URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Aprilie 2021, 16:01

Dezbăteau cu orele! Comisia de Urbanism din Primăria Oradea a fost reorganizată pentru scurtarea duratei şedinţelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Oradea a fost reorganizată, pentru scurtarea timpului de soluţionare a cererilor depuse de orădeni.

"Şedinţa dura foarte mult"

Potrivit viceprimarului Arina Moş, măsura a fost luată pentru reducerea duratei şedinţelor pe care le ţine CMUAT în fiecare joi, interval în care solicitanţii erau obligaţi să aştepte ore în şir pe holurile Primăriei.

"Şedinţa dura foarte mult. Volumul de muncă era foarte mare, pentru că în CMUAT intrau toate materialele şi fiecare membru analiza fiecare proiect. Spre exemplu, comisia discuta acum o închidere de balcon, care mergea repede, iar peste câteva minute lua în discuţie un Plan Urbanistic Zonal sau un Masterplan, mult mai complex, care necesită o atenţie mai mare", a afirmat Moş.

Două comisii în loc de una!

Pentru a reduce durata şedinţelor şi a concentra atenţia CMUAT către materialele importante viceprimarul Moş a hotărât degrevarea acesteia de proiectele mici.

"Comisia mare, formată din 13 membri, va analiza proiectele mari, precum Planurile Urbanistice Zonale, Planurile Urbanistice de Detaliu, Masterplan-urile şi alte, în timp ce, separat, o comisie operativă, formată din trei reprezentanţi ai Instituţiei Arhitectului Şef, va analiza proiectele mai mici", a spus viceprimarul.

Măsura este cu atât mai importantă cu cât proiectele mici și multe sunt tocmai cele promovate de orădenii de rând care s-au învoit de la muncă pentru a obţine documentele pentru reabilitarea unei faţade, închiderea unui balcon sau alte lucrări.

"Actuala formulă a fost aplicată după o perioadă de tranziţie, în care am funcţionat cu ambele comisii în paralel, pentru a ne convinge că procedăm corect. Toate materialele au intrat în şedinţă, iar în cadrul ei s-a decis ce discută CMUAT şi ce analizează comisia operativă", a explicat Moş.

O soluţionare mai rapidă...

Prima dezbatere de acest fel a avut loc în decembrie, după care, începând de săptămâna trecută, comisiile au început să lucreze în paralel. "Sunt convinsă că împărţirea proiectelor în funcţie de importanţă va duce la soluţionarea lor mult mai rapidă decât până acum", a spus Moş.

Astfel, orădenii care au depus proiecte pentru dezbaterea specialiştilor municipalităţii pot verifica pe site-ul Instituţiei Arhitectului Şef, la rubrica Formulare autorizări, Avize, Adeverinţe, secţiunea CMUAT, dacă acestea vor fi analizate în CMUAT sau în comisia operativă. Tot acolo pot verifica data la care va intra materialul în dezbatere iar, ulterior, rezoluţia aplicată pe acesta.

CMUAT este o comisie consultativă cu atribuţiuni de avizare a proiectelor primite spre dezbatere cu scopul îmbunătăţii calităţii urbanistice. În funcţie de calitatea proiectului analizat, comisia emite avize favorabile sau nefavorabile, caz în care proiectul este dat la refăcut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
dpv urbanistic, acest oras se incadreaza la stilul bazar oriental de scandal
va rog sa scrieti cum ii cheama pe cei 13 inteligenti din comisia de urbanism, ce studii au, dar mai ales, ce studii/stagii de pregatire in strainatate au. nu se poate ca in orasul asta fiecare sa isi bata joc de dezvoltarea orasului / sa construiasca cum il taie capul, de la cromatica la design si stil. ***** zevzecul de kopany de la prima ridica blocuri in draci, cu distanta neconforma legilor europene intre blocuri, cu locuri insuficiente de parcare la fiecare scara, furand spatii mai nou in zone naturale protejate din oras; **** locatarii isi schimba balcoanele si termopanele in 7 culori si forme, magazinele si spatiile comerciale din centru civic, de pe str primariei si de pe marile bulevarde arata catastrofal, haotic, fara ordine, fara armonie arhitecturala, cromatica, fara viziune, fara continuitate sau design, doar in stil autentic de bazar oriental de scandal.
Postat 12 Aprilie 2021, 18:07 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON