URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 August 2018, 21:28

Directorul Electrica Oradea: Incendiul de la Palatul Episcopiei Greco-Catolice "nu avea cum să pornească de la flama corpului de iluminat"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul Sucursalei de distribuţie a energiei electrice Oradea, Ionel Boja, confirmă că echipajul Electrica sesizat de ISU Crişana a ajuns cu întârziere în Piaţa Unirii, dar spune că nu există nicio legătură directă între flamele observate la un corp de iluminat şi incendiul în care sâmbătă seară a ars o mare parte a Palatului Episcopiei Greco-Catolice.

Verificare cu întârziere

Sâmbătă seară, în jurul orei 20.53, un turist clujean a postat pe Facebook un filmuleţ în care se vedea un "joc de lumini" lângă lămpile pentru iluminatul arhitectural al Palatului, iar un cetăţean din Oradea, Csaki Istvan, a declarat că, aflându-se în Piaţa Unirii, a sunat la 112 pentru a raporta - la ora 20.46 - flăcări la cablajul de lângă o lampă de iluminat de pe strada Mihai Pavel, dar că timp de 20-30 minute pompierii nu au venit în zonă, flamele stingându-se ulterior datorită ploii. "Pompierii nu au venit, deşi am anunţat şi eu, şi Poliţia Locală", a spus Csaki.

Duminică după-amiază, prim-adjunctul şefului ISU Crişana, maiorul Csilik Alexandru, şi prefectul Ioan Mihaiu, au confirmat apelul la 112 înregistrat la ora 20.46, însă au afirmat că în asemenea situaţii pompierii nu fac altceva, potrivit procedurilor, decât să anunţe Electrica pentru a verifica situaţia în teren.

"La ora 20.46 am fost sesizaţi despre o flamă care a apărut la un corp de iluminat, al doilea, pe strada Mihai Pavel. În astfel de situaţii, noi solicităm intervenţia Electrica, ceea ce am făcut. Echipajul Electrica, când a ajuns, lampa funcţiona şi nu existau semne vizibile de flăcări", a spus maiorul Csilik, în timp ce prefectul Mihaiu a afirmat că echipajul Electrica a acţionat cu o întârziere de "30-40 minute, pentru că erau la o altă intervenţie, pe Borş". 

"Echipa era Borşului"

Într-o declaraţie pentru BIHOREANUL, directorul Sucursalei Electrica Oradea, Ionel Boja, a recunoscut că echipajul de intervenţie nu a ajuns cu promptitudine în Piaţa Unirii, imediat după sesizarea primită de la ISU Crişana.

"Echipa noastră era pe Calea Borşului. La un moment dat a primit o sesizare că lângă un corp de iluminat pe strada Episcop Mihai Pavel e ceva care arde. S-au rezolvat problemele de acolo de pe Calea Borşului şi apoi s-au dus la locul faptei. Nu au constatat nimic, practic ce s-a văzut se stinsese, iluminatul stradal funcţiona normal şi practic aşa a rămas, nu aveau ce să facă", a declarat acesta.

Problema n-a fost corpul de iluminat

Pe de altă parte, directorul Electrica Oradea a opinat că nu flamele filmate de turistul clujean şi cele raportate la ISU de orădeanul Csaki Istvan ar fi declanşat incendiul care a cuprins Palatul Episcopiei, deoarece corpurile de iluminat din strada Mihai Pavel sunt la circa 5-5 metri depărtare de clădire.

"Incendiul nu avea cum să pornească de acolo, pentru că acele corpuri de iluminat sunt pe mijlocul străzii Episcop Mihai Pavel, care cu trotuare cu tot are cel puţin 10 metri lăţime, deci cam la cel puţin 4-5 metri de clădire. Lângă acel corp era o clemă din care se alimenta cablul care merge pe ancora din oţel, coboară pe peretele clădirii şi intră în pământ. Punctul acela luminos (foto) care s-a văzut era în mijlocul străzii, în aer cum ar veni, nu era pe zidul clădirii", a spus Ionel Boja.

El a mai precizat că lămpile pentru iluminatul arhitectural sunt la cel puţin 4 metri înălţime faţă de nivelul solului, iar incendiul ar fi pornit de mai sus, din podul clădirii.

"O manifestare exterioară"

În schimb, Boja nu exclude ca problema care putea genera incendiul să fi fost un scurt-circuit al instalaţiei ce alimentează corpurile de iluminat, instalaţie aparţinând Episcopiei şi aflată pe proprietatea acesteia.

"Problema care trebuie văzută (n.r. - verificată) este dacă se lucra acolo în pod, dacă nu se lucra, dacă instalaţia (n.r. – electrică) interioară era făcută pentru iluminat, dacă era făcută aiurea - când era făcută prin pod, când era făcută pe-afară, în exterior, pe ziduri... Probabil că au făcut faţada şi apoi nu au mai putut sparge faţada, că de regulă instalaţiile astea de iluminat arhitectural se fac pe exterior, se sapă în ziduri, se întubează şi nu se mai bagă prin pod. Eu nu ştiu când a fost făcută instalaţia aia, cum a fost făcută, cine-a făcut-o, dacă au respectat regulile...", a spus directorul Electrica, care respinge ideea unei culpe a angajaţilor săi.

"Nu corpul de iluminat era problema. El a fost doar o manifestare exterioară a unei probleme interioare. Este posibil să fi apărut un scurt-circuit în interior - e foarte greu să se afle cauza, putea fi şi un animal, un şobolan care să fi ros un cablu şi să se facă scurt, pentru că se mai întâmplă, sau o fi fost cineva care a tăiat din greşeală un cablu şi l-o fi înnădit, sau cine ştie… Eu nu vreau să fac supoziţii, nu vreau să mă hazardez, pentru că sunt alţii care vor stabili cauza, dar în opinia mea, vă spun, de la acel incident raportat în jurul orei 20.40 nu putea porni incendiul", a mai spus Ionel Boja.

Nicio ipoteză nu e exclusă

La conferinţa de presă în care au explicat desfăşurarea evenimentelor, reprezentanţii ISU, Poliţiei şi Prefecturii nu au putut estima când vor fi finalizate cercetările pentru stabilirea cauzelor incendiului, însă au asigurat că specialiştii Poliţiei şi ai pompierilor nu exclud nicio variantă posibilă, inclusiv aceea ca incendiul să se fi produs ca efect al avariei din iluminatul public.

"Toate ipotezele rămân în picioare", a spus comisarul şef Alin Haniş, şeful Poliţiei Bihor, care a precizat că s-a deschis un dosare penal pentru distrugere, iar cercetările sunt derulate sub supravegherea procurorilor de la Parchetul Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Crisdili
Esti complet idiot..alta explicatie.."inteligenta"..maine o sa spui ca s-a jucat bolo cu chibriturile pe acolo...ai capul mic da creierul sta lejer..
Postat 31 August 2018, 21:15 de zorro
Crisdumi
Ca de obicei, le stii pe toate.... stii cum e cu idiotul, el se crede destept, desteptul in schimb stie ca nu stie nimic....
Postat 27 August 2018, 16:31 de cetateanbihorean
vina
Cea mai mare vină o are Inspectoratul de Stat în Construcții!!! Instituție la care pentru orice autorizație de construcție eliberată de Primărie trebuie să plătești o taxă de 1% din valoarea lucrărilor! Din păcate am ajuns și eu pe acolo. Prea mult lux în acea instituție care trăiește din taxele noastre și NU FAC NIMIC din banii încasați! Lux și opulență la fel că la ABA Crișuri.
Postat 27 August 2018, 07:57 de sofer-or
Cred că devin fan al omului ăsta!
Recunoaște că nu au echipaje să facă față infrastructurii de * ce există modernizată în 2-3 locuri pe ici colo. În rest iau loc transformatoare... Dar nuuu, la ei în firma nu exista problema. Exista o investigație asupra incendiului dar el a doua zi îi mai deștept decât procurorii și zice că ei nu au nici o vină. A trecut muma lui Ștefan cel Mare pe acolo înainte de incendiu și probabil ea poate să ai vreo vină.
Postat 27 August 2018, 07:12 de sofer-or
Bine că sa întâmplat
Sa vedem daca învățăm ceva. După colectiv nu am învățat NIMIC, oare învățăm de aici. Londra, Grenfell Tower au murit 89 de persoane și s-au schimbat legile ( și înainte legile erau severe , acu e și mai )
Postat 27 August 2018, 00:49 de Sandu1206
Nu știu ce să zic
Dar poate Bolojan a legat firele clandestin.
Postat 27 August 2018, 00:33 de Sandu1206
Boja se scuză, acuzându-se.
Incendiul a pornit de la cablajul instalației pentru iluminat fațada palatului, care pornea de la stâlpul din stradă, prin curtea interioară și prins provizoriu pe grinzile de susținere ale acoperișului. Electrica SA nu avea voie să branșeze această instalație improvizată la partea de alimentare, chiar dacă acel cablaj era pe proprietatea Episcopiei. Lucrarea s-a făcut la presiunea exercitată de Bolojan, ca să fie ... "frumos în piață când turistul trece pe acolo" !?!
Postat 26 August 2018, 21:47 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON