Detalii cutremurătoare ies la iveală în cazul orădeanului de 61 de ani, găsit spânzurat în baie de vecina care îi ducea să mănânce. Omul îşi scosese casa la vânzare, trăia pe întuneric, fără curent şi fără căldură, după ce suferise un accident şi a rămas cu un handicap, nemaiputând să muncească.
Potrivit evidenţelor Poliţiei Rutiere, evenimentul s-a produs anul trecut, pe 21 iunie. Orădeanul, pe numele său Gardi László (foto), se întorcea de la serviciu, de la o fabrică de pantofi, conducând un moped, pe banda întâi de circulaţie, dinspre Nufărul spre Piaţa Emanuil Gojdu. După ce a trecut de intersecţia cu strada Muntele Găina, orădeanul nu a păstrat distanţa faţă de autovehiculul din faţa sa, condus de un tânăr de 24 de ani, din comuna Sâmbăta, pe care l-a acroşat din spate. În urma impactului, Gardi a ajuns la spital cu leziuni la nivelul picioarelor.
Dosarul accidentului a fost clasat, pe 6 octombrie, însă pentru că orădeanul a provocat evenimentul rutier, conform legii, acesta era obligat să achite spitalizarea. Potrivit dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean din Oradea, decontul s-a ridicat la suma de 10.000 lei, ca urmare a serviciilor medicale de care a beneficiat, respectiv intervenţiilor chirurgicale la care a fost supus la Oradea şi Timişoara.
Vecinii spun că operaţiile au reuşit, însă bărbatul s-a ales cu un handicap, fiind nevoit să renunţe la locul său de muncă, pentru că nu mai putea umbla decât cu ajutorul unui cadru. "A primit concediu medical circa 3 luni după accident. Dar cum nu mai putea să muncească, a depus dosar ca să se pensioneze, însă nu i-a venit decizia", a povestit BIHOREANULUI o vecină.
Orădeanul avea 35 de ani de vechime în muncă şi a solicitat pensionarea anticipată, spune şefa Casei de Pensii Bihor, Carmen Polman. "În astfel de situaţii, ar fi putut lucra în continuare, până la primirea deciziei, însă din dosar rezultă că pe 16 octombrie, când a depus dosarul, firma i-a emis adeverinţă de angajat, dar, în mod ciudat, nu l-a mai înregistrat ca salariat pentru acea lună, şi deci nici nu a plătit pentru el contribuţii", a explicat Carmen Polman.
Ca o ironie a sorții, decizia de pensionare i-a venit pe 2 februarie, adică fix în ziua în care Gardi a fost găsit mort, şefa Casei de Pensii Bihor dând vina pe birocraţie. "Noi am şi făcut o propunere legislativă, pentru simplificarea procedurii. Din nefericire, încă nu s-a întâmplat nimic", zice Polman.
N-a cerut ajutor
Cu toate că, în mod evident, avea o problemă medicală, orădeanul nu apare să fi cerut vreo formă de ajutor social, iar într-o încercare disperată de a scăpa de datoria către spital, şi-a scos casa la vânzare. "Cel mai probabil nu ştia că poate să beneficieze de ajutor, nu l-a consiliat nimeni. Putea să se înscrie în audienţă, să ceară informaţii, sprijin. Nu a cerut nimic", mai spune şefa Casei de Pensii.
Singurii care i-au fost alături au fost vecinii, însă nu pentru că omul le-ar fi cerut acest lucru, ci din proprie iniţiativă. "M-am oferit să-l ajut din ziua în care a ieşit din spital. Eu i-am scos şi ultimul salariu, banii de concediu medical, m-am dus să-i plătesc facturile, i-am luat de mâncare. Nu putea umbla, stătea mai tot timpul în pat, se deplasa doar prin curte, cu un cadru", îşi aduce aminte femeia din vecini.
Deşi pensionară de boală, ea l-a sprijinit pe vecinul său şi în toamnă, după ce a rămas fără venituri, însă doar o perioadă, pentru că, la un moment dat, nu a mai avut cum. Aşa că utilităţile i-au fost tăiate rând pe rând. "Şi-a vândut şi lemnele, ca să poată mânca, sperând că-i va veni decizia de pensonare şi va putea să-şi ia altele", mai spune femeia.
Ultima dată, orădeanca şi-a văzut vecinul miercurea trecută, când i-a şi dus mâncare şi când bărbatul i s-a plâns că rezistă tot mai greu şi o duce tot mai prost. Nu i-a spus motivul, însă în casă era nu doar frig ci şi întuneric, semn că nu mai avea curent. "Cum joi am fost plecată, am mers să-i duc mâncare vineri. Uşa era deschisă iar el era cu spatele, spânzurat în baie. Am avut un şoc. Poliţiştii mi-au spus că cel mai probabil era mort de 24 de ore", a spus femeia.
Pe masa din cameră, poliţiştii au găsit biletul de adio, în care orădeanul îşi descria situaţia disperată care, până la urmă, l-a determinat să îşi pună capăt zilelor.
Bărbatul era divorţat şi avea o fiică, stabilită cu mama sa încă de când avea 3 ani. Nu ţinuseră legătura. Fiica a venit la Oradea doar cât să se ocupe de formalităţile de înmormântare, bărbatul fiind incinerat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.