam 40% din pedeapsă. Acum este condamnat la 10 ani. Probabil va ieși mult mai devreme și va profita în continuare de slăbiciunea sistemului.
Postat 01 Aprilie 2020, 09:04 de bde
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0405 RON
  • 1 EUR = 4.874 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON