URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2021, 10:00

Dezmăț bugetar! Peste 50 de tipuri de sporuri, de la motive de izolare, până la suprasolicitare sau... păstrarea confidenţialităţii

Dezmăț bugetar! Peste 50 de tipuri de sporuri, de la motive de izolare, până la suprasolicitare sau... păstrarea confidenţialităţii foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În vreme ce mediul privat luptă să supraviețuiască, mai ales în vreme de pandemie, bugetarii o duc bine în România. Fostul ministrul al Muncii Violeta Alexandru a făcut public un centralizator al sporurilor din domeniul bugetar, care scoate la iveală privilegiile pentru aceste categorii.

Violeta Alexandru a anunțat, într-o postare pe Facebook, că a identificat deocamdată şapte familii ocupaţionale de funcţii bugetare: învăţământ, sănătate şi asistenţă socială, cultură, diplomaţie, justiţie şi Curtea Constituţională, apărare, ordine publică şi securitate naţională, administraţie.

Sporuri pentru condiţii vătămătoare, pentru munca pe ture, spor de izolare, spor de consemn la domiciliu sau de suprasolicitare neuropsihică sunt câteva dintre adaosurile de care au parte angajaţii la stat. Persoanele care lucrează în instituţiile de cultură, de exemplu, primesc sporuri pentru condiţii periculoase sau vătămătoare şi pentru condiţii grele de muncă, iar judecătorii de la Curtea Constituţională beneficiază şi ei de sporuri pentru condiţii grele, vătămătoare sau periculoase, spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică sau spor pentru păstrarea confidenţialităţii, notează HotNews.ro.

„Peste 50 de tipuri de sporuri (încă mai documentez) - de la spor pentru condiții de stres/suprasolicitare neuropsihică, la spor pentru munca în ture, spor pentru gestionarea informațiilor clasificate sau pentru păstrarea confidențialității. Și vechimea în muncă aduce o majorare a salariului la nivelul posturilor cu aceleași cerințe/responsabilități. Și dacă ești nominalizat în proiecte din fonduri europene ești avantajat - primești o majorare a salariului de până la 50%. Personalul bugetar beneficiază și de indemnizație de hrană (347 lei/lună) și, desigur, de vouchere de vacanță”, scrie Violeta Alexandru pe Facebook.

De exemplu, angajaţii de la Curtea de Conturi au spor de periculozitate, în timp ce angajaţii din administraţie beneficiază de spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare. 

"Cu câteva excepţii, sporurile în sistemul public au apărut precum am văzut că au apărut şi pensiile speciale. Cine s-a descurcat să prindă un moment prielnic şi a fost aproape de decident a obţinut un spor. De ce credeţi că am insistat anul trecut ca absolut toate veniturile din sistemul public - de la funcţionari la personal contractual, până la indemnizaţiile celor care conduc companii de stat - să fie toate, TOATE, într-o singură bază de date? Pentru o imagine completă, disponibilă dintr-o singură sursă de date", a scris Violeta Alexandru.

Câteva sporuri acordate celor din administraţie, potrivit datelor prezentate de fostul ministru al Muncii:

- condiţii periculoase sau vătămătoare - 15% (pentru personalul contractual din administraţia publică)

- spor pentru izolare - 20% - pentru personalul contractual din administraţia publică, încadrat în anumite instituţii)

- spor pentru izolare - 20% (personal contractual din administraţia publică locală cu locul de muncă în localităţile din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării

- 15% pentru personalul de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, serviciilor Parlamentului, Consiliului Legislativ şi Administraţiei Prezidenţiale

- 15% pentru complexitatea muncii (funcţionarii din aparatul ministerelor Finanţelor, Muncii, Mediului, Dezvoltării, Fondurilor Europene, Sănătăţii, Educaţiei, CNAS şi din instituţiile subordonate, funcţionarii din Administraţia Prezidenţială, SGG, ministerelor Apelor şi Justiţiei, ANRP, Agenţia de Achiziţii Publice, funcţionarii publici parlamentari, funcţionarii din instituţiile din subordinea ministerelor mediului, Sănătăţii, Educaţiei, Muncii, Agenţia de Cadastru şi ANI)

- 10% pentru complexitatea muncii (Consiliul Concurenţei, Oficiul de Prevenire şi Combatare a Spălării Banilor)

- 15% spor pentru gestionarea datelor şi informaţiilor clasificate (Consiliul Concurenţei, Oficiul de Prevenire şi Combatare a Spălării Banilor, ANI)

- 15% spor de condiţii vătămătoare de muncă (Consiliul Concurenţei, Curtea de Conturi)

- 35% pentru condiţii deosebite de muncă vătămătoare / periculoase (instituţiile publice sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor)

- 75% spor pentru condiţii deosebit de periculoase precum TBC, bruceloză, gripă aviară, febră aftoasă (instituţiile publice sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor)

- 100% pentru munca în zilele de repaos/sărbători legale (în instituţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor)

- 12,5 - pentru activitatea în structurile de inspecţie şi control (în instituţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor)

- 10% pentru antrenorii cu studii superioare (în unităţile sportive)

Cultură:

- 15% pentru condiţii periculoase sau vătămătoare

- 15% condiţii grele

- 50% asigurare cazare (managerul care nu îşi are domiciliul în localitatea în care îşi are sediul instituţia)

Sporuri pentru personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate din venituri proprii subordonate Guvernului sau aflate sub control parlamentar:

- 15% pentru condiţii periculoase sau vătămătoare

- 15% pentru condiţii grele de muncă

- 20% pentru personalul care lucrează în zone izolate unde atragerea personalului se face cu greutate

- 15% pentru consemn la domiciliu

- 20% pentru siguranţa navigaţiei, siguranţa feroviară, rutieră şi aeronautică

Justiţie şi Curtea Constituţională:

- 15% condiţii grele, vătămătoare sau periculoase

- 25% risc şi suprasolicitare neuropsihică

- 5% păstrarea confidenţialităţii

- 15% titlul ştiinţific de doctor sau doctor docent

- 20% judecătorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate sau alte categorii de personal, delegate sau detaşate sau care îşi desfăşoară activitatea în sistemul penitenciar

Aceste categorii beneficiază şi de majorarea indemnizaţiei în funcţie de vechime:

- de la 3 la 5 ani - 10%
- de la 5 la 10 ani - 15%
- de la 10 la 15 ani - 20%
- de la 15 la 20 de ani - 25%
- peste 20 de ani - 30%

Diplomaţie şi Ministerul Afacerilor Externe - o parte din sporuri:

- 15% la data acordării autorizaţiei de acces la informaţii clasificate, eliberată în condiţiile legii

- 15% pentru personalul care lucrează cu cifrul de stat

- 15% condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase

- 20% pentru personalul care lucrează în zone izolate sau unde atragerea personalului se face cu greutate

- 5% pentru personalul încadrat pe funcţia de ministru-consilier sau ministru plenipotenţiar sau consul general de carieră când se află în misiune permanentă în străinătate

- 10% pentru personalul încadrat pe funcţia de consilier diplomatic când se află în misiune permanentă în străinătate

- 15% pentru personalul încadrat pe funcţia de secretar I, II sau III, consul ori viceconsul când se află în misiune permanentă în străinătate

- 10% indemnizaţie lunară pentru şefii de misiune acreditaţi în mai multe state (misiune permanentă în străinătate)

- 5% pentru îndeplinirea atribuţiilor de prim-colaborator (misiune permanentă în străinătate)

- 25% din salariul lunar în valută al soţului/soţiei pentru soţia/soţul neîncadrată/neîncadrat pe timpul cât aceasta/acesta se află în întreţinere permanentă în străinătate

HotNews mai notează că Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă prin care ar urma să fie eliminate o serie de sporuri, subvenţii şi indemnizaţii acordate angajaţilor din sectorul bugetar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Excelsior
Da,tocmai de aia guvernul meu a simtit nevoia sa mai angajeze vreo 10.000 de bugetari la finele lui 2020."România avea la finele anului trecut un număr de 1,249 milioane salariaţi bugetari, cu aproape 14.000 mai mulţi decât în toamna lui 2019. În ultimele două luni din 2020 statul a angajat aproape 9000 de persoane"...[https://www.businessmagazin.ro/actualitate/incredibil-cati-bugetari-are-romania-si-ce-numar-urias-de-noi-19910545][https://www.zf.ro/companii/romania-avea-finele-anului-trecut-numar-1-249-milioane-salariati-19910473]
Postat 10 Februarie 2021, 10:57 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON