URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Februarie 2018, 16:31

Dezrobirea: Consiliul Local Oradea a restrâns zona unitară rezervată Termoficare la cvartalele de blocuri

Inevitabilul s-a produs. După dezbateri prelungite timp de jumătate de an, Consiliul Local Oradea a adoptat joia trecută restrângerea zonei unitare de încălzire rezervate Termoficare la cvartalele de blocuri şi centrul istoric al oraşului.

Adoptată cu votul exclusiv al consilierilor PNL, în baza unui studiu făcut de firma ATH Energ, hotărârea adoptată prevede printre altele desfiinţarea a 12 puncte termice insuficient încărcate cu consumatori şi abandonarea de către operatorul centralizat a circa o mie de gospodării.

Să modificăm legea!

Chiar şi aşa, opoziţia UDMR – PSD a refuzat să voteze hotărârea. Spre exemplu, udemeristul Kiss Gabor a cerut ca municipalitatea să permită ieşirea din zona unitară inclusiv a consumatorilor care folosesc panouri solare. "Să nu uităm că reducerea noxelor stă în panouri solare", a spus consilierul UDMR.

În replică, directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea, a declarat că deşi legislaţia în domeniu menţionează energia regenerabilă, nu precizează dacă imobilele care se folosesc de ea pot ieşi din zona unitară. "Soluţia ar fi modificarea legii", a spus Ghitea.

Poziţia lui Kiss a fost însă susţinută inclusiv de primarul Ilie Bolojan. "Să îi rugăm pe parlamentarii de Bihor să facă această modificare care îmi pare normală", a propus edilul.

Cu jalba la prefect

În schimb, o atitudine mult mai dură au avut reprezentanţii PSD. Consilierul Adrian Negrea a spus din start că social-democraţii nu vor vota noua zonă unitară nici măcar în condiţiile în care aceasta se va restrânge considerabil. "Grupul PSD nu doar că va vota împotrivă, dar va şi sesiza Instituţia Prefectului Bihor", a avertizat Negrea.

Potrivit consilierului, social-democraţii contestă dreptul municipalităţii de a institui monopolul Termoficare pentru o anumită zonă, cu atât mai mult cu cât există deja orădeni care au câştigat procese pe această temă.

În final, hotărârea a fost adoptată cu voturile consilierilor PNL, în vreme ce consilierii UDMR s-au abţinut, iar PSD-iştii s-au pronunţat "împotrivă".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Re: TDS
Exact asta spuneam ... doar ca era inutil sa folosesc un limbaj juridic si am considerat util sa scriu pe intelesul "tembelilor" care, au sau n-au treaba ori pricepere in viata de zi cu zi, se chinuie sa pupe-n fund liberalismul local, indiferent cat de "spalat" si "incalzit" ar părea acesta !?!
Postat 18 Februarie 2018, 19:33 de WinDos
D-NA MAI PAPĂ PUFULETI?
@WinDos: Există un principiu în drept! Ceea ce legea nu interzice este permis!
Postat 18 Februarie 2018, 09:22 de TDS
Chiar ca-s niste mizerabili!
Aceasta hotarare de consiliu local are ca unic scop sa faca inutila o eventuala sentinta defavorabila primariei in dosarul 2123/111/2017, aflat pe rolul Curtii de Apel Oradea. In acest dosar un oradean a cerut anularea celor patru hcl prin care s-a instituit zona unitara. Omul nu a procedat ca ceilalti, sa se judece doar in propriul interes, pe obligatia de a face, el a atacat raul la radacina. Daca Curtea de Apel Oradea va mentine solutia data de Tribunalul Oradea, de anulare a celor patru hcl-uri, birtinezul si gasca lui ramaneau descoperiti! Asa ca sfatuiti de vreun clantau cu veleitati de mare jurist, au dat o noua hotarare de consiliu local si au trasat o noua zona de exclusivitate. Au castigat nitel timp, cat sa mai poata jefui banul public. Pasul urmator va fi facut de o asociatie de proprietari care se va adresa instantei si va cere anularea acestei hotarari si obligarea primariei sa-si dea acordul pt. bransarea la reteaua de gaz. Atunci adio cet, adio sute de milioane ingropate in acest proiect idi*t! Birtinezul va ramane in istoria Oradiei ca singurul primar care nu a reusit sa duca la bun sfarsit niciun proiect si va fi si cel care a indatorat orasul pt. cateva generatii, repet, fara a realiza ceva folositor oradenilor.
Postat 17 Februarie 2018, 20:33 de pinonel
Niste mizerabili!
Foarte tarziu! CLO trebuia demult sa pregateasca aceasta decizie, sa acceseze fonduriEu pentru extinderea retelei de gaz in oras pentru ca acest lucru sa se intample rapid! Asa o sa tot frece menta si o sa treaca un secol si oradenii vitregiti de atatia ani de atatia primari incompetenti nu vor beneficia de o incalzire decenta a locuintelor! Mizerabilul din capu PMO nu s-a interesat de rezolvarea acestei problem, el a fost interest doar in falimenatorul de firme private si bugetare. Niste mizerabili pusi pe jegmanirea clientilor captivi! Birtinezul cosmareste noaptea si infaptuieste ziua pe spatele oradeanului jegmanit si de guvernatii centrali si locali.
Postat 17 Februarie 2018, 20:05 de scortosul
Amatorismul si ignoranta in PMO sunt cuceritoare !?!
Ghitea, fost prefect si director al Directiei Tehnice din PMO este dovada vie a stiintei de carte ... spunand ca in legislatie NU SCRIE ca imobilele care beneficiaza de energie verde pot sa se debranseze de la sistemele centralizate !?! Pai in legea aia la care face referire, NU SCRIE ca nu se poate debransa asa cum, in general, in legislatie NU SCRIE ca directorii tehnici din primarii pot sau nu pot fi tembeli !?! Cu toate astea, Ghitea Mircea isi permite sa-si afiseze tembelismul in mod constant !?!
Postat 17 Februarie 2018, 19:16 de WinDos
Da
Fiecare locuință racordata la gaz, si fiecare își pune centrala proprie .
Postat 17 Februarie 2018, 16:46 de Sandu1201
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON