URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2021, 17:50

Doi ani de la primul caz de Sars-Cov-2 confirmat. Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătăţii: „Fără încredere nu vom reuşi nimic”

Doi ani de la primul caz de Sars-Cov-2 confirmat. Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătăţii: „Fără încredere nu vom reuşi nimic” sursa foto: Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 11 decembrie s-au împlinit doi ani de la primul caz de infectare cu Sars-Cov-2 înregistrat oficial în lume, al unei vânzătoare dintr-o piaţă din oraşul chinez Wuhan.

Fostul ministru al Sănătăţii, orădeanca Ioana Mihăilă (foto jos), a făcut un apel pro-vaccinare, prezentând-o ca singura soluţie pentru reîntoarcerea „la normalul de care ne e dor”.

„Sunt doi ani în care cu toții am suportat restricții, am înfruntat temeri și, din păcate, am deplâns peste 5 milioane de morți la nivel global. După doi ani ne simțim obosiți și ne dorim să revenim la normalul, de care ne e dor. De aceea am o singură o rugăminte: vaccinați-vă. Este cea mai sigură și eficientă cale de a ne proteja de acest virus și de a-i proteja pe cei de lângă noi”, a scris Mihăilă, pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru a spus că întrebările şi nesiguranţele legate de vaccin sunt normale. „Pe cei vaccinați îi rog: stați de vorbă, cu calm, cu aceste persoane. Povestiți-le experiența vaccinării cu înțelegere și respect față de îngrijorările lor. Vaccinarea este și trebuie să fie un gest de convingere. Fără încredere nu vom reuși nimic”, a mai transmis Ioana Mihăilă.

Ioana Mihaila vaccinare

Pandemia în cifre

Deşi a înregistrat primele infectări cu Sars-Cov-2 la începutul lunii decembrie, China a raportat oficial cazurile pe 31 decembrie 2019, când a anunţat că are 27 de îmbolnăviri de pneumonie, inclusiv forme grave, cu origine necunoscută.

În ianuarie, oraşul Wuhan şi alte localităţi din provincia chineză Hubei au intrat în carantină, dar nu s-a reuşit controlarea focarului. Virusul s-a răspândit în China, iar apoi în lume.

În Europa, prima infectare cu Sars-Cov-2 a fost confirmată pe 24 ianuarie 2020, în Franţa, în cazul unei persoane care călătorise în China. Trei zile mai târziu, o confirmare similară a fost făcută şi în Germania. Pe 30 ianuarie 2020, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasat epidemia drept o urgenţă medicală de interes internaţional, iar pe 11 martie a declarat Covid-19 o pandemie globală.

Până pe 11 decembrie 2021, în întreaga lume au fost confirmate peste 269 de milioane de îmbolnăviri cu Covid-19 şi au fost înregistrate 5,3 milioane de decese la pacienţi infectaţi. În România, bilanţul a ajuns la 1,7 milioane cazuri confirmate, 57.636 de decese şi 1.714.239 vindecări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Palavre ieftine ,daca nu am fi văzut te-am fi crezut .
Du-te, du-te invartindu-te, că sa nu zic altceva ne-ai aratat ce poți așa că lăsâ-ne și dute da duteee....
Postat 12 Decembrie 2021, 14:24 de sss
solutie?
singura solutie? testezi,depistezi,izolezi și împiedici transmiterea. creșterea capacității de terapie intensivă (paturi și personal) cu doar 5% din sumele date pe cele 120 de milioane de doze de vaccinuri am fi putut avea în plus 100 de paturi de terapie intensivă si nu in ultimul rand medicamente(antivirale,monoclonali)pe care Romania nici la ora actuala Nu are
Postat 11 Decembrie 2021, 18:10 de tepes
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON