URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Octombrie 2015, 12:02

Directori la raport: şefii ITM şi Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură au "ieşit la tablă" la Colegiul Prefectural

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Risc pentru crescătorii de animale

Şeful Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Bihor, Florian Pavel, a informat miercuri Colegiul Prefectural cu privire la situaţia recepţionării şi analizării cererilor depuse în cadrul aşa numitelor scheme de plăţi unice pe suprafaţă, de către fermierii bihoreni, în perioada octombrie 2014 – octombrie 2015.

Potrivit prezentării, 39.415 fermieri bihoreni au depus în acest interval de timp cereri de plăţi pentru o suprafaţă totală de 319.194 hectare, rezultatul fiind că angajaţii APIA au avut de procesat, fiecare, câte 597 solicitări (faţă de 250 cereri cât este media în celelalte ţări ale UE). Ca urmare a aprobării dosarelor, în Bihor au fost acordate aşa numitele ajutoare pe suprafaţă în valoare totală de 195,361 milioane lei (139,38 euro pe hectar), precum şi aşa numite ajutoare naţionale tranzitorii în cuantum de 25,376 milioane lei (19,81 euro pe hectar).

De asemenea, Florian Pavel (foto) a atras atenţia că, pentru a putea beneficia de ajutoare şi de anul viitor, proprietarii de păşuni sunt obligaţi, începând cu 1 ianuarie 2016, să aibă aşa numite amenajamente pastorale. Până în prezent, însă, în tot judeţul Bihor, doar doi proprietari de păşuni au făcut aceste amenajamente, în curs de avizare fiind alte 20, potrivit şefului Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan, iar asta în condiţiile în care în Bihor sunt 101 unităţi administrativ-teritoriale şi peste 400 de composesorate şi asociaţii de păşunat care deţin pajişti. Concluzia este, implicit, că proprietarii de păşuni, dar şi crescătorii de animale, sunt în pericol ca peste trei luni să nu mai beneficieze de ajutoare din cauza lipsei acestor amenajamente.

Munca la negru, în colimatorul ITM

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, Marius Rotar, a prezentat, la rându-i, bilanţul acţiunilor de control întreprinse în primele nouă luni ale acestui an în special în ce priveşte identificarea şi sancţionarea muncii la negru, dar şi a nerespectării drepturilor salariale şi de repaos ale angajaţilor.

Conform spuselor lui Marius Rotar (foto), în primele trei trimestre ale anului au fost făcute peste 4.000 de controale, concluzia fiind că 11,87% din cei 19.555 angajatori din Bihor au folosit muncă la negru, fiind găsiţi la lucru 672 angajaţi fără forme legale sau ale căror drepturi salariale au fost încălcate de angajatori. Inspectorii ITM au emis unui total de 272 firme aflate în această situaţie 573 amenzi în cuantum de 4,272 milioane lei, amenda minimă fiind de 10.000 lei, fără posibilitatea "blândă" a avertismentului, pentru fiecare persoană angajată la negru.

De-a lungul primelor nouă luni ale anului, ITM a controlat angajatorii bihoreni şi pentru neachitarea drepturilor salariale (precum neplata orelor suplimentare), a repaosului săptămânal ori efectuarea de ore suplimentare de muncă din partea persoanelor cu contracte de muncă pe perioadă determinată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON