URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Ianuarie 2015, 08:56

Dezbatere aprinsă. Orădenii au criticat proiectul strategiei de dezvoltare a oraşului până în 2020 (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezbatere cu scântei miercuri seară în sala mare a Primăriei. Majoritatea orădenilor care au luat cuvântul pe marginea strategiei de dezvoltare a oraşului în perioada 2014 - 2020 au criticat proiectul suspus dezbaterii publice de către municipalitate.

La eveniment au luat parte, din partea organizatorilor, primarul Ilie Bolojan, consilieri locali din PNL, PSD şi UMDR, viceprimarul Ovidiu Mureşan şi Mircea Mălan, dar şi directori din Primărie precum city managerul Eduard Florea, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş, sau directorul Zonei Metropolitane Oradea, Adrian Foghiş.

De cealaltă parte au stat circa 50 de orădeni, majoritatea veniţi să formuleze propuneri de îmbunătăţire a strategiei trasate de municipalitate. Prezenţi şi ei la dezbatere, consilierii UDMR Ritli Laszlo Csongor şi Huszar Istvan au desfiinţat în luările lor de cuvânt proiectul supus dezbaterii.

Ritli a reproşat conducerii municipalităţii că strategia supusă nu face nicio trimitere la măsuri de încurajare a creşterilor salariilor, că scoate complet din calcul Universitatea orădeană ca factor capabil să genereze dezvoltare prin încurajarea unor domenii precum IT-ul sau cercetarea şi nici măcar nu estimează sumele pe care le implică proiectele prevăzute şi eventualii parteneri dispuşi să alăture municipalităţii pentru implementarea lor.

"Ca să nu ajungem în situaţia de astăzi, când într-un singur an se vor dezvolta 26 de proiecte, ar trebui să existe o planificarea a acestora, care se lansează în 2015, care în 2016, cu atât mai mult cu cât ne apropiem de limita maximă de îndatorare a oraşului", a spus Ritli.

La rândul său, Eric Huszar a demonstrat că proiectul supus dezbaterii se bazează pe cifre depăşite, statisticile invocate în domeniul construcţiilor fiind din anul 2008, cele legate de fondul funciar din 2009, iar cele legate de economie şi turism din 2010. În plus, acesta a arătat că municipalitatea a omis total domenii importante pentru notorietatea sau dezvoltarea unui oraş. "Nu se povesteşte nicăieri de sport. Avem un campion mondial la atletism care aleargă pe la Debreţin pentru că nu avem o pistă de alergat", a spus consilierul.

Huszar a arătat că Federaţia Naţională de Nataţie are şi acum în calendarul său două competiţii importante pentru care nu a stabilit locul în care se vor desfăşura, un campionat regional şi un campionat balcanic de cadeţi. Care s-ar putea ţine la Oradea.

"Gândiţi-vă că la fiecare din aceste competiţii participă 500 de copii, cel puţin, dacă ne gândim că aceştia vor fi însoţiţi şi înmulţim cu doi cel puţin vom avea peste o mie de oameni care vin în Oradea, mănâncă şi stau aici la hotel", a zis Huszar. Udemeristul a mai remarcat că strategia municipalităţii face trimitere, în mod prematur, la localităţile Oradea şi Sânmartin ca fiind deja unificate, în ciuda faptului că referendumul pe marginea acestei decizii este programat să aibă loc abia din luna mai şi să intre în vigoare doar de anul viitor.

La rândul său, asistentul universitar Adrian Lenghel a atras atenţia asupra faptului că municipalitatea nu a făcut o prioritizare a obiectivelor de atins în anii următori şi nici nu a precizat ţinte cuantificabile. "La turism, de exemplu, corect ar fi să stabiliţi ca obiectiv creşterea cu 100.000 a numărului de turişti până în 2020, e ceva concret care se poate măsura. Altfel, dacă vine un singur turist în Oradea v-aţi atins obiectivul", a spus Lenghel.

Orădenii prezenţi la dezbatere au mai semnalat municipalităţii probleme legate de necesitarea creşterii numărului de locuri de muncă, extinderii spaţiilor verzi şi scoaterii traficului greu de pe străzile din oraş.

Primarul Ilie Bolojan i-a asigurat pe participanţii la dezbatere că toate propunerile făcute vor fi analizate şi luate în considerare la formularea versiunii finale a strategiei de dezvoltare a oraşului.

"Vom centraliza toate propunerile făcute şi vom actualiza datele astfel încât documentul într-o fază finală să poată fi supus dezbaterii Consiliului Local şi adoptat în şedinţa de la sfârşitul lunii februarie pentru ca după aceea să putem lucra", a spus primarul.

Bolojan a arătat că parte din problemele semnalate de orădeni, precum creşterea salariilor sau implicarea Universităţii în dezvoltarea oraşului, nu pot fi rezolvate direct de municipalitate, dar că domeniile în care Primăria se poate implica în mod nemijlocit o va face.

"Încercăm să facem maxim posibil în condiţiile existente", a spus primarul. Rămâne de văzut cu ce rezultate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Proiecte Europene in derulare pe 2015(intubare parau Paris) ce vor fi verificate
Legalitatea proiectului de INTUBARE a paraului Paris va fi verificata de Curtea Europeana de Conturi din Luxembourg precum si de OLAF. Proiectul de INTUBARE a paraului Paris propus spre finantare din Fonduri de Coeziune axa5 POS Mediu de catre ABA Crisuri prin Dl.Pasztor Sandor in tandem cu Primarul Bolojan Ilie nu se motiveaza ,fapt pentru care am inaintat o solicitare de verificare catre Curtea Europeană de Conturi 12, rue Alcide De Gasperi L-1615 Luxembourg Luxembourg Tel: +352 4398 1 Fax: +352 4393 42. Curtea Europeană de Conturi verifică modul în care sunt administrate fondurile europene. Rolul său este acela de a îmbunătăţi gestiunea financiară a UE şi de a prezenta rapoarte cu privire la folosirea banilor publici. A fost înfiinţată în 1975 şi are sediul la Luxemburg. Pentru a le garanta contribuabililor europeni faptul că banii publici sunt cheltuiţi în mod eficient, Curtea de Conturi este abilitată să verifice (să auditeze) orice persoană sau organizaţie care gestionează fonduri europene ;in acest scop, efectuează frecvent controale in tarile care au accesat astfel fonduri ,verificand in teren atat seriozitatea cat si veridicitatea solicitarilor,mai ales daca sunt sesizari si reclamatii cu privire la deturnarea si inducerea in eroare a institutiilor europene. Este cunoscut faptul ca initail acest proiect a fost refuzat de Biroul Regional JASPERS din Bucuresti. Cine este JASPERS ? - JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) – Asistenta comuna pentru sustinerea proiectelor in regiunile europene – este o initiativa lansata in 2006 de Comisia Europeana si de cele doua banci, prin care sunt sprijinite statele membre UE din Europa Centrala si de Est in elaborarea de proiecte de calitate superioara, ce vor fi sustinute din fonduri structurale si din Fondul de Coeziune din cadrul Uniunii Europene. Cum de reuseste dl. Pasztor in tandem cu primarul Oradiei Bolojan sa acceseze aceste fonduri prin "interventii " directe la Luxembourg vom afla in curand.
Postat 24 Ianuarie 2015, 15:53 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON