URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2023, 16:56

DNA, învinsă definitiv! Curtea de Apel Oradea menține achitarea fostului șef al CJ Bihor Alexandru Kiss și a patronului Selina, Beneamin Rus

DNA, învinsă definitiv! Curtea de Apel Oradea menține achitarea fostului șef al CJ Bihor Alexandru Kiss și a patronului Selina, Beneamin Rus foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La capătul a 9 ani de procese, Curtea de Apel Oradea a decis, joi, verdictul final în dosarul deschis de DNA Oradea împotriva fostului președinte al Consiliului Județean Bihor Alexandru Kiss, condamnat inițial, în 2018, la 8 ani de închisoare, a unui asociat al acestuia și a patronului grupului de firme Selina, Beneamin Rus, condamnat la 4 ani.

La fel cum au făcut în primăvara anului trecut colegii lor de la Tribunalul Bihor, magistrații Curții de Apel Oradea au decis achitarea inculpaților, după ce dosarul a fost golit de probe ca urmare a unor decizii ale CCR.

Șpăgi de 4 milioane euro

„În baza art. 421 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, respinge ca nefondate apelurile declarate de Direcţia Naţională Anticorupţie Serviciul Teritorial Oradea şi inculpaţii Kiss Alexandru Iosif Francisc, Rus Beneamin şi Bojtor Vilmos Laszlo, împotriva sentinţei penale nr. 52/20.04.2022 pronunţată de Tribunalul Bihor. Menține în totalitate dispozițiile sentinței apelate”, se arată, pe scurt, în minuta Curții de Apel Oradea, disponibilă pe portalul instanțelor de judecată.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, în acest proces, început în 2014, DNA Oradea l-a acuzat pe Kiss Alexandru că în perioada 2002-2008, împreună cu prietenul său Alexandru Mudura (fostul proprietar al Lotus Center, între timp decedat), a luat șpăgi de 4 milioane euro pentru mai multe contracte publice, între care repararea și deszăpezirea unor drumuri județene, realizarea haldei de deșeuri din Oradea, vânzarea terenurilor fostelor unități de grăniceri din Calea Aradului sub prețul pieței și aprovizionarea cu cărbune a CET-ului orădean.

Potrivit procurorilor, Kiss și Mudura au primit șpăgile de la Beneamin Rus, proprietarul Selina, și de la reprezentanții firmei maghiare Keviep, patronate de Miklossy Ferenc, fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie din Debrețin, și de fiul său, Miklossy Ferenc jr, prin intermediul unui amic, pe nume Bojtor Vilmos, și al unui alt om de afaceri din Oradea, Gheorghe Roatiș.

Achitare cu confiscare

În aprilie 2022, Tribunalul  Bihor pronunțase prima achitare în acest dosar, după amânări succesive timp de 4 luni. Toţi împricinaţii au fost achitaţi, dar instanţa a decis să le confiște totuși o parte din şpăgi, în cazul lui Kiss suma depăşind 1,1 milioane euro.

Concret, fostul preşedinte al CJ Bihor a fost achitat pentru acuzaţiile de spălare a banilor, patru la număr, pe considerentul că faptele nu există, dar şi pentru acuzația de abuz în serviciu contra intereselor publice, pentru care a stabilit că fapta nu este prevăzută de legea penală, în timp ce pentru trafic de influență și luare de mită s-a decis încetarea procesului penal, pe motiv de prescriere a răspunderii penale.

Pe de altă parte, Tribunalul a dispus confiscarea de la Kiss a sumei 1.144.432,63 euro, în timp ce pe Bojtor l-a obligat să plătească 903.141,66 euro, reprezentând banii obţinuţi din comiterea faptei de trafic de influenţă.

Totodată, instanța a decis recuperarea unor cheltuieli judiciare de 15.000 lei de la Kiss și de 10.000 lei de la Bojtor (10.000 lei).

„Faptele nu sunt prevăzute de legea penală”

Omul de afaceri Beneamin Rus, patronul grupului de firme Selina, acuzat de două infracţiuni de spălare a banilor, respectiv instigare la abuz în serviciu, a fost achitat anul trecut pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală.

Bojtor Vilmos Laszlo, afaceristul care a mijlocit şpăgile către Kiss şi Alexandru Mudura, decedat în timpul procesului, a fost achitat pentru acuzele de spălare a banilor, pe considerentul că fapta nu este prevăzută de legea penală, iar pentru complicitate la luare de mită s-a decis că fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. Pentru acuzaţia de trafic de influenţă, instanţa a decis încetarea procesului penal, stabilind că răspunderea penală este prescrisă.

Tot achitaţi au fost şi oamenii de afaceri Miklossy Ferenc senior şi junior (primul proprietar al firmei Keviep, care a construit groapa de deşeuri ecologică a Oradiei, al doilea director la subsidiara din România a acesteia), precum şi Gheorghe Ioan Roatiş, patronul firmei Martex Trans din Oradea, care a mijlocit remiterea către tandemul Kiss-Mudura a comisioanelor pentru aprovizionarea cu cărbune importat din Ungaria pentru CET-ul din Oradea.

Afacerile lui Elnök úr

Aşa cum BIHOREANUL a scris de-a lungul timpului, DNA a deschis procesul arătând că în perioada 2002 - 2003 Alexandru Kiss (fost președinte al CJ Bihor și al UDMR Bihor) şi amicul său Alexandru Mudura (fostul patron al Lotus Center, decedat în 2014) ar fi primit 300.000 euro de la Miklossy Ferenc (patronul firmei ungare Keviep) pentru a aranja ca Primăria Oradea să-i atribuie contractul de construire a haldei ecologice a oraşului.

Kiss și Mudura s-ar fi ales şi cu 100.000 euro de la omul de afaceri Beneamin Rus în schimbul unor contracte pentru lucrări de apă-canalizare în 9 comune, pentru deszăpeziri şi modernizarea DJ 709A Pocola-Şoimi, iar în 2005-2006 patronul grupului Selina le-a dat alţi 700.000 euro pentru a cumpăra sub preţ terenurile fostelor unităţi militare din Calea Aradului şi din strada Universităţii, pe care ulterior a construit cartierul Luceafărul.

De asemenea, Mudura şi Kiss ar fi primit 3,21 milioane euro între anii 2002-2008 fiindcă ar fi impus directorului CET, Dragoş Gligor, aprovizionarea cu cărbune din Ungaria prin firmele lui Gheorghe Roatiş (patronul firmei Martex din Oradea) şi Bojtor Vilmos (cetățean ungar care controla mai multe firme offshore).

Concret, Keviep şi Selina negociau achiziţii de utilaje la un anumit preţ, dar le "plimbau" prin firmele offshore pentru ca în final să intre în posesia lor la preţuri umflate artificial. Bojtor retrăgea din conturi diferenţele rezultate şi, după ce îşi reţinea propriile comisioane (3-4%), le remitea lui Mudura şi lui Kiss, în Oradea şi în Budapesta, fapt pe care, de altfel, acesta avea să-l recunoască în faţa judecătorului.

Cei doi ar fi primit astfel peste 4,3 milioane euro, păgubind serios bugetele publice, numai în afacerea Luceafărul CJ Bihor pierzând 6,12 milioane euro fiindcă a vândut Selinei - cu caiete de sarcini la a căror redactare ar fi contribuit însuşi patronul Rus - doar amprentele de sub viitoarele blocuri pe care firma urma să le construiască, nu şi restul parcelelor, rămase fără valoare şi folosite doar pentru alei şi parcări.

Condamnați, dar salvați de CCR 

Procesul a început la Tribunalul Bihor, unde după patru ani, în 2018, Kiss a fost condamnat la 8 ani de detenţie, Bojtor a încasat 6 ani de închisoare, iar Beneamin Rus a primit o pedeapsă de 4 ani de detenţie.

Pentru fostul proprietar al Lotus Center, Alexander Mudura, instanţa a decis atunci încetarea procesului, pe motiv de deces, în timp ce Miklossy Ferenc senior şi junior şi Gheorghe Roatiş au scăpat pe motive de prescriere. 

Pe lângă pedepse, instanța a stabilit atunci şi confiscarea de la toți inculpații a şpăgilor plătite şi primite, în sumă de 10,5 milioane euro, banii constituind obiect al infracțiunilor de spălare de bani, abuz în serviciu, respectiv luare de mită.

La finalul aceluiași an 2018, Curtea de Apel Oradea a casat însă sentința Tribunalului, invocând nerespectarea dreptului la apărare a doi dintre inculpați, Rus și Bojtor, şi a dispus rejudecarea cauzei la Tribunalul Bihor, unde dosarul a ajuns la judecătoarea Veronica Ioniță, care a anulat toate interceptările convorbirilor telefonice compromițătoare pentru inculpați, aplicând decizii ale CCR favorabile acestora. De asemenea, ea a dat curs tuturor cererilor de amânare formulate de apărători, tergiversând cauza vreme de încă 3 ani iar pronunţarea sentinţei pe o perioadă de 4 luni, din pe 22 decembrie 2021 şi până pe 20 aprilie, în acest an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Balanta inclinata
Pai la oradea s.a gasit in anul 2015 13.000.000 de euro falsi la groapa de gunoi..mihaila ioan romeo a fost capul tipografiei,cel arestat in italia care a avut asupra lui euro falsi in romania nu l a intrebat nimenea de sanatate...trage greu balanta justitiei..trebuie facut unghiul de fuga.
Postat 24 Martie 2023, 15:34 de Xr2pii
@morometul
Absolut corect,presa este cumpărată în marea ei majoritate cu munți de bani ,astfel că și-a pierdut rolul de câine de paza , opoziția este practic inexistentă cu mici excepții ,iar oameni sunt complet amorfi fara absolut nici o reacție,ne îndreptăm cu viteza maximă spre prăpastie și nu știu cum,când și cine ne mai poate salva !!!!
Postat 24 Martie 2023, 08:30 de sss
Traiasca coruptia
Zeita coruptiei, justitia, a lovit definitiv. Asta trebuia sa fie titlul.Nu DNA a fost invins. Noi toti am fost invinsi, chiar si cei doi protagonisti plus judecatorul cauzei. Ne adancim in coruptie si mizerie. Ce lasam copiilor nostrii? Ce lasa Selina copiilor lor? Un imperiu cladit pe coruptie. Ce o sa faca cu el? Despre Kiss ce sa mai vorbim. Nu avem asteptari de la infractori dar de la justitie avem asteptari. Cum merge acasa un judecator corupt? (unii ar zice, cu mercedesul) Ce lasa un om corupt in urma lui? Cum se simt copiilor cand vad realitatea din casa lor? Cum isi educa acestia copii? Copii lor sunt viitorii corupti oare? Pana cand? Saraca tara bogata.
Postat 24 Martie 2023, 08:26 de scarbit
Oradea sau mai bine spus România, a ajuns în metastază datorită marii corupţii din JUSTIŢIE!
Un stat lipsit de justiţie nu este un stat de drept ci unul anarhic. Anarhia generează disoluţie instituţională şi sărăcie cruntă. Economia subterană, nesupusă impozitării şi nerespectând regulile jocului instituite prin legi, a pus în pericol afacerile legitime, creând uriaşe dezavantaje actorilor corecţi din piaţă. Corupţia severă s-a infiltrat în absolut toate instituţiile statului. Ne izbim de ea zilnic, o simţim pe pielea noastră oriunde şi în orice mod. A devenit pandemică, omnipotentă, ubicuă, obstrucţionează dezvoltarea şi deviază complet resursele (naturale, economice, financiare şi umane). Sărăcia, ca efect al corupţiei, a devenit profundă şi omniprezentă. Între corupţie şi sărăcie există un raport direct de proporţionalitate: cu cât corupţia este mai mare, cu atât sărăcia este mai mare.
Postat 24 Martie 2023, 02:00 de Morometul
Cine spune că la cârma țării nu e posibil un cizmar ori un profesor...
Iar la cârma unui județ un electronist, reparator de TELEVIZOARE la TELEPRECIZIA, printre aceștia se mai numără un sudor acum tot în funcții de stat, dar și fiul acestuia a fost băgat pe filieră. Furtul din banii publici nu o fac doar cei cu studii superioare o fac și depanatorii, strungarii, stivuitoriștii, sudorii șamd., mai ales când frâiele unui stat sau județ, oraș, comună sunt date pe mținile lor.
Postat 23 Martie 2023, 19:37 de Morometul
Magistrații de la CAO, la fel ca cei de la DNA de altfel, sunt beneficiari de pensii nesimțite, 20% pe contributivitate și 80% pentru ce grea e viața lor.
Justiția divină în cazul lui Kiss a făcut mai mult decât toți magistrații din Bihor la un loc. Ar merita ca Bihoreanul să-l pozeze acum, de la poarta moșiei ... că se poate. Penalul ăsta parcă-i scos dintr-o pubelă expirată când iese din bârlog.
Postat 23 Martie 2023, 18:10 de KP
Kiss asta
A fost la CJ, nu a făcut nimicpt cetățeni. Fara discriminare și rasism a furat si de la statul Român si de la statul Maghiar.
Postat 23 Martie 2023, 17:42 de Sandu2100
Terminati cu dezinformarile!
Nu dna a fost invins, a fost invinsa marea majoritate a romanilor cinstiti! Justitia in mod sigur a fost infranta si batjocorita. Vinovati suntem toti ca nu-i dam jos. Din streang!
Postat 23 Martie 2023, 17:15 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON