Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor a anunțat că patru firme din județ au notificat intenția de a face în acest an concedieri colective ce vizează desființarea a 900 de locuri de muncă din sectorul bancar, al producției de mobilier și de încălțăminte. Identitatea acestora, potrivit reprezentanților instituției, nu poate fi făcută publică în acest moment, întrucât este vorba doar despre notificarea unor intenții, nu despre decizii deja adoptate.
Pe de altă parte, conform evidențelor ITM, în Bihor sunt suspendate în prezent peste 7.000 de contracte de muncă din cauza dificultăților cauzate de criza sanitară și economică.
Potrivit unui comunicat dat publicității joi cu privire la activitatea instituției, în cursul lunii trecut, la data de 31 ianuarie 2021 în județul Bihor erau suspendate 7.609 contracte individuale de muncă, iar numărul celor active era de 190.986, în județ fiind înregistrați 165.902 salariați activi și 23.162 angajatori activi. Acești indicatori sunt aproximativ similari celor de anul trecut, cu excepția contractelor de muncă suspendate.
Pe de altă parte, raportul ITM Bihor pe luna trecută arată că inspectorii de muncă au controlat 291 de angajatori, aplicând în total 382 sancțiuni corecționale, dintre care 340 au fost avertismente și doar 42 amenzi în cuantum de 471.000 lei. Pe lângă sancțiunile contravenționale, inspectorii ITM au dispus angajatorilor și măsuri pentru intrarea în legalitate.
Din totalul celor 382 sancţiuni aplicate, 62% (adică 238) au fost stabilite pentru abateri în domeniul relaţiilor de muncă și 38% (144 sancţiuni) în domeniul sănătate şi securitate în muncă.
Pentru așa-numitele „neconformități altele decât munca fără forme legale”, cum ar fi respectarea drepturilor salariaților la timpul de odihnă ori la corecta salarizare potrivit contractelor de muncă, au fost aplicate 203 avertismente (adică 85% din totalul sancțiunilor) și 26 de amenzi (mai mult de jumătate din cele emise).
În ce privește munca la negru, ITM Bihor a depistat 13 unități cu 22 persoane care munceau fără forme legale de angajare, inspectorii aplicând 9 amenzi în cuantum de 360.000 lei.
De asemenea, în luna ianuarie ITM a desfășurat împreună cu alte instituții - precum Poliția, Protecția Consumatorului, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – și 78 controale pentru verificarea conformării angajatorilor la prevederile Legii 55/2020 privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei, fiind aplicate 57 sancțiuni contravenționale, din care 53 avertismente și 4 amenzi în cuantum de 4.000 lei.
Principalele abateri constatate de inspectorii ITM Bihor din acest punct de vedere au fost neefectuarea triajului epidemiologic al angajaților și vizitatorilor, nerevizuirea și nerespectarea planului de prevenire și protecție împotriva contaminării cu Covid, precum și neasigurarea distanței de minimum 2 metri între mese, în cazul localurilor de alimentație publică.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.