URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Februarie 2018, 08:58

Dezbatere publică: ONG-urile din Oradea cer Primăriei să dea Culturii măcar 1% din buget (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt tot mai dezinteresaţi să participe la dezbaterile publice organizate de Primărie. Doar 18 persoane, în majoritatea lor politicieni locali de la PSD, UDMR şi USR, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale sau jurnalişti au luat parte joi la dezbaterea publică a proiectului de buget pe anul 2018 condusă de directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Agenda discuţiilor a fost stabilită de reprezentanţii ONG-urilor orădene. Aceştia au contestat intenţia Primăriei de a nu mai organiza concursuri publice de proiecte pentru acordarea de finanţări organizaţiilor neguvernamentale care organizează activăţi culturale.

Conducerea municipalităţii a propus majorarea bugetului Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune de la 4 milioane lei la 5,3 milioane lei, aceasta urmând să organizeze activităţi dedicate Centenarului şi să îşi aleagă parteneri care au dovedit în anii anteriori că pot organiza evenimente cu succes la public.

"Măcar 1%!"

Măsura a stârnit nemulţumirea reprezentanţilor ONG-urilor, pe de o parte pentru că sunt puse în imposibilitatea de a mai concura pentru atragerea de finanţări, iar pe de celalată parte pentru că acţiunile de promovare a turismului iniţiate de APTOR, majoritatea organizate în stradă, nu acoperă toată paleta evenimentelor culturale.

Flavius Bunoiu, reprezentantul Asociației Cultură în Mișcare"Am depus deja un punct de vedere la Primărie prin care cerem alocarea a măcar 1% din buget pentru finanţarea activităţilor culturale", a spus reprezentantul Asociaţiei Cultură în Mişcare, Flavius Bunoiu (foto).

Un calcul aproximativ arată că, la un buget prognozat de 985,6 milioane lei, suma alocată Culturii ar fi de 9,8 milioane lei. Din această sumă, reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale cer ca măcar un sfert, echivalentul a 2,4 milioane lei, să fie împărţit prin concurs ONG-urilor pentru cofinanţarea unor acţiuni cu caracter cultural.

Suma poate fi considerată chiar mică în condiţiile în care anul trecut municipalitatea din Cluj Napoca a alocat unităţilor non-profit din domeniul cultural finanţări de 11,4 milioane lei, iar în Timişoara bugetul alocat a fost de 3,7 milioane lei.

De altfel, potrivit datelor invocate de ONG-işti, la nivelul anului 2015 Oradea ocupa locul 44 din 46 posibile la nivel naţional din punct de vedere al alocărilor făcute Culturii. Municipiul de pe Crişul Repede a fost surclasat din punct de vedere al procentului din buget alocat culturii de localităţi precum Craiova (2,68%), Roman (2,43%), Târgu Mureş (1,66%) sau Drobeta Turnu Severin (1,42%).

"Primăria să fie de partea ONG-urilor"

Cătălin Popa, reprezentantul Fundației Comunitare OradeaPoziţia lui Bunoiu a fost sprijinită şi de reprezentantul Fundaţiei Comunitare Oradea, Cătălin Popa (foto), care a atras atenţia că majoritatea măsurilor luate în plan naţional de guvernarea PSD – ALDE au fost de limitare a autonomiei organizaţiilor non-guvernamentale prin limitarea posibilităţilor de finanţare. "Mă aşteptam ca măcar Primăria să fie de partea ONG-urilor", a spus Popa.

Reprezentantul Fundaţiei Comunitare a arătat că nivelul de civilizaţie al unei comunităţi este dat nu doar de calitatea infrastructurii, ci şi de cea a vieţii culturale. "Nu putem să facem să se vorbească despre Oradea doar din perspectiva reabilitării nu ştiu cărei clădiri sau de înlocuire a nu ştiu cărei reţele", a afirmat acesta.

Popa a atras atenţia că prioritatea APTOR o constituie promovarea turismului în plan local, iar asociaţia organizează doar tangenţial evenimente culturale.

Mircea Stroe, reprezentantul Asociației Artiștilor NaiviLa rândul său, Mircea Stroe (foto), preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, a subliniat că alocarea unui procent de 1% din buget pentru activităţi culturale, sumă din care municipalitatea să pună un sfert la dispoziţia ONG-urilor, nu constituie un efort pentru oraş în condiţiile în care acest lucru s-a mai întâmplat.

"Fostul primar Mihai Sturza, nu ştiu ce a făcut sau nu a făcut pentru oraş, dar a alocat în fiecare an 2,5 milioane lei pentru ONG-uri, iar pe vremea administraţiei Petru Filip, bugetul alocal organizaţiilor neguvernamentale era tot atâta. Să nu mai demonizăm fostele administraţii, ci să facem noi mai mult", a cerut Stroe.

La dispoziţia primarului...

Directorul economic Eduard Florea şi-a notat toate propunerile reprezentanţilor ONG-urilor aflaţi în sală, cu promisiunea că acestea vor fi anexate proiectului de buget care urmează să fie supus aprobării Consiliului Local în următoarea şedinţă.

"În mod obligatoriu vom tranşa modul în care APTOR va derula sumele primite", a spus Florea. El nu a exclus posibilitatea ca municipalitatea să revină asupra modului în care va finanţa evenimente culturale.

Decizia finală îi va aparţine, însă, primarului Ilie Bolojan. Nu de alta, dar experienţa a demonstrat că orice propune edilul, Consiliul Local, dominat de PNL, votează fără probleme...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
nu-i prost cine cere, ce-i prost cine da!
Problema si de aceasta data este una de discernamant: care ONG este "real" si care este "capusa"! Fiind vorba de bani de la buget, apreciem "zgarcenia" aratata si rezerva fata de alocarea lor pe post de "pomeni electorale", asa cum bine zicea un "artist naiv" despre cum faceau fostii primari. Revenind la galeria de imagini, vedem in poze figuri de sefi de ONG carora nu ai avea incredere sa le dai nici sa-ti plimbe pechinezul, darmite sa le dai bani de la buget ! Indemnam Primaria sa foloseasca banii in activitati utile comunitatii si nu in scopul imbuibarii unor paraziti, asa cum o faceau Filip si Sturza. Tocmai argumentele invocate de acesti pseudo-ong-isti sunt motivele cele mai bune pt. a fi refuzati: "alte primarii aloca sume mai mari...". Adica in alte orase, date ca exemplu, se "spala bani" la greu prin aceste activitati fictive prestate de ONG-uri fantoma. Dati bani ONG-urilor cu activitati reale, nu acestor capuse!
Postat 02 Februarie 2018, 12:10 de decalog
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON