URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iunie 2020, 13:00

Directorul Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra, acuzat de incompatibilitate de către ANI

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul general al Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra, este acuzat de Agenția Națională de Integritate ca fiind în incompatibilitate.

Contract cu Primăria

ANI îi impută managerului un contract de vânzări încheiat în 2017 de firma fiului său cu Primăria Oradea.

„În perioada deținerii funcției de director la SC Compania de Apă S.A., încadrat cu contract individual de muncă, o societate - în cadrul căreia fiul persoanei evaluate a deținut calitatea de asociat și funcția de administrator - a încheiat cu Primăria Municipiului Oradea un contract de furnizare, în data de 20 aprilie 2017, în valoare de 257.897,1 lei, fără TVA”, a anunțat marți ANI.

Potrivit inspectorilor de integritate, prin acest fapt Gavra ar intra sub incidența articolelor 90 și 93 din Legea nr. 161/2003.

Ani de corespondențe

Contactat de BIHOREANUL, directorul CAO, Ovidiu Gavra, spune că se știa cercetat de ANI, dar nu a fost informat că ar fi declarat incompatibil. „Nu știam de decizie. Povestea asta a început în 2012 - 2013, în urma unor reclamații repetate. Tot la doi ani, ANI îmi trimitea adrese la care răspundeam, îmi transmitea că vor închide cercetările și se vede cum le-au închis...”, a spus Gavra.

Directorul susține că nu are nimic în comun cu firma fiului său. „Fiul meu are 35 de ani, este pe propriile picioare și conduce o firmă de papetărie. CAO nu a cumpărat niciodată produse de la el, dar nici nu pot să îi interzic să vândă marfă Primăriei Oradea. Asta ar însemna să nu poată vinde nicăieri pe aria de operare a CAO, care se întinde până în Beiuș și în Tinca”, a declarat acesta.

„O să ne judecăm...”

În plus, pentru că articolele invocate de ANI fac referire la persoanele încadrate cu contracte individuale de muncă, Gavra susține că el nu ar cădea sub incidența legii.

„Legea spune că dacă ai contract individual de muncă într-o societate subordonată consiliului local n-ai avea voie să închei contracte cu acesta, tu sau rudele de gradul unu. Am răspuns deja ANI că eu nu am contract individual de muncă, ci contract de mandat începând din 2009, apoi altul din 2013 și altul din 2017, ceea ce este cu totul altceva, dar nu au ținut cont de asta”, a declarat Gavra.

Managerul CAO spune că va contesta decizia ANI în instanță. „O să ne judecăm...”, a spus Gavra.

„Cu contract individual...”

Inspectorii de integritate au considerat că directorul Ovidiu Gavra este în incompatibilitate în baza articolului 90 din Legea 161 din 2003, care face referire la consilierii locali și cei județeni cu funcții de conducere în diferite societăți cu capital privat, de stat ori a autorităților locale.

Aceștia au interdicția de a încheia „contracte comerciale de prestări servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respectiv ori cu societățile comerciale înființate de consiliile locale sau județene respective”.

Potrivit legii, prevederile se aplică inclusiv dacă funcțiile sau calitățile respective sunt deținute de soțul sau rudele de gradul I ale alesului local.

Articolul 93 din lege extinde aceste restricții și la „persoanele încadrate cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local sau al consiliului județean ori la regiile autonome aflate sub autoritatea consiliilor respective sau la societățile înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON