Locuitorii din cartierul Nufărul şi-ar creşte confortul termic din apartamente. Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din zonă au afirmat miercuri, la întâlnirea cu conducerea societăţii Termoficare, organizată în sala de şedinţe a Liceului Onisifor Ghibu, că locuitorii cartierului iau în calcul varianta montării de reţele de recirculare în blocurile de locuinţe pentru a nu mai fi nevoiţi să aştepte dimineaţa minute în şir până ce curge apă caldă la robinet.
„După montarea modulelor de încălzire la nivel de scară de bloc se va putea face recirculare. Se va trage o conductă până la etajul patru şi cu ajutorul unei pompe oamenii vor avea tot timpul apă caldă", a spus un preşedinte de asociaţie.
Mihai Cabai, directorul societăţii Termoficare, le-a spus celor circa 20 de reprezentanţi ai asociaţiilor prezenţi la întâlnire că implementarea noului sistem de încălzire pe bază de apă geotermală va rezolva în mare parte problemele de până acum, context în care nu s-ar mai impune această cheltuială suplimentară.
„Nu ştiu dacă se justifică investiţia. Odată ce vor fi montate modulele termice, apa caldă se va prepara la nivel de scară de bloc, apa nu va mai apuca să se răcească, iar orădenii nu vor mai fi nevoiţi să aştepte minute în şir cu robinetul deschis ca să curgă apă caldă", a spus directorul Termoficare.
Mihai Cabai a făcut un calcul aproximativ şi a spus că investiția într-un sistem de recirculare la nivel de bloc ar costa circa o sută de lei pe apartament. „În condiţiile în care pe lună se vor pierde cam o sută de litri de apă, ceea ce înseamnă mai puţin de un leu, cei care doresc să investească în recirculare ar trebui să îşi facă nişte calcule să vadă dacă merită", a afirmat Cabai.
Cu ocazia întâlnirii de miercuri reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au mai ridicat probleme punctuale legate de presiunea apei calde la etajele superioare şi au pus întrebări cu privire la modul de funcţionare al viitorului sistem de încălzire pe bază geotermală.
Directorul Cabai i-a asigurat pe orădeni că modulele termice din scările de bloc nu vor ocupa mult spaţiu, nu vor deranja prin zgomot şi, mai ales, nu vor influenţa preţul gigacaloriei în sensul scumpirii acestuia.
Proiectul privind trecerea cartierului Nufărul I pe încălzire pe apă geotermală, în valoare de 14,4 milioane euro, prevede înlocuirea celor şapte puncte termice din cartier cu 276 module termice la nivel de scară. În iernile reci, când rezerva geotermală de sub oraş nu poate asigura necesarul de căldură al cartierului, acesta ar urma să fie suplimentat cu ajutorului agentului termic furnizat de Termoficare.
Investiţia, aprobată de Consiliului Local, în cursul anului trecut este deocamdată blocată de refuzul reprezentanţilor Ministerului Economiei de a semna contractul de finanţare a lucrărilor din fonduri europene pe considerentul că există riscul ca acestea nu ar putea fi terminate până la sfârşitul anului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.