URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Mai 2014, 10:44

Doar pentru ţărani! AFB pregăteşte lansarea primei pieţe agro-alimentare fără intermediari din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Există o posibilitate ca fermierii bihoreni să îşi poată vinde fructele şi legumele mai scump, dar totuşi orădenii să le cumpere la preţuri mai mici decât în prezent? Reprezentanţii Asociaţiei Firmelor Bihorene spun că da, prin eliminarea interemediarilor!

AFB a lansat joi, la Hotel Continental, în prezenţa a peste 50 de fermieri bihoreni, proiectul "AFB Local Market", care urmăreşte eliminarea intermediarilor din lanţul de comercializare a produselor agricole, cu scopul de a proteja interesele fermierilor şi orădenilor.

"Cine stă în piaţă nu are timp să stea în seră. Ca fermier, pentru a putea produce, te loveşti de nevoia de a vinde repede. De multe ori agricultorii îşi dau produsele unor intermediari la preţuri mici, doar pentru că nu pot sta cu ele la vânzare. Aşa se ajunge în situaţia că de la fermierul care le-a cultivat până la orădeanul care le pune pe masă, preţul produselor se dublează sau chiar triplează", a sintetizat Dan Octavian, directorul general al Asociaţiei Firmelor Bihorene.

Pentru ca banii încasaţi în prezent de intermediari să se regăsească în buzunarul agricultorilor şi al orădenilor, AFB vrea să pună faţă în faţă a producătorili cu cumpărătorii.

Asociaţia va deschide în această lună în cartierul Nufărul prima piaţă orădeană fără intermediari. "Cartierul Prima numără peste o mie de apartamente construite, din care 800 vândute, aşa că găzduieşte un număr imens de potenţiali cumpărători. Vom pune la dispoziţia agricultorilor un spaţiu delimitat în incinta parcării, iar pe timpul pieţei bariera de la intrare va rămâne tot timpul ridicată", a spus Denisa Cătană, directorul de vânzări al companiei.

Piaţa va funcţiona o zi pe săptămână, în baza unui orar care va fi stabilit împreună cu fermierii. Aceştia îşi vor aduce mesele pentru vânzare, dar vor avea acces la o sursă de apă potabilă, pubelă pentru mizerii şi toaletă.

De asemenea, în baza unui protocol încheiat între fermierii locali, departamentul de Marketing şi Management al Facultăţii de Ştiinţe Economice Oradea şi asociaţia studenţească ARISE, AFB vrea să pună la punct şi alte sisteme de vânzare directă.

Potrivit înţelegerii, studenţii vor culege din pieţele şi supermarketurile orădene toate preţurile produselor, acestea fiind comunicate fermierilor în prima zi a fiecărei săptămâni, ca să poată să îşi calculeze preţurile la care îşi pot vinde marfa în condiţiile eliminării intermediarilor.

Agricultorii îşi vor mai putea da produsele în curtea întreprinderilor orădene dispuse să îşi sprijine angajaţii să cumpere produse sănătoase la preţuri mai mici în ziua de salariu sau, direct din grădină, către restaurantele şi grădiniţele orădene, în cazul în care AFB va reuşi să pună producătorii şi cumpărătorii la aceaşi masă. Şi n-ar avea de ce să nu reuşească pentru că, până la urmă, ambele părţi câştigă. Mai puţin intermediarii care stăteau până acum între ţăran şi orăşeanul care îi cumpăra produsele...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
sa aratam lui Barbutzyu : tot mai jos jos jos
in lipsa de activitati pentru firme, is bune si balzaconiile astea de tam-tam pt care patronu AdelaPlastiq va da o paine de ros, si de cate un costum ArmEani; mai trebe sa va zica si sfaturi megaloman pretzioase cum sa fie tarabele patronilor, pardon, taranilor; hai noteaza baietzas: Kebab de beius, Chifla cu banane locale din Madaras, Portocale a la str. Uzinelor, si alte asemenea produse autentice si proapspete; Sa nu uitam, freshu de cocos de sudrigiu, Bravos asociatia patronala ruralis
Postat 10 Mai 2014, 15:04 de PPDDan pietzaru
Cum il cheama dupa tata pe individ, Octavian sau Dan?
Tipul asta, cu fata de porc scrantit, vorbeste sau ranjeste? Neam de *!
Postat 10 Mai 2014, 08:42 de Love
Se deschide o mică piaţă între blocuri cu "ţăranii" crescuţi în zona Nufărulului !?!
Nişte ouă, ceva lapte covăsit, trei morcovi şi un pătrunjel !?! Toate fără intermediar, produse direct pe balconul caraghiosului de la AFB care se vrea şef de piaţă, după ce o să-l dea de-o parte Bolojan din politica pe care nu a înţeles-o nici la vârsta asta !?!
Postat 10 Mai 2014, 08:16 de Carp III
engleza asta
Ideea buna, initiativa laudabila. Dar, ma intreb si eu daca taranul de bihor stie ce e aia "proiectul "AFB Local Market", sau dl Dan avea prezentarea in power point facuta bilingv?
Postat 10 Mai 2014, 07:28 de taran
PIETE PENTRU PRECUPETE
Asa deci, daca fotoliul de director al ADP nu ti-a fost harazit, ce te-ai gandit mataluta... "La naiba imi fac piata mea.." Ehei, dar socotelile matale cam dau cu virgula... Daca producatorii nu au timp sa stea la taraba in pietele consacrate sa-si valorifice produsele , de ce ar avea mai mult timp sa vanda in piata dumitale? Sau vor face studentii voluntariat sa vanda produsele taranilor producatori? Ma rog, atata timp cat nu se vor lua masuri reale de stimulare si sustinere a producatorilor, tot felul de trepadusi cu tot felul de idei nastrusnice, sterile care au un singur deznodamant: esecul... Haide domnu' Dan cred ca intelectul dumitale cuprinzator poate nascoci ceva mai bun... sau nu?
Postat 09 Mai 2014, 22:57 de NEMESIS
fiule, esti pe calea mare si buna
tavi draga, tu care ai venit cu tam-tam impotriva alora ce isi vand marfa, `eftina si buna in sala sporturilor, Rezultat ZERO, mare consilier local, apoi te-ai luat si impotriva satanistilor, da bine la fratzii din beserica, ehei, acu vad ca incepi un nou joc de glezna si imaginatie si imgaistica cu gospodarii? Ce s-a intamplat ? nu mai cotizeaza IMM-urile ca nu faci nici tu nimic pentru ei ?! bun or fi si tzaranii, numai sa cotizeze cineva, bravo, incepi sa ma depasesti
Postat 09 Mai 2014, 14:03 de puyutz lutzifer
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON