URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2020, 07:58

Dosar întors: Se reia ancheta în cazul frontieristului iertat de procurori deşi a urcat băut la volan şi a fugit de Poliţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La loc comanda! Francisc Gabera, poliţistul de frontieră din Borş care, băut la volan, a încercat astă primăvară să fugă de agenţii rutieri şi cu maşina, şi pe jos, până când a fost imobilizat şi încătuşat, rămâne cu dosarul penal.

Deşi procurorii au vrut să-l ierte şi au renunţat la urmărirea penală în cazul său, Judecătoria Oradea a desfiinţat soluţia şi le-a cerut să continue cercetările. Motivul? Instanţa a statuat, printre altele, că asemenea incidente cer "o ripostă mai fermă din partea organelor judiciare"...

Poliţist în cătuşe

BIHOREANUL a scris de curând despre soluţia controversată dispusă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea în dosarul penal deschis pe numele lui Francisc Gabera, un agent operativ în PTF Borş inculpat pentru consum de alcool la volan după un incident produs în primăvară, în noaptea de 24 martie. La volanul unui Audi, Gabera a fugit de agenţii rutieri, care l-au urmărit în trafic, dar şi pe jos, printre blocuri, în final fiind nevoiţi să-l încătuşeze ca să-l mai "liniştească" şi să-l poată duce la analize de sânge. 

Făcut public de poliţişti, cazul a ajuns iniţial în ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea de unde a fost preluat apoi de Parchetul Curţii de Apel. Iar aici, deşi practica procurorilor este să trimită în judecată toţi şoferii cu alcoolemie de peste 0,8 la mie, prag peste care fapta e infracţiune, în cazul lui Gabera anchetatorii au renunţat la urmărirea penală pe motiv că nu prezintă interes. 

Fuşereală la Parchet 

Ordonanţa de renunţare la urmărirea penală a fost semnată pe 21 septembrie de procurorul Ovidiu Naghi (foto), numit recent şef peste Secţia Urmărire Penală, funcţie pe care de un an o deţinea cu delegaţie. În document starea de fapt fusese descrisă lapidar, fără niciun amănunt despre urmăriri şi cătuşe, ca şi cum ar fi fost un caz banal, în care poliţistului de frontieră "i s-a solicitat să se supună testării cu aparatul etilotest", iar "după mai multe încercări eşuate, inculpatul a fost condus la Serviciul de Medicină Legală". Aici a fost găsit cu o alcoolemie de 1 la mie la prima analiză, făcută la o oră după incident, şi cu 0,88 la a doua, la ora 2.13.

Chiar şi motivul pentru care s-a renunţat la urmărirea penală a fost descris în doar 6 rânduri: pe de o parte, pedeapsa pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului este de maximum 5 ani, zicea procurorul, dar alcoolemia nu a fost atât de mare, Gabera a condus noaptea, pe şosele neaglomerate şi, deci, faptele ar fi prea mărunte ca să cheltuie banii statului cu un proces penal. 

Tupeu de grănicer

O cu totul altă părere a avut, însă, judecătorul Ioan Racolţa de la Judecătoria Oradea, chemat să analizeze soluţia lui Naghi. Verificând actele din dosar, magistratul a stabilit că procurorul a apreciat greşit criteriile care stabilesc existenţa interesului public în urmărirea unei cauze, neavând în vedere întreaga stare de fapt şi atitudinea lui Gabera.

În soluţie, judecătorul dezvăluie amănunte care nu au fost făcute publice de poliţişti după incident. Şi anume că atunci când, după cursa de pe şosele, Gabera a oprit în faţa blocului său şi a coborât din maşină, a refuzat să le înmâneze poliţiştilor actul de identitate, arătându-şi doar legitimaţia de serviciu, cel mai probabil în speranţa că va fi tratat "ca între colegi". Cum acest lucru nu s-a întâmplat, frontieristul a luat-o la goană, prin gangul unui bloc, după care a fost prins de poliţişti. 

Nici în timpul audierilor frontieristul nu a fost mai cooperant. Gabera a pretins chiar că "nu se pune problema să fi condus el autoturismul", căci la volan ar fi fost soţia sa, care "tocmai a ajuns din oraş", şi tot ea a parcat şi maşina în dreptul blocului, după care a plecat. Dovedit cu camerele de supraveghere că el a fost la volan, a invocat dreptul la tăcere.

Se justifică "o ripostă"

Atitudinea recalcitrantă a lui Gabera, faptul că a încercat să fugă de răspundere şi să-i inducă în eroare pe agenţii rutieri "sunt de natură să imprime faptei un grad de periculozitate care justifică o ripostă mai fermă din partea organelor judiciare", a scris judecătorul Racolţa în soluţie. 

Totodată, magistratul a subliniat, aşa cum a scris şi BIHOREANUL, că majoritatea cauzelor similare au ajuns în instanţă, unde judecătorii au dispus soluţii de condamnare, de cele mai multe ori la plata unor amenzi penale sau soluţii de amânare a aplicării pedepsei închisorii ori a amenzii penale. Cât despre grija procurorului pentru banul public, magistratul a constatat că urmărirea penală este în mare parte finalizată şi, deci, argumentul nu se justifică. 

Urmarea? Judecătorul a respins cererea de confirmare a renunţării la urmărire penală, pe care a şi desfiinţat-o, trimiţând dosarul înapoi la Parchet, unde a "aterizat" tot pe biroul procurorului Naghi, chemat să-şi dreagă "lucrarea"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON