URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Februarie 2021, 17:39

Disponibilizări în Bihor: Patru firme anunță concedierea a 900 de angajați

Disponibilizări în Bihor: Patru firme anunță concedierea a 900 de angajați foto generic, sursa www.cronicadebraila.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor a anunțat că patru firme din județ au notificat intenția de a face în acest an concedieri colective ce vizează desființarea a 900 de locuri de muncă din sectorul bancar, al producției de mobilier și de încălțăminte. Identitatea acestora, potrivit reprezentanților instituției, nu poate fi făcută publică în acest moment, întrucât este vorba doar despre notificarea unor intenții, nu despre decizii deja adoptate.

Pe de altă parte, conform evidențelor ITM, în Bihor sunt suspendate în prezent peste 7.000 de contracte de muncă din cauza dificultăților cauzate de criza sanitară și economică.

Potrivit unui comunicat dat publicității joi cu privire la activitatea instituției, în cursul lunii trecut, la data de 31 ianuarie 2021 în județul Bihor erau suspendate 7.609 contracte individuale de muncă, iar numărul celor active era de 190.986, în județ fiind înregistrați 165.902 salariați activi și 23.162 angajatori activi. Acești indicatori sunt aproximativ similari celor de anul trecut, cu excepția contractelor de muncă suspendate.

Pe de altă parte, raportul ITM Bihor pe luna trecută arată că inspectorii de muncă au controlat 291 de angajatori, aplicând în total 382 sancțiuni corecționale, dintre care 340 au fost avertismente și doar 42 amenzi în cuantum de 471.000 lei. Pe lângă sancțiunile contravenționale, inspectorii ITM au dispus angajatorilor și măsuri pentru intrarea în legalitate.

Din totalul celor 382 sancţiuni aplicate, 62% (adică 238) au fost stabilite pentru abateri în domeniul relaţiilor de muncă și 38% (144 sancţiuni) în domeniul sănătate şi securitate în muncă.

Pentru așa-numitele „neconformități altele decât munca fără forme legale”, cum ar fi respectarea drepturilor salariaților la timpul de odihnă ori la corecta salarizare potrivit contractelor de muncă, au fost aplicate 203 avertismente (adică 85% din totalul sancțiunilor) și 26 de amenzi (mai mult de jumătate din cele emise).

În ce privește munca la negru, ITM Bihor a depistat 13 unități cu 22 persoane care munceau fără forme legale de angajare, inspectorii aplicând 9 amenzi în cuantum de 360.000 lei.

De asemenea, în luna ianuarie ITM a desfășurat împreună cu alte instituții - precum Poliția, Protecția Consumatorului, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – și 78 controale pentru verificarea conformării angajatorilor la prevederile Legii 55/2020 privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei, fiind aplicate 57 sancțiuni contravenționale, din care 53 avertismente și 4 amenzi în cuantum de 4.000 lei.

Principalele abateri constatate de inspectorii ITM Bihor din acest punct de vedere au fost neefectuarea triajului epidemiologic al angajaților și vizitatorilor, nerevizuirea și nerespectarea planului de prevenire și protecție împotriva contaminării cu Covid, precum și neasigurarea distanței de minimum 2 metri între mese, în cazul localurilor de alimentație publică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Se îngroașă numărul șomerilor care își vor căuta locuri de muncă prin lumea largă ...
... doar primarul Birta susține că Oradea e atât de atractivă încât peste 25.000 de "vinituri", aduse de mirajul Pieței Unirii, și-au găsit de lucru în oraș, mărind populația orașului cu 13% ... în 2020 !?!
Postat 12 Februarie 2021, 09:53 de CrisDumi
cu ce ne laudam pe centru? ce masuri iau alesii pentru a proteja meseriile traditionale locale?
cu somerii din industria mobilierului si incaltamintei este o ocazie foarte buna de crestere a produselor traditionale locale, cu expozitie directa in magazinele din centrul orasului! ei ar trebui sprijiniti, dle primar, sa fie vizibili in acest mega oras european, al carui centru este scaldat de baruri, cafenele, banci, farmacii si jocuri de noroc. daca in urma cu 70 de ani era o mandrie sa intri in oricare din atelierele/magazinele din centru unde isi expuneau marfa comerciantii si producatorii locali, acum cu ce ne laudam? ****** teoretic turistii vin si isi fac poze cu cladirile renovate, dar practic nu investesc nimic in industria locala. poate doar in lotus si nymphea... **** probabil fabrica din Beius a porcosagului de catarama isi inchide portile, e de mult pe butuci! **** am o vaga impresie ca muncitorii care au lucrat in hale vor fi noii angajati pe Borsului, la celestica si plexus, pentru 1800 lei net/luna. halal industrializare si europenism in Oradea!
Postat 11 Februarie 2021, 18:11 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON