URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Ianuarie 2018, 12:20

Din toamnă dispare o singură şcoală din Bihor. Creşte numărul claselor de învăţământ profesional

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful Inspectoratului Şcolar al Judeţului Bihor, Alin Novac Iuhas, a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, noutăţile referitoare la reorganizarea învăţământului preuniversitar din judeţ pentru anul şcolar 2018-2019, cea mai consistentă fiind dispariţia unui colegiu tehnic din Oradea, CT Transilvania, care va fi comasat cu CT Brâncuşi.

Fără disponibilizări

Întrucât numărul elevilor din ambele unităţi şcolare a scăzut continuu de-a lungul vremii, Colegiul Tehnic Transilvania îşi va pierde personalitatea juridică, iar în sediul acestei unităţi, din strada Cazaban, va funcţiona Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi, cu excepţia claselor cu profil de turism şi industrie alimentară care, în mod logic, vor fi transferate Colegiului Partenie Cosma.

De asemenea, a explicat Novac Iuhas, în localul din strada Menumorut eliberat prin mutarea claselor CT Brâncuşi pe Cazaban vor fi mutate clase ale Liceului de Artă, care funcţionează în prezent într-un spaţiu care are nevoie de intervenţii.

Cu toate acestea, a subliniat şeful IŞJ, niciun profesor nu va rămâne fără locul de muncă. "Vreau să asigur cadrele didactice vizate de această reorganizare că niciunul nu va rămâne pe dinafară. Nici activitatea didactică nu va fi afectată, orele şi clasele rămân aceleaşi", a spus Novac Iuhas.

Mai multe clase

În ce priveşte planul de şcolarizare pentru anul de învăţământ 2018-2019, şeful IŞJ a spus că sunt de remarcat două tendinţe: creşterea solicitărilor pentru mai multe grădiniţe cu program prelungit şi a celor pentru mai multe clase de învăţământ profesional.

Concret, dacă în prezent în judeţ există 499 grupe la grădiniţele cu program normal şi 327 la cele cu program prelungit, din toamnă vor funcţiona 490 grupe cu program normal şi 334 cu program prelungit, chiar dacă la acestea din urmă sunt necesare câte două educatoare, în loc de una singură.

La nivelul învăţământului primar, dacă în prezent sunt 1.061 clase independente şi 358 clase în regim simultan, din toamnă vor exista 1.070 clase independente şi 333 clase unde sunt "amestecaţi" elevii de vârste diferite.

În ce priveşte învăţământul liceal, cele 149 clase de liceu (din care 86 teoretic, 49 tehnologice şi 14 vocaţionale) plus 38 clase profesionale (din care 7 în sistem dual) vor fi reorganizate din toamnă aşa încât vor fi 154 clase (dar numai 83 teoretic, deci în scădere, în timp ce numărul celor tehnologice va creşte la 55 şi cele vocaţionale la 16) plus 40 clase profesionale (din care 16 în sistem dual).

Şeful IŞJ a admis că au existat "unele nemulţumiri" cauzate de reducerea claselor liceale teoretice, dar acest lucru s-a întâmplat şi pentru că unele funcţionau atât în colegii tehnice, cât şi în licee, adică practic erau "dublate". Novac Iuhas a exemplificat spunând că în final colegiile tehnice precum cele din Şuncuiuş şi din Vadu Crişului "au înţeles să renunţe la clasele teoretice".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Cu toate acestea, a subliniat şeful IŞJ, niciun profesor nu va rămâne fără locul de muncă. "Vreau să asigur cadrele didactice vizate de această reorganizare că niciunul nu va rămâne pe dinafară. Nici activitatea didactică nu va fi afectată, orele şi clas
Diavolul se baga in detalii: deci sistemul e interesat de a da un loc de munca, chiar si NEprodictiv profesorilor, in loc sa fie prioritara edicatia copiilor la un cost eficient. Asa putem da si 20% din PIB la educatie, daca doar dam salarii la profesori si angajam mai multi. Din cauza asta socialismul nu va functiona niciodata.
Postat 30 Ianuarie 2018, 16:24 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON