URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2021, 16:01

Dezbăteau cu orele! Comisia de Urbanism din Primăria Oradea a fost reorganizată pentru scurtarea duratei şedinţelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Oradea a fost reorganizată, pentru scurtarea timpului de soluţionare a cererilor depuse de orădeni.

"Şedinţa dura foarte mult"

Potrivit viceprimarului Arina Moş, măsura a fost luată pentru reducerea duratei şedinţelor pe care le ţine CMUAT în fiecare joi, interval în care solicitanţii erau obligaţi să aştepte ore în şir pe holurile Primăriei.

"Şedinţa dura foarte mult. Volumul de muncă era foarte mare, pentru că în CMUAT intrau toate materialele şi fiecare membru analiza fiecare proiect. Spre exemplu, comisia discuta acum o închidere de balcon, care mergea repede, iar peste câteva minute lua în discuţie un Plan Urbanistic Zonal sau un Masterplan, mult mai complex, care necesită o atenţie mai mare", a afirmat Moş.

Două comisii în loc de una!

Pentru a reduce durata şedinţelor şi a concentra atenţia CMUAT către materialele importante viceprimarul Moş a hotărât degrevarea acesteia de proiectele mici.

"Comisia mare, formată din 13 membri, va analiza proiectele mari, precum Planurile Urbanistice Zonale, Planurile Urbanistice de Detaliu, Masterplan-urile şi alte, în timp ce, separat, o comisie operativă, formată din trei reprezentanţi ai Instituţiei Arhitectului Şef, va analiza proiectele mai mici", a spus viceprimarul.

Măsura este cu atât mai importantă cu cât proiectele mici și multe sunt tocmai cele promovate de orădenii de rând care s-au învoit de la muncă pentru a obţine documentele pentru reabilitarea unei faţade, închiderea unui balcon sau alte lucrări.

"Actuala formulă a fost aplicată după o perioadă de tranziţie, în care am funcţionat cu ambele comisii în paralel, pentru a ne convinge că procedăm corect. Toate materialele au intrat în şedinţă, iar în cadrul ei s-a decis ce discută CMUAT şi ce analizează comisia operativă", a explicat Moş.

O soluţionare mai rapidă...

Prima dezbatere de acest fel a avut loc în decembrie, după care, începând de săptămâna trecută, comisiile au început să lucreze în paralel. "Sunt convinsă că împărţirea proiectelor în funcţie de importanţă va duce la soluţionarea lor mult mai rapidă decât până acum", a spus Moş.

Astfel, orădenii care au depus proiecte pentru dezbaterea specialiştilor municipalităţii pot verifica pe site-ul Instituţiei Arhitectului Şef, la rubrica Formulare autorizări, Avize, Adeverinţe, secţiunea CMUAT, dacă acestea vor fi analizate în CMUAT sau în comisia operativă. Tot acolo pot verifica data la care va intra materialul în dezbatere iar, ulterior, rezoluţia aplicată pe acesta.

CMUAT este o comisie consultativă cu atribuţiuni de avizare a proiectelor primite spre dezbatere cu scopul îmbunătăţii calităţii urbanistice. În funcţie de calitatea proiectului analizat, comisia emite avize favorabile sau nefavorabile, caz în care proiectul este dat la refăcut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
dpv urbanistic, acest oras se incadreaza la stilul bazar oriental de scandal
va rog sa scrieti cum ii cheama pe cei 13 inteligenti din comisia de urbanism, ce studii au, dar mai ales, ce studii/stagii de pregatire in strainatate au. nu se poate ca in orasul asta fiecare sa isi bata joc de dezvoltarea orasului / sa construiasca cum il taie capul, de la cromatica la design si stil. ***** zevzecul de kopany de la prima ridica blocuri in draci, cu distanta neconforma legilor europene intre blocuri, cu locuri insuficiente de parcare la fiecare scara, furand spatii mai nou in zone naturale protejate din oras; **** locatarii isi schimba balcoanele si termopanele in 7 culori si forme, magazinele si spatiile comerciale din centru civic, de pe str primariei si de pe marile bulevarde arata catastrofal, haotic, fara ordine, fara armonie arhitecturala, cromatica, fara viziune, fara continuitate sau design, doar in stil autentic de bazar oriental de scandal.
Postat 12 Aprilie 2021, 18:07 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON