URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2018, 12:20

Din toamnă dispare o singură şcoală din Bihor. Creşte numărul claselor de învăţământ profesional

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful Inspectoratului Şcolar al Judeţului Bihor, Alin Novac Iuhas, a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, noutăţile referitoare la reorganizarea învăţământului preuniversitar din judeţ pentru anul şcolar 2018-2019, cea mai consistentă fiind dispariţia unui colegiu tehnic din Oradea, CT Transilvania, care va fi comasat cu CT Brâncuşi.

Fără disponibilizări

Întrucât numărul elevilor din ambele unităţi şcolare a scăzut continuu de-a lungul vremii, Colegiul Tehnic Transilvania îşi va pierde personalitatea juridică, iar în sediul acestei unităţi, din strada Cazaban, va funcţiona Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi, cu excepţia claselor cu profil de turism şi industrie alimentară care, în mod logic, vor fi transferate Colegiului Partenie Cosma.

De asemenea, a explicat Novac Iuhas, în localul din strada Menumorut eliberat prin mutarea claselor CT Brâncuşi pe Cazaban vor fi mutate clase ale Liceului de Artă, care funcţionează în prezent într-un spaţiu care are nevoie de intervenţii.

Cu toate acestea, a subliniat şeful IŞJ, niciun profesor nu va rămâne fără locul de muncă. "Vreau să asigur cadrele didactice vizate de această reorganizare că niciunul nu va rămâne pe dinafară. Nici activitatea didactică nu va fi afectată, orele şi clasele rămân aceleaşi", a spus Novac Iuhas.

Mai multe clase

În ce priveşte planul de şcolarizare pentru anul de învăţământ 2018-2019, şeful IŞJ a spus că sunt de remarcat două tendinţe: creşterea solicitărilor pentru mai multe grădiniţe cu program prelungit şi a celor pentru mai multe clase de învăţământ profesional.

Concret, dacă în prezent în judeţ există 499 grupe la grădiniţele cu program normal şi 327 la cele cu program prelungit, din toamnă vor funcţiona 490 grupe cu program normal şi 334 cu program prelungit, chiar dacă la acestea din urmă sunt necesare câte două educatoare, în loc de una singură.

La nivelul învăţământului primar, dacă în prezent sunt 1.061 clase independente şi 358 clase în regim simultan, din toamnă vor exista 1.070 clase independente şi 333 clase unde sunt "amestecaţi" elevii de vârste diferite.

În ce priveşte învăţământul liceal, cele 149 clase de liceu (din care 86 teoretic, 49 tehnologice şi 14 vocaţionale) plus 38 clase profesionale (din care 7 în sistem dual) vor fi reorganizate din toamnă aşa încât vor fi 154 clase (dar numai 83 teoretic, deci în scădere, în timp ce numărul celor tehnologice va creşte la 55 şi cele vocaţionale la 16) plus 40 clase profesionale (din care 16 în sistem dual).

Şeful IŞJ a admis că au existat "unele nemulţumiri" cauzate de reducerea claselor liceale teoretice, dar acest lucru s-a întâmplat şi pentru că unele funcţionau atât în colegii tehnice, cât şi în licee, adică practic erau "dublate". Novac Iuhas a exemplificat spunând că în final colegiile tehnice precum cele din Şuncuiuş şi din Vadu Crişului "au înţeles să renunţe la clasele teoretice".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Cu toate acestea, a subliniat şeful IŞJ, niciun profesor nu va rămâne fără locul de muncă. "Vreau să asigur cadrele didactice vizate de această reorganizare că niciunul nu va rămâne pe dinafară. Nici activitatea didactică nu va fi afectată, orele şi clas
Diavolul se baga in detalii: deci sistemul e interesat de a da un loc de munca, chiar si NEprodictiv profesorilor, in loc sa fie prioritara edicatia copiilor la un cost eficient. Asa putem da si 20% din PIB la educatie, daca doar dam salarii la profesori si angajam mai multi. Din cauza asta socialismul nu va functiona niciodata.
Postat 30 Ianuarie 2018, 16:24 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON