Dezvoltatorul Cartierului Soarelui, Radu Olteanu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Oradea pentru un "tun" de 3 milioane euro dat CEC Bank, paguba reprezentând un credit pe care firma afaceristului nu l-a returnat băncii.
Olteanu este acuzat că a înșelat banca, încercând să obțină refinanțarea unui credit nereturnat de 3 milioane euro, cu alte 5 milioane euro, garantându-l pe cel nou cu un fals antecontract încheiat cu Primăria Oradea pentru vânzarea către municipalitate a unui bloc de locuinţe.
Potrivit documentului respectiv, blocul lui Olteanu ar fi devenit unul de tip ANL, iar plata apartamentelor urma să fie făcută de Ministerul Dezvoltării şi Locuinţelor, prin Agenţia Naţională a Locuinţelor, care devenea, în acest fel, garantul pentru returnarea creditului obținut de afacerist.
Antecontractul fusese, însă, „fabricat", dintr-o cerere de ofertă primită de firmă de la Administrația Imobiliară Oradea (AIO) în perioada în care Guvernul avea în proiect sprijinirea sectorului imobiliar, prin achiziţionarea de către stat a unor blocuri ridicate de antreprenori privaţi.
Astfel, ANL ar fi urmat să cumpere blocuri de locuinţe care, mai apoi, la fel ca şi cele ridicate deja de Agenţie, să fie predate administraţiilor locale şi închiriate tinerilor căsătoriţi. În urma solicitării Ministerului Dezvoltării şi Locuinţei, AIO a şi solicitat, în scris, oferte dezvoltatorilor imobiliari locali, pe care ulterior le-a înaintat la Bucureşti.
În final, proiectul nu s-a mai materializat din lipsă de resurse. Radu Olteanu s-a folosit, însă, de adresa primită din partea Primăriei pentru a-şi fabrica un antecontract fals de vânzare-cumpărare a unor blocuri de locuinţe, care să-i servească la contractarea împrumutului.
Frauda a ieșit la iveală după ce reprezentanții CEC Bank au solicitat Primăriei să confirme veridficitatea ofertei de cumpărare, iar funcționarii orădeni au negat existența înțelegerii. Dat în vileag, Olteanu a încercat să scape de datorie și de răspundere, cesionând Sticom Trading, firma care deţine blocurile din Cartierul Soarelui, și rămânând, pe hârtie, doar director general.
Din cercetările procurorilor a mai reieșit că din creditul ridicat de firma sa - în total aproximativ 11 milioane lei - Olteanu a folosit doar 6,5 milioane lei pentru plata firmelor de construcții care au lucrat la ridicarea blocurilor din cartier. Alte 3,5 milioane lei au fost transferate în contul firmei Medcar SRL, administrate de Ioan Cotoroi, în baza unor situații de plată fictive care atestau, în mod nereal, prestarea unor servicii de construcții.
Scopul? ”Beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, inculpatul Olteanu Radu a achitat în mai multe etape suma de 3.484.834 lei, către SC Medcar SRL contravaloarea unor servicii de construcții fictive, facturate către SC Sticom Trading SRL, în scopul însușirii respectivei sume de bani”, se arată într-un comunicat făcut public, joi, de Biroul de presă al DNA.
Olteanu a fost inculpat pentru uz de fals, înșelăciune și spălare a banilor, ultimele două infracțiuni în formă continuată. La rândul său, Ioan Cotoroi a fost trimis în judecată pentru complicitate la înșelăciune și la spălare de bani, ambele în formă continuată. Procesul urmează să se judece la Tribunalul Bihor.
Dezvoltatorul nu e la prima problemă penală. Olteanu a fost condamnat anul trecut de Tribunalul București la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru spălare de bani în beneficiul unei reţele arăbeşti de tip mafiot conduse în România de sirianul Omar Chama, un asociat al celebrului Omar Hayssam, filieră care ar fi reușit tranferarea ilegală din România a 65 milioane dolari. Sentinţa respectivă nu este definitivă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.