URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Mai 2020, 16:51

Doctori fără de arginţi

Doctori fără de arginţi foto: ISU Crișana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, avea toată îndreptăţirea să afirme că este mândru de colegii săi plecaţi voluntari în Italia pe 7 aprilie. Dar eu am înţeles-o pe deplin abia după ce s-au întors. De neuitat imaginile din acea duminică de 26 aprilie, când dr. Monica Dacz, asistenta Alexandra Pop, dr. Dragoş Botea şi dr. Alin Suciu, cel din urmă înfăşurat în tricolor, au ieşit din Aeroport având pe chipuri un amestec de oboseală şi fericire, după misiunea de a-şi ajuta colegii italieni. Şi încă şi mai lămurit am fost după ce, vorbind cu aceştia, le-am aflat motivaţiile, experienţele şi lecţiile dobândite, împărtăşindu-le, prin BIHOREANUL, tuturor.

Acest veritabil careu de aşi, cum i-am numit, şi-a început misiunea într-o perioadă când coronavirusul încă făcea ravagii în Italia, pe atunci ţara cea mai răvăşită, cu peste 150.000 de oameni îmbolnăviţi şi aproape 20.000 de morţi, care cerea cu disperare ajutor unei Uniuni Europene împietrite la Bruxelles. O ţară devenită teren de paradă pentru propaganda lui Putin, care a trimis "omuleţi verzi" deghizaţi în medici militari, să colinde Peninsula cu camioane ce-i cărau doar pe ei, nu şi echipamente ori medicamente, pentru a arăta forţa Kremlinului.  

Misiunea medicală românească, aşa modestă cum a fost, a contribuit totuşi la recăpătarea încrederii în valorile umanitare ale Europei. Cei patru orădeni au depus mărturie că medicii şi asistentele din Lombardia, din Lecco şi Merate, i-au primit nu doar ca pe nişte confraţi, ci mai mult, ca pe nişte fraţi. "La ceremonia dinaintea plecării, l-am văzut pe medicul şef regional, dr. Mario Tavola, cu ochii în lacrimi, ţinând steagul tricolor al României. Cred că am reuşit să redăm mândria de a fi român", a spus, cu justificată mândrie, dr. Alin Suciu.

La doar câteva zile după întoarcerea în patrie, urgentistul a şi plecat într-o altă misiune, în Republica Moldova, unde oficialii - toţi din partide rusofile şi românofobe - nu au fost deloc ospitalieri cu românii de dincoace de Prut. Le-au oferit cazare într-un cămin studenţesc cu un singur WC, aşa încât ofiţerul care a condus delegaţia a trebuit să închirieze un hotel pe bani de la Guvernul României. Iar un primar socialist, care lăudase anterior un ajutor din partea Rusiei, Chinei şi Ungariei (acesta tot propagandistic, în conţinut imaginar), a vrut să le murdărească numele dându-le bani la plic.

Doctorii noştri nu au făcut politică, fac medicină, dar au făcut cinste României şi Oradiei, iar prin profesionalismul lor au demonstrat o forţă autentică, despre care vorbea tot şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea: "Aceasta este adevărata forţă a medicinei de urgenţă din România". Celor patru, ca tuturor medicilor şi asistentelor din Oradea, din rândul cărora, să nu uităm, n-a dezertat nimeni, li se cuvin felicitări şi recunoştinţă. Au vindecat nu doar trupuri, ci şi moralul unei societăţi care nu se credea aptă de fapte mari, deşi - iată! - este.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
RESPECT!!!VOI SUNTEȚI CU ADEVĂRAT EROI,PENTRU ROMÂNIA, PENTRU NOI TOȚI ȘI ÎN OCHII TUTUROR!!!!!
Chiar dacă unii oficiali , sau uneori chiar statul uita in a va arata recunostinta din diferite motive nu fiți supărați voi toți cei din linia intai, pentru că in ochii noștrii ai cetățenilor voi sunteți cu adevărat eroi nu doar acum in aceste vremuri grele, a-ți fost și veți fi mereu EROI.Dumnezeu va dat un har care nu oricine îl poate avea ,fiți mândrii de voi și de nobila voastră meserie.Luptati ,luptați in continuare și pentru noi!
Postat 04 Mai 2020, 18:24 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON