URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 August 2020, 11:36

DNA Oradea arată cum se fură în agricultură: fermieri care cer subvenţii pentru terenuri pe care nu le au

DNA Oradea arată cum se fură în agricultură: fermieri care cer subvenţii pentru terenuri pe care nu le au foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DNA Oradea au trimis în judecată o sătmăreancă, după ce au depistat-o că a prezentat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) documente false, pentru a obţine ilegal banii din subvenţie.

Potrivit unui comunicat transmis de DNA, în perioada 2012-2013, femeia – a cărei identitate este protejată – a depus la APIA mai multe documente false (contract arendă, adeverinţe, etc) "în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafaţă, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate". În acest mod, a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 158.133 lei.

Mai mult, femeia i-a dat documente false şi fiicei ei. Fără ca aceasta să ştie că actele nu sunt reale, le-a dus la APIA şi a obţinut şi ea 20.624 lei.

Acum, sătmăreanca este trimisă în judecată, în stare de libertate, pentru infracţiunile de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (două infracţiuni), respectiv participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Satu Mare, iar Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 163.417 lei.

DNA mai precizează că în cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor terenuri ce aparţin inculpatei, dar şi asupra sumelor de bani deţinute de către inculpată în mai multe conturi şi poprirea asupra sumelor de bani cu care vor fi alimentate acestea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
E veche combinația si inca ține
Dacă nu te grăbești să depui actele pt subvenție la APIA si lasi pe ultima sută de metri , vei ramane consternat sa afli când vei dorii sa depui ca terenul tau proprietate privată e depus la Apia de altcineva. La fel am pățit și anul aceste si acum 3 ani. Marii latifundiari sau concesionari urmăresc hărțile cu terenurile pt care s a cerut sau nu subvenție si înainte cu 2 saptamani de închiderea expunerilor depun ei . Astfel banii ajung in contul lor. Cam asa se fac banii in agricultura fără să muncești o zi!
Postat 09 August 2020, 17:09 de Adrian_Preda
Vrăjeală de APIA !?!
Nu poți prezenta acte false, așa doar ... de dragul banilor veniți pe "inginerii imobiliare". Verificările APIA se fac direct în teren, pe baza documentelor prezentate și prin atestarea scriptică a conformității tehnico-administrative cu Cartea Funciară, cu actele de cumpărare a terenurilor respective și cu plata impozitelor aferente la primăria din cadrul acelui UAT, indicat și identificat ca atare. Șmecheriile se pot face doar dacă "beneficiarul" e în cârdășie cu funcționarul de la APIA care "prelucrează" dosarul de finanțare. Așa că, să ne mai lase DNA cu poveștile astea, dacă nu știe nici măcar că ... supa se mănâncă cu lingura, nu cu furculița !?!
Postat 09 August 2020, 12:31 de CrisDumi
Herald Cheresig
Bună ziua DNA, ați avut o plângere în 2017 asemănătoare pe Valea Alceu zona Toboliu /Cheresig unde firma Herald administrata de n Constantin a reușit sa se intabuleze ve Valea Alceu, vale aflata în proprietatea publica a statului roman și încasează subvenții pt culturi agricole pe un teren inventat inventar căruia i s-a modificat CF-ul transformându-l în teren agricol iar în realitate este luciu de apa de aproximativ 36.000 m2. Ma puteți contacta prin redacția Bihoreanul pt detalii. Cu stima MDM
Postat 09 August 2020, 12:07 de MDM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON