URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Ianuarie 2021, 18:42

Documentarul „Colectiv”, desemnat drept cel mai bun film străin, de către criticii din SUA

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Colectiv", documentarul românesc în regia lui Alexander Nanau, despre incendiul devastator produs în 2015 în clubul bucureştean cu acelaşi nume, în care zeci de persoane şi-au pierdut viaţa şi foarte mulţi tineri au fost răniţi, a fost desemnat drept "Cel mai bun film străin", de Societatea Naţională a Criticilor de Film (National Society of Film Critics - NSFC) din SUA, formată din 60 de critici de la mai multe publicaţii prestigioase.

Pelicula "Colectiv", propunerea României al Premiile Oscar 2021, a primit premiul pentru cel mai bun film străin, cu 38 de puncte, după cum informează Libertatea.ro.

NSFC, prezidată de criticul de la Los Angeles Times Justin Chang, a ales filmele anului 2020 în noaptea de sâmbătă spre duminică,

Sursa citată mai scrie că documentarul românesc a mai fost nominalizat şi la categoria "Cel mai bun film de non-ficţiune", însă nu a reuşit să-şi adjudece trofeul, terminând pe a treia poziţie, cu doar 22 de puncte, după "Time" (46 puncte) şi "City Hall" (28).

Libertatea aminteşte că documentarul s-a bucurat şi în luna decembrie de aprecierile criticilor. Cei din Boston l-au plasat pe locul 1 la categoria documentare, în timp ce Asociaţia criticilor din Los Angeles a aşezat documentarul Time pe 1 şi Colectiv pe 2. Ambele titluri au figurat şi în lista de filme care l-au impresionat pe Barack Obama în 2020, mai arată sursa citată. De altfel, şi în România a fost cel mai vizionat film pe HBOGo în 2020.

Societatea Naţională a Criticilor de Film din SUA este formată din 60 de critici ai unor publicaţii reputate din Los Angeles, Boston, New York, Philadelphia şi Chicago, precum Wall Street Journal, Los Angeles Times sau the New Yorker.

Cel mai bun film din 2020 a fost desemnat drama "Nomadland", care a mai câştigat şi la categoriile "Cel mai bun regizor" (Chloé Zhao), "Cea mai bună cinematografie" (Joshua James Richards) şi "Cea mai bună actriţă" (pentru rolul principal interpretat de Frances McDormand).

Categoria „Cel mai bun actor” a fost câștigată de Delroy Lindo (DA 5 BLOODS), „Cea mai bun actriță în rol secundar” - de Maria Bakalova (BORAT SUBSEQUENT MOVIEFILM), „Cel mai bun actor în rol secundar” - de Paul Raci (SOUND OF METAL), „Cel mai bun scenariu” - Eliza Hittman (NEVER RARELY SOMETIMES ALWAYS), „Non-fiction Film” - TIME, „Film Heritage Award” - Women Make Movies.

Documentarul „Colectiv” reprezintă mai mult o radiografie a sistemului, a ceea ce s-a întâmplat după noaptea de 30 octombrie 2015, când 64 de tineri au murit, dintre care 27 pe loc, iar restul s-au stins apoi la Spitalul de Arşi din Capitală, majoritatea nu atât din cauza rănilor, ci omorâţi de bacterii în medii care, teoretic, erau sterile. Filmul a fost lansat în cinematografele din România la începutul anului trecut. Citiți aici mai multe despre el!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON