URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Distracţie pe două roţi (FOTO)

Distracţie pe două roţi (FOTO) SPORT PE BIŢĂ. Mulţi tineri pasionaţi îşi testează abilităţile şi echilibrul în sporturi alternative, precum "trial", în care bicicliştii trebuie să parcurgă un traseu cu obstacole făcute din rampe, bârne, paleţi, fără a pune piciorul jos. Un concurs naţional de trial a organizat Asociaţia ProBikers la începutul lunii aprilie într-un vechi depozit de pe Calea Clujului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un şir lung de 500 de biciclete a traversat oraşul de Ziua Pământului, promovând mişcarea. Faptul că marşul "Critical Mass" a avut participanţi mai numeroşi decât oriunde în ţară dovedeşte că în Oradea există mulţi iubitori de mişcare pe două roţi.

O veste bună pentru ei este amenajarea, pe bani europeni, a unei piste care, pornind de la Berettyoujfalu, va traversa oraşul, pe malul Crişului, din Rogerius şi până în centru.

Orădeni la pedale

În loc să piardă vremea în faţa calculatoarelor sau prin baruri, mulţi tineri orădeni aleg să urce pe biciclete. Şi nu numai în timpul liber, ci şi atunci când merg la şcoală sau la locurile de muncă. Comunitatea bicicliştilor este în vizibilă creştere, chiar dacă în Oradea aproape că nu există piste amenajate special pentru ei. "Sunt doar câteva încercări. Pe malul drept al Crişului Repede, în zona centrală şi de la Cantemir înspre Nufărul, dar acolo parchează maşini", enumeră Mircea Crăciun, vicepreşedintele ProBikers, o asociaţie implicată în multe evenimente pentru ciclişti din Oradea.

13 biciclisti_1.jpgUna dintre activităţile care i-a scos din casă pe fanii ciclismului a fost marşul Critical Mass, din 22 aprilie, de Ziua Pământului. Atunci, 500 de biciclişti (foto) au străbătut oraşul "la pedală".

"Din 2006, organizăm acest marş pentru a ne face simţită prezenţa în trafic, dar şi ca să promovăm mişcarea. În plus, oraşul ar fi mai puţin poluat dacă mai mulţi ar alege bicicleta", susţine Mircea. El spune că numărul celor care s-au alăturat marşului, printre care şi Adrian Bucur, şeful Poliţiei bihorene, a crescut de la an la an. În 2011, Oradea a depăşit toate celelalte oraşe, inclusiv Capitala.

Acrobaţii pe două roţi

Şi sporturile alternative pe bicicletă, care au cucerit tineri din întreaga lume, capătă avânt în Oradea. La începutul lunii, Asociaţia ProBikers a organizat un concurs de trial într-o fostă hală industrială închiriată pe Calea Clujului, unde s-au adunat zeci de amatori dar şi profesionişti din toată ţara.

"Trial e un sport alternativ, în care concurenţii trebuie să parcurgă un traseu cu obstacole, din cauciucuri, bobine, rampe, bârne, paleţi, fără să pună piciorul jos de pe bicicletă. Secretul stă în echilibru", povesteşte orădeanul Kiss Rolland, un tânăr de 19 ani, campion naţional de juniori la acest sport. Rolland povesteşte că a început să facă "scheme" pe bicicletă în curtea fostului Muzeu al Ţării Crişurilor. "De mic am fost tot pe bicicletă. Acum, de multe ori, mă duc şi la lucru cu ea. Pentru concursuri însă folosesc o bicicletă specială, fără şa şi foarte uşoară", explică el.

13 Sergiu Fotache.jpgBMX (Bicycle Moto X) este un alt sport pe două roţi cu mulţi fani în Oradea. Tinerii care se avântă în practicarea lui execută sărituri cu acrobaţii în aer pe o rampă. "Mai mulţi băieţi am strâns bani şi am amenajat în hala închiriată de ProBikers un spaţiu de antrenament", spune Sergiu Fotache (foto), şi el vicepreşedinte al asociaţiei. Sergiu plănuieşte să organizeze în oraş un concurs oficial de BMX, însă nu ştie dacă va putea să adune banii necesari...

Pistă europeană

13 Mircea Craciun.jpgPentru mulţi, bicicleta este o simplă formă de relaxare, iar ProBikers organizează des plimbări cu mountain bike-urile pe dealurile din jurul oraşului. "Mergem în grupuri, chiar şi familii şi copii, în Băile Felix sau la Paleu. Organizăm şi concursuri de orientare, în care concurenţii primesc o hartă şi trebuie să treacă prin toate punctele de control", spune Mircea Crăicun (foto), precizând că aceia care vor să se implice în activităţile asociaţiei îi pot contacta prin site-ul www.probikers.ro.

Cea mai mare problemă a bicicliştilor, se ştie, este lipsa pistelor în oraş. Un prim pas în atenuarea ei a fost, însă, făcut. Municipalitatea a câştigat un proiect transfrontalier care urmăreşte amenajarea unei piste de biciclete ce va lega oraşul maghiar Berettyoujfalu de centrul Oradiei. "Proiectul a fost aprobat, urmând a fi semnat contractul de finanţare. 13,8 din cei 35 de kilometri ai pistei sunt în România. Ea va veni pe la Vama Artand, pe E60 şi va ajunge pe malul drept al Crişului Repede la Podul Densuşianu, subtraversând apoi podul Sovata, până în centru", spune consilierul local UDMR Iulius Delorean.

Lucrările ar putea începe în octombrie, pentru ca în vara lui 2012 bicicliştii orădeni să aibă, în sfârşit, un loc unde să pedaleze în voie. Fără să fie claxonaţi de şoferi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON