Dezbatere cu scântei miercuri seară în sala mare a Primăriei. Majoritatea orădenilor care au luat cuvântul pe marginea strategiei de dezvoltare a oraşului în perioada 2014 - 2020 au criticat proiectul suspus dezbaterii publice de către municipalitate.
La eveniment au luat parte, din partea organizatorilor, primarul Ilie Bolojan, consilieri locali din PNL, PSD şi UMDR, viceprimarul Ovidiu Mureşan şi Mircea Mălan, dar şi directori din Primărie precum city managerul Eduard Florea, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş, sau directorul Zonei Metropolitane Oradea, Adrian Foghiş.
De cealaltă parte au stat circa 50 de orădeni, majoritatea veniţi să formuleze propuneri de îmbunătăţire a strategiei trasate de municipalitate. Prezenţi şi ei la dezbatere, consilierii UDMR Ritli Laszlo Csongor şi Huszar Istvan au desfiinţat în luările lor de cuvânt proiectul supus dezbaterii.
Ritli a reproşat conducerii municipalităţii că strategia supusă nu face nicio trimitere la măsuri de încurajare a creşterilor salariilor, că scoate complet din calcul Universitatea orădeană ca factor capabil să genereze dezvoltare prin încurajarea unor domenii precum IT-ul sau cercetarea şi nici măcar nu estimează sumele pe care le implică proiectele prevăzute şi eventualii parteneri dispuşi să alăture municipalităţii pentru implementarea lor.
"Ca să nu ajungem în situaţia de astăzi, când într-un singur an se vor dezvolta 26 de proiecte, ar trebui să existe o planificarea a acestora, care se lansează în 2015, care în 2016, cu atât mai mult cu cât ne apropiem de limita maximă de îndatorare a oraşului", a spus Ritli.
La rândul său, Eric Huszar a demonstrat că proiectul supus dezbaterii se bazează pe cifre depăşite, statisticile invocate în domeniul construcţiilor fiind din anul 2008, cele legate de fondul funciar din 2009, iar cele legate de economie şi turism din 2010. În plus, acesta a arătat că municipalitatea a omis total domenii importante pentru notorietatea sau dezvoltarea unui oraş. "Nu se povesteşte nicăieri de sport. Avem un campion mondial la atletism care aleargă pe la Debreţin pentru că nu avem o pistă de alergat", a spus consilierul.
Huszar a arătat că Federaţia Naţională de Nataţie are şi acum în calendarul său două competiţii importante pentru care nu a stabilit locul în care se vor desfăşura, un campionat regional şi un campionat balcanic de cadeţi. Care s-ar putea ţine la Oradea.
"Gândiţi-vă că la fiecare din aceste competiţii participă 500 de copii, cel puţin, dacă ne gândim că aceştia vor fi însoţiţi şi înmulţim cu doi cel puţin vom avea peste o mie de oameni care vin în Oradea, mănâncă şi stau aici la hotel", a zis Huszar. Udemeristul a mai remarcat că strategia municipalităţii face trimitere, în mod prematur, la localităţile Oradea şi Sânmartin ca fiind deja unificate, în ciuda faptului că referendumul pe marginea acestei decizii este programat să aibă loc abia din luna mai şi să intre în vigoare doar de anul viitor.
La rândul său, asistentul universitar Adrian Lenghel a atras atenţia asupra faptului că municipalitatea nu a făcut o prioritizare a obiectivelor de atins în anii următori şi nici nu a precizat ţinte cuantificabile. "La turism, de exemplu, corect ar fi să stabiliţi ca obiectiv creşterea cu 100.000 a numărului de turişti până în 2020, e ceva concret care se poate măsura. Altfel, dacă vine un singur turist în Oradea v-aţi atins obiectivul", a spus Lenghel.
Orădenii prezenţi la dezbatere au mai semnalat municipalităţii probleme legate de necesitarea creşterii numărului de locuri de muncă, extinderii spaţiilor verzi şi scoaterii traficului greu de pe străzile din oraş.
Primarul Ilie Bolojan i-a asigurat pe participanţii la dezbatere că toate propunerile făcute vor fi analizate şi luate în considerare la formularea versiunii finale a strategiei de dezvoltare a oraşului.
"Vom centraliza toate propunerile făcute şi vom actualiza datele astfel încât documentul într-o fază finală să poată fi supus dezbaterii Consiliului Local şi adoptat în şedinţa de la sfârşitul lunii februarie pentru ca după aceea să putem lucra", a spus primarul.
Bolojan a arătat că parte din problemele semnalate de orădeni, precum creşterea salariilor sau implicarea Universităţii în dezvoltarea oraşului, nu pot fi rezolvate direct de municipalitate, dar că domeniile în care Primăria se poate implica în mod nemijlocit o va face.
"Încercăm să facem maxim posibil în condiţiile existente", a spus primarul. Rămâne de văzut cu ce rezultate...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.