URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Noiembrie 2015, 16:33

Donatoare la 3 ani: Organele unei fetiţe vor salva un copil şi vor face viaţa mai bună pentru alţii doi

Donatoare la 3 ani: Organele unei fetiţe vor salva un copil şi vor face viaţa mai bună pentru alţii doi Sursa foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O fetiţă în vârstă de doar 3 ani a devenit donator de organe, ca urmare a unei boli crunte de care suferea încă de la naştere.

Operaţia s-a desfăşurat în noaptea de miercuri spre joi, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, fiind efectuată de către o echipă de medici din Oradea, Cluj şi Bucureşti. Copila, pe numele său Delia Berari, este originară din Republica Moldova, s-a născut grav bolnavă şi se afla în comă de mai multe zile.

"Părinţii au făcut eforturi să o îngrijească şi o duceau periodic la o clinică din Verona pentru tratament. În data de 10 noiembrie s-au întors din Italia şi se îndreptau spre Chişinău, dar în Ungaria, pe autostradă, fetiţa a făcut febră şi convulsii. A evoluat spre moarte cerebrală", a precizat joi BIHOREANULUI dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de Transplant de la Spitalul Judeţean.

Câteva zile, micuţa a stat într-un spital din localitatea maghiară Szolnok, însă nu a mai putut fi salvată. Era în comă.

"Mama, psiholog de profesie, a dorit să ajute alţi copii. A citit pe internet despre Oradea şi a cerut, prin Ministerul Sănătăţii, să ajungă la noi. Fetiţa a ajuns în seara zilei de 17 noiembrie, iar azi noapte a fost prelevarea. A fost prelevat ficatul, pentru Institutul Clinic Fundeni din Capitală (medicul Radu Zamfir a participat la operaţie) şi rinichii, pentru Institutul de Transplant Renal din Cluj Napoca. Părinţii au donat şi cordul, însă nu s-a găsit un receptor compatibil", a mai precizat Carmen Pantiş.

În urma operaţiei de la Oradea, viaţa unui copil bolnav de ficat va fi salvată, iar a altora doi - suferinzi cu rinichii - va fi îmbunătăţită.

"La momentul când ne-am dat seama că e în moarte cerebrală şi că nu mai are şanse, am decis cu soţul să mergem la prelevare de organe, pentru a oferi o şansă la o nouă viaţă altor copii, pentru a face fericiţi alţi părinţi", a declarat, pentru Digi 24 Oradea, Diana Berari, mama Deliei.

Oradea se află în continuare pe locul I la prelevarea de organe, alături de Baia Mare.

Delia Berari este cel de-al doilea copil donator de organe de anul acesta, după Dominik Böszörmenyi, băieţelul de doar 3 ani, muşcat de câinele familiei, care a decedat în luna mai a acestui an, devenind astfel cel mai tânăr donator de organe din judeţ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON